خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: همکاری ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم، دعوت عربستان از ایران برای بررسی مسائل حج سال آینده، ایران بخشی از توافق آتشبس سوریه است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم با افغانستان همکاری کنند
«صدیق صدیقی» سخنگوی وزارت کشور افغانستان به دنبال انتشار گزارشهایی در مورد افزایش تماس ایران و روسیه با گروه طالبان ضمن مصاحبه با «فرانس پرس» گفت: هیچ کشوری نباید با گروههایی که دشمن افغانستان هستند، در تماس باشد.
این سخنان مسئول وزارت کشور افغانستان در حالی است که چندی قبل رسانهها، گزارشهایی را در مورد انتقال سلاحهای روسیه به گروه طالبان منتشر کردند.
در همین حال، یک مقام امنیتی افغانستان به خبرگزاری «فرانس پرس» گفته است که سلاحهایی در مناطق مرزی افغانستان با تاجیکستان از گروه طالبان مصادره شده است که تولید روسیه میباشند.
«جان نیکلسون» یک فرمانده بلندپایه نظامی آمریکا در افغانستان نیز به تازگی افزوده است، برداشت روسیه از تحولات افغانستان این است که گروه طالبان با گروه داعش در حالت جنگ قرار دارند و به همین علت با آنها همکاری میکند.
به گفته این فرمانده نظامی آمریکا، این تلاش روسیه بر پایه واقعیتها نبوده، بلکه عاملی است که تلاشهای دولت افغانستان و ناتو را ضعیف و درگیریها در این کشور را بیشتر میکند.
در همین حال، یک فرمانده طالبان به خبرگزاری فرانس پرس گفته است که حمایت روسیه به طالبان در حمله این گروه به قندوز و تصرف چند روزه این شهر از سوی طالبان تاثیر داشته است.
روسیه با آنکه از سوی برخی منابع امنیتی افغانستان متهم به انتقال سلاح به طالبان شده است، اما به طور رسمی از پشتیبانهای ارتش افغانستان محسوب میشود.
روسیه از گسترش فعالیت داعش در افغانستان نگران است و از این رو، طی سال گذشته گزارشهایی در مورد تماسهای این کشور با طالبان توسط رسانهها منتشر شد.
دعوت عربستان از ایران برای بررسی مسائل حج سال آینده
«محمد بنتن» وزیر حج و عمره عربستان اعلام کرد که از هیأت سازمان حج و زیارت ایران دعوت شده که برای حضور در نشست روسای هیأتهای حج کشورهای مختلف حضور پیدا کند.
شبکه خبری «الاخباریه» عربستان، گزارش داد ریاض اعلام کرده با هدف مقدمه چینی حضور حجاج ایرانی در سال آتی و خدماتی که ریاض آمادهاست به حجاج بدهد از مسئولان ایرانی دعوت کرده در این نشستها حضور پیدا کنند.
وی ضمن تأکید بر اینکه این نشستها به صورت زمانبندی شده برگزار میشود مدعی شده که عربستان از حضور همه حجاج در مراسم حج و عمره بدون در نظر گرفتن ملیت و مذهبشان استقبال میکند.
مسئولان سازمانهای حج 80 کشور برای مقدمه چینی و آمادگی برای برگزاری مراسم حج به عربستان سفر میکنند.
بعد از شهادت شماری از شهروندان ایرانی در مراسم حج سال 94، ایران تأکید کرد عربستان باید اقداماتی در راستای حفظ امنیت و سلامت حجاج ایرانی فراهم کند که با مخالفت و کارشکنی ریاض همراه شد.
بعد از سر باز زدن عربستان از تأمین مطالبات سازمان حج و زیارت، ایران تصمیم گرفت که در سال 95 به عربستان زائر اعزام نکند.
این اقدام با واکنش تند رسانههای سعودی و کشورهای وابسته به آن مواجه شد تا حدی که ایران را به تلاش برای سیاسی کردن حج متهم کردند.
با این حال چندماه پیش رئیس سازمان حج و زیارت گفت که تلاش این سازمان برای اعزام زائران ایرانی به حج 96 ادامه دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
ولید المعلم: ایران بخشی از توافق آتشبس سوریه است/در اسناد امضاشده، نامی از ترکیه نیست
«ولید المعلم»، وزیر امور خارجه سوریه، اظهار داشت: «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ساعتی پیش با من تماس گرفت تا تأکید کند ایران در کنار سوریه قرار دارد. ایران بخشی از توافق آتش بس است و ما در یک سنگر قرار داریم.
وی افزود حزب الله بر خلاف گروههای شبه نظامی که از طریق مرز ترکیه وارد خاک سوریه شدهاند، با درخواست رسمی دولت قانونی سوریه در این کشور حضور دارد.
ولید المعلم در خصوص توافق آتشبس در سوریه گفت: در هیچ یک از اسنادی که امضا شده نامی از ترکیه به میان نیامده است. وزیر امور خارجه سوریه گفت: ما به تضمین روسیه اعتماد داریم زیرا این کشور شریک ما در مبارزه با تروریسم بوده است.
ولید المعلم افزود نیروهای مسلح ما ماموریتهایی دارند که به آنها ادامه می دهند. در عین حال فرصتی واقعی برای دستیابی به حل و فصل سیاسی بحران سوریه وجود دارد.
