علوم انسانی وارداتی به افراط‌گرایی کمک می‌کند/منطق تکفیری‌ها منطق روشنفکران غربی است

خبرگزاری شبستان: دشمنان تلاش می‌کنند افراط گرایی را به صورت یکپارچه به اسلام نسبت دهند و به نوعی تلقین کنند که اسلام مساوی با افراط و هراس است، در حالی که در میان مسلمانان جهان، گروه‌های مختلفی وجود دارد که مخالف با تکفیر و افراط هستند.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین محسن قمی، معاون امور بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری صبح امروز چهارشنبه، 8 دی ماه در کنفرانس بین‌المللی «علوم انسانی و دینی، مبارزه با افراط‌گرایی» با بیان اینکه این کنفرانس از دو جهت فرهنگی ارزشمند است، اظهار کرد: افراط‌گرایی در روابط بین‌الملل، از دردهای مشترک جامعه بشریت و بسیاری از کشورهای جهان است و امروزه 169 کشور جهان از مناقشات جدی رنج می‌برند و 40 کشور نیز درگیر جنگ‌های خونین هستند که در مجموع 60 میلیون آواره ناشی از پدیده افراط‌گرایی در جهان موجودند.

 

وی ادامه داد: در 15 سال گذشته 57 هزار نفر ترور شدند که طبعاً برگزاری این همایش، برای بررسی افراط از بُعد علمی، می‌تواند خدمتی مهم به جامعه بشری باشد.

 

حجت الاسلام قمی با اشاره به دومین بُعد اهمیت این همایش تصریح کرد: بسیاری از همایش‌ها و مطالعات گوناگون پیرامون پدیده افراط‌گرایی، از جنبه‌های نظامی و امنیتی برای مقابله با آن بحث می‌کنند، در حالی که این پدیده صرفاً نظامی و امنیتی نیست و دارای ابعاد فرهنگی نیز است.

 

معاون امور بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری اضافه کرد: برخورد علمی و فرهنگی با پدیده افراط، می‌تواند آن را از اساس ریشه‌کَن کند، برخلاف برخورد امنیتی که حتی ممکن است، ارعاب را نیز تشدید کند.

 

ظهور افراط‌گرایی‌ به اشکال مختلف!

وی با اشاره به اینکه در قرن‌های اخیر، شاهد افراط‌گرایی‌های مختلفی بوده‌ایم، افزود: جنگ‌های صلیبی با انگیزه‌های اقتصادی و سوءاستفاده از حُسن نیت افراد متدین، در طول سه قرن، 3 تا 10 میلیون کشته را بر جای گذاشت، همچنین جنگ‌های خشونت‌آمیز کشورهای غربی علیه بومی‌های آمریکایی، میلیون‌ها نفر را به خاک و خون کشید تا حکومت غربی‌ها را تثبیت کند.

 

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه در استرالیا نیز وضعیت به همین گونه بود و جنگ‌های میان کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها به بهانه مذهب انجام شد، تصریح کرد: جنگ جهانی اول نوعی افراط‌گرایی نژادپرستانه بود که 20 میلیون نفر را کشت و جنایت‌های بارز رژیم صهیونیستی در فلسطین نیز به بهانه مذهب در حال انجام است و یا در بوسنی و هرزگوین کشتار مسلمانان، به بهانه مذهب انجام گرفت.

 

معاون امور بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری اضافه کرد: جدیدترین جنایت را بوش رییس جمهور اسبق آمریکا، بعد از واقعه 11 سپتامبر انجام داد که اعلام کرد: رسما جنگ های صلیبی آغاز شده است و به بهانه حمله به دو ساختمان، دو کشور اسلامی را اشغال کرد و یا به بهانه مبارزه با تروریست و مبارزه با مواد مخدر، وضعیت کنونی کشور افغانستان را رقم زد که از لحاظ ناامنی رتبه چهارم جهان، قاچاق انسان رتبه دوم، تولید مواد مخدر رتبه اول و بی سوادی رتبه دوم جهان را دارا است.

 

وی با بیان اینکه خشونت‌آمیزترین حرکت‌ها در تاریخ بشر، توسط غربی‌ها انجام گرفته است، تاکید کرد: افراط‌گرایی به شکل گسترده آن از سوی غربی‌ها ایجاد شده و افراط‌گرایی امروز در غرب آسیا نیز از همان جنس افراط‌گرایی‌هاست.

 

منطق القاعده و داعش منطق روشنفکران غربی است!

حجت الاسلام قمی با اشاره به بیانیه 60 نفر از روشنفکران غربی به منظور تأیید حمله بوش به افغانستان، افزود: در این نامه آورده بودند که ما آمریکایی‌ها دارای ارزش‌هایی با ابعاد انسانی و بشری هستیم و باید این ارزش‌ها در سطح جهان بسط و گسترش یابد، حتی با استفاده از زور و اگر در این مسیر، افراد بی‌گناهی نیز کشته شوند، مانعی ندارد.

 

معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: این منطق دقیقاً مشابه منطق گروه‌های تروریستی منطقه ما مثل القاعده است و انسان به این نتیجه می‌رسد که هر دوی این تفکر، از یک جا سرچشمه می‌گیرد!

