خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران و سوئد دارای روابط دوسویه هستند. از زمان برقراری رابطه دیپلماتیک ایران و سوئد، همکاریهای اقتصادی و بازرگانی بخش مهمی از روابط دو کشور را تشکیل داده است. شرکتهای بزرگ صنعتی سوئد در بخشهای گوناگون اقتصادی و صنعتی ایران حضور دارند.
بنابراین گزارش، آمار منتشر شده از روابط بازرگانی ایران با سوئد در سال ۲۰۱۲، حاکی از کاهش روابط و نزول شدید صادرات به ایران دارد. بر اساس ارقام اداره آمار سوئد، ارزش مجموع صادرات سوئد به ایران در ۹ ماهه اول سال ۲۰۱۲ میلادی، ۶۷۸ میلیون کرون بوده که ۸۴ درصد کمتر از مدت مشابه سال پیش از آن است. احمد علوی استاد اقتصاد دانشگاه سوئد دلیل اصلی این کاهش روابط را تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران برشمرد. پس از آن سالها و با لغو تحریم ها رفته رفته روابط تجاری ایران و سوئد رونق گرفت تا جایی که امروز دو کشور به دنبال توسعه همکاری های بانکی خود هستند.
این گزارش می افزاید: پایگاه اطلاع رسانی دولت در این زمینه به نقل از محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور نوشته است: "ایران و سوئد می توانند در حوزه های مختلف اقتصادی از جمله حوزه های مرتبط با انرژی، حمل و نقل ریلی، فناوری اطلاعات و محیط زیست همکاری کنند. باید شرایط به گونه ای باشد که این همکاری ها با سرعت مناسب، بدون فوت وقت آغاز شود، اهداف و منافع بلند مدت داشته باشد و از همه مهمتر مسیر سرمایه گذاری از سوی هر دو کشور خصوصا از لحاظ تامین منابع مالی با سهولت صورت گیرد. در صورت تحقق تسهیل امور در بخش بانکی به ایجاد شعبه بانک های ایران در سوئد بسیاری از مشکلات مالی مرتبط با سرمایه گذاری و تعاملات اقتصادی میان شرکت های ایرانی و سوئدی مرتفع می شود و خود همکاری های بانکی میان دو کشور توسعه یافته و سرعت خواهد گرفت."
یادآور می شود: در گذشته نه چندان دور، تا اواخر قرن هجدهم میلادی، سوئد یکی از فقیرترین کشورهای اروپا بود، اما بعدها دوران رشد اقتصادی سوئد آغاز شد. بعد جنگ جهانی دوم این رشد اقتصادی شتاب بیشتری به خود گرفت، درآمد خالص ملی کشور بالا رفت و شکوفائی رشد اقتصادی به وجود آمد. درآمد کشور سوئد مثل دیگر کشورهای نسبتاً کوچک صنعتی، وابسته به صادرات تولیدات صنعتی است که در حال حاضر از رشد بالائی در توازن بین صادرات و واردات برخوردار است.
تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۶ میلادی ۱/۱۲۰۰ میلیارد دلار بود و رشدی ۵/۴ درصدی را نسبت به سال پیش از آن نشان میداد. نرخ بیکاری این کشور ۶/۵درصد است. آماری از جمعیت زیر خط فقر این کشور در دسترس نیست اما به نظر میرسد این آمار نباید چندان بالا باشد. تورم در این کشور ۴/۱درصد است. ۳۵ درصد از محصولات صادراتی این کشور را ماشینآلات تشکیل میدهد و بقیه شامل وسایل نقلیه موتوری، کاغذ و مشتقات آن، چوب، محصولات آهنی و فولادی و مواد شیمیایی است که به کشورهای آلمان (۸/۹درصد)، آمریکا (۳/۹ درصد)، انگلستان (۱/۷ درصد)، دانمارک(۹/۶ درصد)، فنلاند(۶ درصد)، فرانسه(۹/۴ درصد)، هلند(۷/۴ درصد) و بلژیک(۵/۴درصد) صادر میشود.
نظر شما