به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام والمسلمین دکتر احمد مبلغی، صبح امروز چهارشنبه، هشتم دیماه در کنفرانس بینالمللی «علوم انسانی و دینی، مبارزه با افراط گرایی» با اشاره به اینکه امتیاز این کنفرانس نسبت به برنامههای مشابه در این است که از خاستگاه دانش به مسئله افراط گرایی می پردازد، اظهار کرد: بر اساس منطق دین، افراط گرایی ناشی از جهل است و پدیده جهل و افراط گرایی به هم گره خورده است و هر کجا جهل باشد وضعیت اجتماعی و رفتاری جامعه حالتی از افراط یا تفریط را به خود می گیرد.
وی ادامه داد: بازتاب اجتماعی افراطگرایی خشونت است به همین دلیل ظهور و بروز بیشتری دارد.
مبلغی اضافه کرد: هر میزان جهل تاریخیتر و ریشه های اجتماعی آن بیشتر شده باشد و همچنین خاستگاه دینی این جهل گستردهتر باشد، افراط ناشی از آن پرلایهتر و بیشتر خواهد بود.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به اینکه افراطگرایی امروز منطقه ریشه تاریخی، اجتماعی، روانشناختی و بدفهمی از دین دارد، تصریح کرد: لذا این افراطگرایی خطرناک است و می تواند از مرزهای مکان و زمان گذشته یا در آینده عبور کند و سایه شوم تهدید و منهدم کردن روابط را بر جوامع اسلامی بیندازد.
وی با بیان اینکه جهل به واسطه بی توجهی به دین، روابط اجتماعی، فطرت انسانی، رحمت الهی، تاریخ اسلام و ... ایجاد میشود، گفت: از همین خاستگاه دانشگاه مذاهب اسلامی با همکاری دانشگاه های بغداد و پیام نور بر آن شد تا همایشها و کنفرانسهایی برگزار و با نگاه دانشی افراط گرایی را بررسی کند.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: همچنین بنا شد این نگاه علمی تکبعدی نباشد و صرفا از موضع فقه به آن نپردازیم بلکه نگاه جامعهشناسی، روانشناسی، مطالعات تاریخی، مطالعات کلامی و تفسیری و آیندهپژوهانه به این مسئله داشته باشیم و تمامی دانشها را برای مقابله با آن فرا بخوانیم.
مبلغی خاطرنشان کرد: پیشنشستهایی برای برگزاری این کنفرانس در قم، گرگان، بغداد و تهران برگزار شد و امیدواریم ادامه پیدا کند تا به وفاق علمی و در نهایت وفاق اجتماعی برای مبارزه با افراطگرایی دست پیدا کنیم.
تأیید 15 مقاله علمی در کنفرانس بینالمللی علوم انسانی و دینی مبارزه با افراطگرایی
بر اساس این گزارش، دکتر محمدعادل ضیایی، دبیر علمی این کنفرانس نیز در ادامه با بیان اینکه کثرت همایشها، سخنرانیها و مقالات در زمینه مبارزه با افراطگرایی و خشونت نشاندهنده ضرورت و اهمیت پرداختن به این موضوع است، گفت: دانشگاه مذاهب اسلامی امیدوار است با برگزاری این کنفرانس سهمی در این مبارزه داشته باشد تا جامعه اسلامی از این بلا که گریبانگیر آن شده است، رهایی بیابد.
وی با ارایه گزارشی از اقدامات صورت گرفته برای برگزاری این کنفرانس تصریح کرد: ایده برگزاری آن یک سال قبل توسط ریاست دانشگاه مذاهب اسلامی ارایه شد و از آن زمان مراحلی از قبیل تشکیل دبیرخانه، تعیین اعضای هیئت علمی، تعیین محورها و موضوعات کنفرانس، اعلام فراخوان عمومی مقالات و همچنین سفارش مقاله به اندیشمندان و اخذ 4 مصاحبه با صاحبنظران در دستور کار قرار گرفت.
معاون پژوهشی دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به برگزاری 7 پیشنشست برای این کنفرانس بینالمللی ابراز کرد: یک نشست با همکاری دانشگاه پیام نور در گرگان، یک نشست با همکاری دانشگاه بغداد در این شهر، 2 نشست در پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات اسلامی، یک نشست با موسسه مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه، یک نشست با همکاری مرکز گفتوگوی ادیان و یک نشست با موضوع فقه و افراطگرایی در دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد.
وی در پایان با اشاره به اینکه با داوریهای صورتگرفته 15 مقاله ارسال شده به این کنفرانس مورد تایید قرار گرفت، خاطرنشان کرد: بنا داریم خلاصهای از تمام مقالات ارسال شده را به زبان فارسی و عربی در کتاب مجموعه مقالات منتشر کنیم.
نظر شما