یحیی آریابخشایش، دبیر گروه پژوهشی مجموعه شخصیتهای مانا در پاسخ به این سوال که معرفی شخصیتهای مطرح و ماندگار چه تاثیری بر روی جوانان دارد به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: یکی از اهداف گروه پژوهشی مجموعه شخصیتهای مانا الگوسازی برای جامعه به ویژه برای قشر جوان است. از همان ابتدا نظرمان این بود که افراد نیکنام و کسانی که در حوزه های مختلف فعالیت کرده اند و اثری بر جای گذاشتند را معرفی کنیم، حال این اثر می تواند کتاب باشد یا یک کارخانه. هر کدام از این افراد برای جامعه کار موثری انجام داده اند و اثری آفریده اند و ما خواستیم آنها را معرفی کنیم.
آریا بخشایش معرفی شخصیتهای موفق و ماندگار را انگیزه ای برای قشر جوان دانست و افزود: باید جامعه به ویژه قشر جوان را متوجه زندگی، افکار و اندیشه افراد مطرح و موفق کرد. در حقیقت ما باید به این موضوع دوسویه نگاه کنیم. از طرفی این افراد را که کار موثری انجام دادند را زنده می کنیم، از طرفی برای جامعه به ویژه جوانان الگویی معرفی می کنیم. برخی از جوانان برای ادامه تحصیل و انجام فعالیت های دیگر انگیزه ای ندارند. آشنایی با زندگی بزرگان می تواند برای آنها انگیزه بخش باشد.
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه بسیاری از شخصیت های ماندگار خودساخته بودند، اظهار داشت: با معرفی افراد موفق و ماندگار به نوعی آموزش غیرمستقیم می دهیم و می گوییم ما برای الگوسازی دستمان پر است. این افراد در تاریخ کشور ما بوده اند و فاصله زیادی با ما ندارند اما توانستند در زمینه های مختلف فعالیت کنند و تاثیرگذار باشند. برخی از افراد ماندگار و موفق حتی مدرک دانشگاهی یا حوزوی نداشتند اما به موفقیت رسیدند. آنها تلاش کردند و توانستند به حقیقت دست یابند.
آریا بخشایش در پاسخ به این سوال که معرفی شخصیت های ماندگار کشورمان تا چه اندازه می تواند جوانان را نسبت به الگوهای غربی بی نیاز کند به شبستان گفت: باید نگاهمان به این باشد که شخصیت های مطرح و موفق کشور خود را بشناسیم و آنها را معرفی کنیم. ما در صورتی می توانیم موفق باشیم که مسایل منطقه ای خود را و فضای داخلی کشور خود را بشناسیم. می توانیم با شناخت فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه به موفقیت دست یابیم.
دبیر گروه پژوهشی مجموعه شخصیت های مانا با اشاره به اینکه الگوی مناسب شرقی و غربی ندارد، تصریح کرد: هر الگویی که برای جامعه ما موثر باشد، خوب است و باید معرفی شود. ما باید موفقیت های افراد را در نظر داشته باشیم، حال چه آنها شرقی باشند یا غربی. باید از آنها درس بگیریم و مسایل غیرمفید را کنار بگذاریم.
وی خاطر نشان کرد: غرب دو رویه دارد. اینکه بگوییم همه چیز غرب خوب است، درست نیست و اینکه همه چیز غرب را نیز نپذیریم، باز هم درست نیست. ما باید نکات مثبت و موثر را از غرب بگیریم، بومی کنیم و به جامعه معرفی کنیم اما نکاتی که با فرهنگ ما سازگار نیست را کنار بگذاریم. از عنصرهایی که برای کشور، فرهنگ و سنت ما مفید هستند باید الگو بگیریم. الگوی موفق غربی و شرقی تا جایی که بتوانند ما را به اهداف عالیه خود برسانند و به سربلندی کشور بینجامد باید مورد استفاده قرار گیرد.
این نویسنهد و پژوهشگر با بیان اینکه تا کنون ده مجلد از مجموعه شخصیت های مانا توسط انتشارات سوره مهر چاپ و منتشر شده است، گفت: تاكنون زندگینامه افرادی چون سید احمد خمینی به قلم جواد كامور بخشایش، زندگی نامه طاهره صفارزاده به قلم ذبیح الله حبیبینژاد، زندگی نامه سید محمد علی داعی الاسلام به قلم جمشید نوروزی، زندگی نامه سیدغلامرضاسعیدی و سیدجعفرشهیدی به قلم اكبر خوشزاد، زندگی نامه مجید شریف واقفی به قلم جلیل امجدی، زندگی نامه سیدمحمد فرزان به قلم فرهاد طاهری، زندگی نامه بهاءالدین محلاتی به قلم دكتر محمدجواد مرادینیا و زندگی نامه سلمان هراتی به قلم علی تقوی منتشر شد که چندی پیش مراسم رونمایی از این مجموعه ده جلدی برگزار شد. قرار است زندگی افراد دیگری هم در قالب مجلدهای دیگر به این مجموعه اضافه شود.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما