خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پالایشگاه نفت آبادان، بزرگترین پالایشگاه کشورمان است. ساخت این پالایشگاه در سال ۱۲۹۱ به پایان رسید و تا آغاز جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۵۹ بزرگترین پالایشگاه دنیا با ظرفیت تصفیه ۶۲۸ هزار بشکه در روز بود. این پالایشگاه تا سال ۱۹۷۳ به دست شرکتهای نفتی خارجی اداره میشد تا این که در این سال به شرکت ملی نفت ایران تحویل داده است. پالایشگاه آبادان به وسیله خطوط لوله به چندین میدان نفتی و بندر ماهشهر متصل شده است. خط لولهای هم از آبادان به سمت تهران میآید و سپس در طول مرزهای شمالی کشور از مشهد تا تبریز امتداد مییابد.
بنابراین گزارش، پالایشگاه آبادان پیش از جنگ تحمیلی دارای چهار دستگاه تقطیر هریک به ظرفیت تقریبی 000ر100 بشکه در روز، یک واحد تقطیر با ظرفیت 130هزار بشکه در روز، تعدادی زیادی واحدهای تولیدی وپالایشی فرآورده متنوع ونیز 850 مخزن ذخیره مواد نفتی بوده که در دوران جنگ بسیاری از واحد ها تخریب شدند وپس از پذیرش قطعنامه، فاز یک پالایشگاه با ظرفیت 130 هزار بشکه در روز بازسازی ودر 12 فروردین ماه 1368 واحد تقطیر 85 بدست مبارک مقام معظم رهبری در زمان تصدی ریاست جمهوری افتتاح ودر مدار تولید قرار گرفت.
بدنبال راه اندازی فاز اول، دیگر دستگاههای پالایشگاه از جمله واحدهای تقطیر70، 80،75 واحدهای تقطیر درخلاء 60و55 ،تبدیل کاتالیستی ، تفکیک گاز ، کت کراکر ، تهیه حلال و کارخانه روغن سازی با تلاش وکوشش شبانه روزی کارکنان پالایشگاه وبهره گیری از کارکنان دیگر پالایشگاهها بدون نیاز به افراد بیگانه در مدار تولید قرار گرفت بطوریکه هم اکنون با ظرفیت 400 هزار بشکه در روز این فرآورده ها را تولید می کند: 1- گاز مایع 2-بنزین موتور 3-نفت سفید 4-نفت گاز 5- سوخت جت 6- نفت کوره 7- انواع روغن موتور پایه 8- انواع قیر 9- انواع حلالهای نفتی 10- گوگرد 11- نفتای(خوراک آروماتیک پتروشیمی بندرامام) 12- گاز(خوراک پتروشیمی آبادان )
این گزارش می افزاید: طرح توسعه پالایشگاه آبادن شامل سه فازمی باشد:
در فاز اول طرح توسعه ظرفیت واحد تقطیر 85از 130به 180 هزار بشکه در روز افزایش یافت و واحد تقطیر درخلاء 200 باظرفیت 70 هزاربشکه در روز و واحد کاهش گرانروی با ظرفیت 25 هزار بشکه در روز جهت کاهش نفت کوره وتأمین خوراک واحد کت کراکر از سال 1384 مورد بهره برداری قرار گرفت.
در فاز دوم، طرح تثبیت ظرفیت فعلی وارتقاء کیفیت محصولات تولیدی پالایشگاه مدنظر قرارگرفت در این پروژه واحدهای تقطیر در اتمسفر وخلاء و واحدهای تصفیه بنزین، نفت سفید ،نفت گاز ، گوگرد سازی، احداث مجتمع کت کراکر دوم، افزایش بنزین وسایر واحدهای جانبی احداث می شود این پروژه توسط شرکت ملی مهندسی ساختمان پالایش وپخش در حال پیگیری است.
فاز سوم، احداث مجتمع کت کراکر والکیلاسیون ، ایزومراسیون بوتان ونوسازی واحد اسید را شامل می شود که هدف از این پروژه تولید بیشتر بنزین وکاهش نفت کوره می باشد. میزان تولید بنزین پس از اجرای این پروژه 6 میلیون لیتر در روز افزایش می یابد. در حال حاضر در راستای توسعه این پالایشگاه؛ نوسازی پالایشگاه آبادان با فاینانس چینی آغاز شده است.
یادآور می شود: در حال حاضر 6 پالایشگاه قدیمی کشور با هزینه 14 میلیارد دلار نوسازی می شوند که به گفته عباس کاظمی، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی با نوسازی این پالایشگاه ها، کیفیت بنزین تولیدی آنها به بنزین یورو 4 و یورو 5 ارتقا می یابد. ایرنا در این زمینه خبر داده است: "با توسعه فازهای پارس جنوبی، میزان تولید گاز کشور در اوایط سال آینده به روزانه یک میلیارد مترمکعب افزایش می یابد. اکنون روزانه 20 میلیون متر مکعب گاز طبیعی فشرده در کشور توزیع می شود که معادل مصرف 20 میلیون لیتر بنزین است، برای ساخت پالایشگاهی که بتواند روزانه 20 میلیون لیتر بنزین یورو 4 تولید کند به همراه تاسیسات جانبی باید 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری می کردیم، این در حالی است که توسعه صنعت سی ان جی تاکنون برای ما سه میلیارد دلار هزینه داشته است."
نظر شما