خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایده ایجاد مناطق آزاد تجاری به پس از جنگ جهانی دوم بر میگردد که در آن کشورهای زیادی به استقلال رسیدند، این کشورها در صدد برآمدند تا آثار عقب ماندگی را از بین ببرند. در این راستا، رسیدن به استقلال اقتصادی-صنعتی را یکی از مهمترین عوامل پیشرفت دانسته و بدین جهت در پی یافتن نظریهها و راهبردهایی بودند که هر چه سریعتر آثار عقب ماندگی را زدوده و صاحب صنعت شوند.
بنابراین گزارش، ایجاد یک منطقه آزاد، در صورت موفقیت میتواند امتیازاتی را برای اقتصادهای بسته و ناکارا داشته باشد. برخی از این امتیازات عبارتند از:
-جذب سرمایه خارجی به ویژه در بخشهای مولد.
-جذب و انتقال تکنولوژی به درون اقتصاد کشور.
-ایجاد فرصتهای اشتغال در داخل کشور.
-افزایش تولید و ارزش افزوده ی بخشهای اقتصادی به ویژه بخش صنعت.
-کمک به کشور برای ورود به بازارهای جهانی و آشنایی با تجارت خارجی و گسترش و متنوع ساختن صادرات.
-افزایش کارایی اقتصادی و تربیت نیروی انسانی ماهر.
-افزایش درآمد کشور ناشی از فعالیتهای خدماتی (حمل و نقل، بارگیری و تخلیه، بانکداری، بیمه گری و توریسم).
-کمک به ورود کالاهای واسطهای و سرمایهای با شرایط و قیمت مناسب تر.
کشورمان نیز در راستای توسعه اقتصادی اقدام به ایجاد و راه اندازی مناطق آزاد تجاری داشته است؛ کیش، قشم، چابهار، ارس، انزلی، اروند و ماکو از مناطق آزاد تجاری کشورمان هستند و در ادامه این مسیر فرار است ایران و عراق در مرز شلمچه منطقه آزاد مشترک احداث کنند.
این گزارش می افزاید: محمدرضا معتمدی، معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند در این زمینه به ایرنا گفته است: "نشست همکاری مشترک طرف ایرانی و عراقی برای راه اندازی مناطق آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق و مطالعه و راه اندازی مناطق آزاد مشترک در نقاط صفر مرزی به ویژه مرز شلمچه با حضور استاندار و شهردار بصره، مسئولان اقتصادی عراق و جمعی از مدیران اقتصادی سازمان منطقه آزاد اروند در بصره عراق برگزار شد. در این نشست پس از بحث و تبادل نظر در خصوص از سرگیری مذاکرات در خصوص توافق دو طرف مبنی بر احداث منطقه صنعتی آزاد مشترک در محدوده شلمچه مقرر شد که پس از جانمایی از سوی دولت عراق نسبت به مطالعه و اخذ موافقت نامه دولت مرکزی عراق اقدام شود. برای تحقق این هدف، مقرر شد که هیات تخصصی عراقی در مرز شلمچه حاضر شده، توانمندی ها و ظرفیت مرز و مسائل و معضلات از نزدیک بررسی شده و نسبت به ارسال گزارش نهائی به دولت مرکزی عراق اقدام کند."
یادآور می شود: مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند نیز از آمادگی این سازمان برای گسترش همکاری در راستای شکوفایی اقتصادی در مرز و افزایش مبادلات تجاری خبر داده است.
نظر شما