حجتالاسلام والمسلمین سید ناصر احمدی در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، با اشاره به سوگند خوردن قرآن به قلم «ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ: ن، سوگند به قلم و آنچه مینویسند» (سوره قلم، آیه 1)، گفت: حضرت محمد (ص) نیز با انقلاب خود، ضمن ایجاد نهضت فکری و علمآموزی، با گفتار و کردار خود، مشوق این موضوع بودند، برای نمونه ایشان در نبردها خطاب به اسرا میفرمودند اگر به مسلمانان، علم بیاموزید، آزاد می شوید.
وی با اشاره به سالروز تشکیل نهضت سوادآموزی توسط امام خمینی در هفتم دی 1385 و شعار «بیایید ایران را مدرسه کنیم» افزود: در حالی که اکثریت مردم ایران، سواد نداشتند با پیروزی انقلاب و تبیین اهمیت دانش در اسلام، باسواد شدند به طوری که اکنون، درصد بسیار اندکی از ایرانیان، بی سواد یا کم سواد هستند.
بسیاری از کلاسهای نهضت سوادآموزی در مساجد برگزار میشد
امام جماعت مسجد طوس با بیان اینکه تشکیل نهضت سوادآموزی به ویژه در زمان مدیریت حجتالاسلام و المسلمین محسن قرائتی، موجب گسترش علمآموزی در سراسر ایران شد، خاطرنشان کرد: دلایلی مانند کمبود امنیت در برخی نقاط کشور و مشکلات مالی، زمینه برگزاری بسیاری از کلاسهای نهضت سوادآموزی در مساجد به مدیریت ائمه جماعات شد.
احمدی با اشاره به اقدامات گروههای تروریستی مانند طالبان، داعش و جبهه النصره با حمایتهای استکبار جهانی در تخریب مساجد، دانشگاهها و مدارس، اضافه کرد: این گروهها با درک اهمیت گسترش دانش در میان مسلمانان و آزادگان جهان، مراکزی مانند مساجد را که در طول تاریخ، محل برگزاری جلسات درس و بحث علمی بودند، تخریب میکنند، این واقعیت نیز موید اهمیت مضاعف جایگاه این خانههای خدا در جوامع اسلامی به ویژه برای تقویت بنیانهای علمی مردم است.
در دوران جنگ، صرفا کلاسهای درس در مساجد برگزار میشدند
وی همکاری پایگاههای بسیج با ائمه جماعات برای برگزاری و گسترش کلاسهای نهضت سوادآموزی را مورد اشاره قرار داد و گفت: کمبود چنین هماهنگی و نهادهای خودجوش در مساجد برخی کشورهای اسلامی، گسترش سوادآموزی و علوم را با کندی و گاهی تعطیلی مواجه کرده بود.
امام جماعت مسجد طوس افزود: برای مثال در افغانستان به دلیل سال ها درگیری با شوروی و طالبان و همچنین جنگهای داخلی، مدارس و دانشگاهها تعطیل بودند و صرفا ائمه جماعات و روحانیون، کلاسهای درس را با محوریت قرآن در مساجد برگزار میکردند.
احمدی ادامه داد: همسایگی حوزههای علمیه با مساجد موجب محوریت یافتن این خانههای خدا برای آموزش آموزههای قرآن و همچنین فراگیری سایر علوم و مهارتها شده است، البته این وضعیت، منحصر به ایران نیست بلکه در سایر کشورها نیز به ویژه آن هایی که مانند افغانستان دین اسلام و مذهب تشیع را به رسمیت شناختهاند، وجود داشته است.
لزوم الگوبرداری کشورهای اسلامی از تجربیات ایران
وی برگزاری کلاسهای قرآنی، فرهنگی، هنری و مهارتی و راهاندازی مراکز اینترنتی و کتابخانه در مساجد را از ثمرات تشکیل نهضت سوادآموزی به فرمان امام خمینی (ره) دانست و خاطرنشان کرد: مسئولان کشورهای اسلامی باید با الگوبرداری از تجربه مفید ایران در تاسیس، تقویت و گسترش مراکز و نهادهای مسجدی مانند پایگاه بسیج و کانون فرهنگی هنری، زمینه گسترش آموزه های قرآن و عترت (ع) با محوریت مساجد را فراهم کنند.
نظر شما