وی گفت: پوتین در مسکو از توقف اقدام های خصمانه خبر داد. از این رو، ما به تضمین روسیه اعتماد داریم.
وزیر امور خارجه سوریه تصریح کرد: ترکیه کشوری متجاوز است که بخشهایی از خاک سوریه را اشغال کرده است. وی افزود عربستان و قطر هنوز نفهمیدهاند که در سوریه شکست خوردهاند.
ولید المعلم همچنین، تصریح کرد هفت گروه از گروههای مسلح توافق آتشبس را امضا کردهاند و این گروهها باید از داعش و جبهه النصره فاصله بگیرند.
اذعان مقام آمریکایی: حمایت ایران و روسیه از سوریه را دستکم گرفته بودیم
یک مقام سابق دولت "باراک اوباما"، رئیس جمهور آمریکا، که نامش فاش نشده است اذعان کرد کاخ سفید هرگز تصور نمیکرد ایران و روسیه تا این حد از سوریه حمایت کنند و "بشار اسد"، رئیس جمهور سوریه، بتواند تا این اندازه در قدرت بماند.
این مقام آمریکایی در ادامه افزود: اوباما در ابتدای آغاز بحران سوریه حتی تصور هم نمیکرد این کشور تا این اندازه مورد حمایت ایران و روسیه قرار داشته باشد.
مقام سابق دولت اوباما در مصاحبه با تحلیلگر پایگاه خبری "میدل ایست آی" گفت: در ابتدای شکلگیری درگیریهای سوریه، واشنگتن تصور میکرد سقوط دولت "بشار اسد" امری اجتنابناپذیر است و به زودی اتفاق خواهد افتاد.
اوباما از ابتدا مایل به دخالت مستقیم آمریکا در این بحران نبود و بعدها هم تحت فشار عربستان، ترکیه و قطر حاضر به صدور مجوز ارسال تسلیحات سبک از لیبی به سوریه شد.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: درحالیکه کاخ سفید در حال تدوین سیاست در قبال سوریه بود، کاملا از نقش ایران در حل این موضوع غافل ماند. مشاوران اوباما تصور میکردند ایران و روسیه تنها به ارائه کمکهایی مختصر برای نگه داشتن اسد در قدرت، اکتفا میکنند.
اوباما تصور نمیکرد ایران و روسیه مستقیما در سوریه نقش نظامی ایفا کنند و همین اشتباه بزرگ به مرور در جنگ نمایان شد.
میدل ایست آی در ادامه اذعان کرد: پس از پاکسازی شهر "القصیر" بوسیله نیروهای حزبالله لبنان از اشغال تروریستها، اشتباه دولت اوباما کاملا نمایان شد. اما کاخ سفید به جای تجدید نظر در این اشتباه، به تجهیز بیشتر گروههای مسلح در سوریه پرداخت و به مرور بیش از پیش در بحران درگیر شد.
ماجرای شکست سیاست آمریکا در سوریه در بهار و تابستان 2011 و به دنبال مقاومت نیروهای ارتش سوریه برای همه روشن شده بود. در اوت 2011 بود که مقامات امنیت ملی آمریکا، اوباما را تحت فشار گذاشتند تا اسد را به کنارهگیری از قدرت متقاعد کند.
به گفته مقام پیشین آمریکایی، اوباما موضوع کنارهگیری اسد را خیلی ساده و در حد یک پیشنهاد مطرح کرد. واضح بود وی در حال ارسال پیامی است تا بگوید مایل به انجام اقدامی در این ارتباط نیست. این سیاست اوباما خیلی طول نکشید زیرا کشورهایی مانند ترکیه، عربستان و قطر از واشنگتن میخواستند دخالتی مستقیم در موضوع سوریه داشته باشد.
مقامات سعودی و ترکیه در سپتامبر 2011 نه تنها آمریکا را برای ارسال سلاح به دست معارضان سوری تحت فشار گذاشتند؛ بلکه از این کشور خواستند موشکهای ضد هوایی و موشکهای ضد تانک را نیز در اختیار مخالفان اسد قرار دهد.
در این میان هیچکدام از مشاوران امنیتی اوباما به وی اخطار ندادند ایران میتواند یک متحد بزرگ برای دولت اسد به شمار آید و از باقی ماندن وی در قدرت حمایت کند. آنها تصور میکردند حمایتهای ایران از اسد به محکوم کردن اقدام آمریکا خلاصه خواهد شد و هرگز این احتمال را نمیدادند که ایران به نفع اسد، نقشی نظامی در سوریه ایفا کند.
"جان کری"، وزیر خارجه آمریکا، درحالی اوباما را برای ارسال نیروهای نظامی به سوریه تحت فشار قرار داد که آمریکا هنوز برنامه مشخصی درباره حضور نظامی در سوریه همانند آنچه در افغانستان یا عراق تحربه کرده بود، نداشت.
حمایتهای بیدریغ ایران و روسیه از بشار اسد، دولت اوباما را غافلگیر کرد و یکی از دلایل اصلی ناکامی این کشور در سرنگون کردن دولت بشار اسد بود.
نظر شما