به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، شناخت ائمه جماعات اثرگذار در سطح مساجد، میتواند مشوقی برای ائمه جماعات جوان تر در مدیریت هر چه بهتر آن ها باشد، سرویس مسجد و کانون های مساجد، طی سلسله گزارش هایی به معرفی تعدادی از ائمه جماعات با سابقه و اثرگذار در این خانه های خدا میپردازد.
آیت الله سیدعبدالمجید ایروانی یکی از این بزرگان است، وی در سال ١٣١٥ در خانوادهای دیده به جهان گشود، او از جانب والدین به سلسله روحانیت منتسب بود، هر دو جد پدری و مادری آن مرحوم نیز از روحانیون تراز اول تبریز و نجف اشرف بودند و پدر وی آیتالله العظمی حاج سید عبدالحجت ایروانی (ره) از بزرگان علمای عصر خود بوده و جلسات تفسیری و مجالس بحث و تدریس خارج وی مورد استفاده عام و خاص قرار میگرفت.
مرحوم ایروانی، دوره تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تبریز گذراند و تحت تاثیر محیط حوزوی خانوادگی خود به تحصیل دروس فقهی و معارف اسلامی علاقه مند شد، وی مقدمات دروس علمی را در تبریز طی کرد و در سال ١٣٣٢ وارد حوزه علمیه قم شده و به تکمیل تحصیلات عالی مشغول شد.
مرحوم ایروانی نزد آیات عظام بروجردی، شاهرودی، محقق داماد و اراکی کسب فیض کرد و درس فقه و اصول را از امام خمینی (ره) فرا گرفت و تا زمان تبعید ایشان در سال ١٣٤٢ از شاگردان آن مرجع تقلید بود و در حوزه علمیه قم نیز به تدریس سطوح مشغول بود.
مرحوم ایروانی پس از تبعید امام خمینی (ره) فعالیتهای سیاسی و مبارزه با ستمشاهی را آغاز کرد و پس از آن که به دستور ایشان، امامت جماعت مسجد حضرت ابوالفضل (ع) (سمنانی های مقیم مرکز) که یکی از مساجد بزرگ تهران بود را به عهده گرفت، وی در ادامه مبارزات خود را در سنگر مسجد گسترش داد و بر اثر فعالیتهای دامنهدار و گسترده، این مسجد را به عنوان پایگاه مستحکم و مهمی برای اشاعه فرهنگ انقلاب و تبلیغ اسلام درآورد.
فعالیتهای مبارزاتی در طول دهه ٥٠ که اوج اختناق و سرکوب مبارزین و علما بود ادامه داشت و مرحوم ایروانی با قبول مدیریت «مهدیه تهران» و احیاء فعالیتهای فرهنگی این پایگاه، خدمت ارزنده دیگری صورت داد به طوری که این مهدیه به عنوان مجتمع عظیمی در توسعه فرهنگ اسلامی، منشأ خدمات متنوعی برای روحانیت و اقشار مردم شد.
گسترش فعالیت فرهنگی و خدمات اجتماعی
مرحوم ایروانی در راه استقرار حکومت اسلامی، مبارزی نستوه و خستگی ناپذیر بود و آزار و اذیت فراوان رژیم پهلوی و دستگیریهای متعدد ساواک و فشارها و شکنجههای بسیار نتوانست در عزم و اراده وی خلل ایجاد کند و مبارزات خود را تا مرحله تحصن در دانشگاه تهران به منظور اعتراض به جلوگیری از ورود امام خمینی (ره) ادامه داد که این موضوع منجر به دستگیری وی و عده ای از دیگر علما شد.
مرحوم ایروانی پس از پیروزی انقلاب، ابعاد فعالیت فرهنگی و خدمات اجتماعی خود را توسعه داد و به واقع خود را وقف انقلاب کرد، وی با تشکیل جامعه روحانیت مبارز تهران، به عضویت شورای مرکزی آن پذیرفته شد و به تدریج مسئولیتهای کلیدی و مهمی از سوی رهبر فقید انقلاب به آن مرحوم محول شد، که از آن جمله نمایندگی امام راحل در بنیاد مستضعفان از مسئولیتهای اولیه بعد از پیروزی انقلاب وی محسوب میشود که در شکلگیری آن نقش بسزایی داشت.
بخشی از خدمات فرهنگی و اجتماعی مرحوم حضرت آیتالله حاج سیدعبدالمجید ایروانی عبارتند از:
امامت مسجد حضرت ابوالفضل (ع)، مدیریت و سرپرستی مهدیه تهران، عضو اصلی شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران، نماینده امام خمینی (ره) در بنیاد مستضعفان، از بنیانگذاران کمیته انقلاب اسلامی، رئیس کمیته منطقه ١٢ تهران، دبیر جامعه روحانیت مبارز غرب تهران، سرپرست حوزههای علمیه جنوب و غرب تهران، مسئول کمیته امداد امام خمینی منطقه ١٧ تهران، عضو شورای مرکزی دفتر مقام معظم رهبری، عضو شورای دبیرخانه مرکزی ائمه جمعه سراسر کشور و مسئول امور فرهنگی ستاد رسیدگی به امور آزادگان.
ارتباط نزدیک رهبر معظم انقلاب
مرحوم ایروانی، مسئولیتها و وظایف محول شده به خود را با خوش رویی و متانت و پشتکار خاصی انجام میداد، به طوری که در مدت اندکی از محبوبیت خاصی در میان افراد برخوردار می شد، با این وجود تدریس فقه را نیز در سالهای پایانی عمر آغاز کرده بود.
آن امام جماعت، یک سال پایانی عمر خود را با کسالتی به سر برد که خود از عواقب آن آگاه بود ولی هیچگاه در چهرهاش نگرانی و ناتوانی بیماری یافت نمیشد و فعالیتهای خود را پی میگرفت.
منبع:
پایگاه اطلاع رسانی مرکز مدیریت حوزه های علمیه
نظر شما