 

وی با اشاره به اینکه آمریکا به اسم لیبرالیسم، دفاع از مظلومان و مبارزه با تروریسم، دست به جنایات گسترده‌ای می زند، بیان کرد: امروزه به این نتیجه رسیده‌اند که مسائل حقوق بشر رنگ باخته و اتفاقاتی نظیر زندان ابوغریب کار را به جایی رسانده است که ادعاهای آنها درباره حقوق زن و حقوق بشر، تنها در تبلیغات آنها می‌تواند اثرگذار باشد لذا در منطقه، افرادی را به صورت مستقیم یا غیرمستقیم حمایت می‌کنند تا نه به اسم حقوق بشر بلکه به اسم دفاع از اسلام و شریعت، جنایاتی را انجام دهند.

 

حجت الاسلام قمی با بیان اینکه در علوم انسانی باید به طور عام و در مسئله بین‌الملل باید به صورت خاص، به 3 آسیب توجه کرد، افزود: آسیب اول افرادی هستند که با نگاه پوزیتیویستی، بدون باور به ماوراءالطبیعه و توجه به بنیادهای متافیزیکی تاریخی و فرهنگی، بنا دارند علوم انسانی را نگاهی مادی ببخشند و ارزش‌های دینی و انسانی را در آن نادیده بگیرند.

 

معاون امور بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: آسیب دوم ناشی از افرادی است که در مطالعات خود به نگاه پسامدرن توجه دارند و روایات را نفی می‌کنند و به دنبال زدودن یقینا در اصل مطالب هستند تا تردید در اصل حقیقت و اصل پایبندی به حقیقت را در انسان‌ها به وجود آورد.

 

وی اضافه کرد: آسیب سوم از ناحیه کسانی است که با رویکرد ظاهرگرایی، عقل و اندیشه را کنار می گذارند و نوعی جنود را به وجود می آورند.

 

نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری با ارائه پیشنهادی برای مبارزه با این سه آسیب در حوزه علوم انسانی به ویژه روابط بین الملل تصریح کرد: توجه به عقل، منطق و برهان در روابط بین الملل و مطالعات و همچنین دوری از هوس دینی، خودخواهی، تحقیر دیگران، خودبزرگ بینی و همچنین داور قرار دادن عقل، می تواند راهی برای مبارزه با این آفت‌ها باشند.

 

قمی ادامه داد: دومین راه حل تعامل با گروه‌های مختلف در عرصه بین الملل و توجه به گروه‌های طیفی آنهاست، امروزه جهان اسلام تنها با یک نگاه و یا مسیحیت با یک گروه تعریف نمی شود زیرا در مسیحیت و اسلام، رویکردهای متفاوتی وجود دارد.

 

تلاش برای تلقین اینکه اسلام مساوی با افراط و هراس است

وی گفت: در جهان اسلام با پدیده افراط‌گرایی مواجه هستیم و دشمنان تلاش می‌کنند، این پدیده را به صورت یکپارچه به اسلام نسبت دهند و به نوعی تلقین کنند که اسلام مساوی با افراط و هراس است، در حالی که در میان مسلمانان جهان، گروه های مختلفی وجود دارد که مخالف با تکفیر و افراط هستند.

 

قمی با بیان اینکه در جامعه اهل سنت، علمای سنت‌گرا که بر اساس موازین اهل سنت گام برمی دارند مثل جامعه الازهر مخالف تکفیر هستند، افزود: در میان گروه‌های سلفی نیز تنها جمعیت اقلیتی از آنها، به نام وهابیت آل سعود تکیه بر تکفیر مسلمانان دارند اما فرقه های دیگر آنها قائل به تکفیر نیستند و حتی روابط نزدیکی با شیعیان دارند.

 

معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به اینکه وهابیت منشأ گروه‌های تروریستی امروز است، تاکید کرد: تبلیغات فکری آنها، موجب ایجاد گروه‌های تروریستی شده است و می‌توان گفت عربستان مهم‌ترین عامل ایجاد گروه‌های تروریستی و بسط اقدامات افراط‌گرایانه آنهاست.

 

بسیج جهان اسلام مقابل ارعاب جهانی

وی با اشاره به اینکه القاعده قائل به کفر جهان است اما داعش قائل به کفر داخلی مسلمانان است، افزود: رسانه‌های غربی دوست دارند، تمام اسلام را بر پایه این ارعاب تعریف کنند اما باید به آنها گفت، تمام اسلام یکپارچه علیه این ارعاب بسیج شده است.

 

حجت الاسلام قمی سومین راهکار را توجه به کرامت انسان‌ها در روابط بین الملل دانست و خاطرنشان کرد: انسان از کرامتی برخوردار است که در قرآن و آموزه های اسلامی به آن اشاره شده است، کرامتی که صرف نظر از اشتباهات، ذاتی است و بر اساس آن نباید یک فرد را در قفسی انداخت یا جوانی را گردن زد و یا در بازار، حسینیه و مساجد با بمب‌گذاری، افراد بسیاری را کشت.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: مقابله نظامی و امنیتی با داعش و النصره تمام خواهد شد اما مقابله فرهنگی، ایدئولوژی و تمدنی با آنها باقی خواهد ماند در نهایت این مقابله ریشه آنها را خواهد کند.

کد خبر 597509

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha