خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پالايشگاه گاز پارسيان 25 سهریور 1382 با ظرفيت اسمي توليد 82 ميليون متر مكعب در روز گاز طبيعي، سومين پالايشگاه گاز كشور است و تامين 17 درصد از گاز مصرفي و 5/10 درصد از سبد انرژي كشور را بر عهده دارد. اين پالايشگاه در موقعيت طول 58 و 52 شرقي و عرض 28و27 شمالي در 30 كيلومتري شمال غربي لامرد و 12 كيلومتري جنوب شرقي مهر در دشت ميان آخرين رشته كوههاي فلات ايران (زاگرس جنوبي ) بر كناره بزرگراه لامرد-مهر-عسلويه قرار گرفته است.
بنابراین گزارش، پالايشگاه گاز پارسيان جهت فراورش گاز ميادين تابناك، شانول، وراوي و هما در نظر گرفته شده است. اين مخازن از جمله مخازن گاز شيرين محسوب مي شود و لذا در تاسيسات فرآيندي اين پالايشگاه واحدهاي شيرين سازي گاز(جداسازيH2S ) احداث نشده است. اين مساله هزينه فرآورش گاز را در اين پالايشگاه به نحو قابل ملاحظه اي كاهش داده است.
ظرفيت توليد فعلي حوزه تابناك44 ميليون متر مكعب در روز است كه گاز اين حوزه به وسيله دو خط لوله 30 اينچ به طول 28 كيلومتر به پالايشگاه انتقال مي يابد . فراورش گاز اين ميدان به وسيله واحد هاي 400 ، 500 و 800 كه اصطلاحا پارسيان 1 ناميده ميشود صورت مي گيرد. ميادين گازي وراوي ، شانول و هما به ترتيب با ظرفيت توليد فعلي 8 ، 8/11 و 7/19 ميليون متر مكعب در روز ديگر منابع تامين خوراك پالايشگاه است. اين حوزه ها در واحدهاي نم زدايي پارسيان 2 كه مشتمل بر 4 رديف نم زدايي و يك واحد تثبيت است ، فرآورش مي شود. گاز حوزه گازي وراوي از طريق يك خط لوله 16 اينچ به طول 12 كيلومتر به پالايشگاه انتقال مي يابد. گاز و مايعات حوزه هاي شانول و هما نيز پس از تفكيك اوليه در مركز تفكيك خيرگو به ترتيب از طريق خطوط لوله 36 و 6 اينچ به طول 56 كيلومتر به پالايشگاه منتقل مي شود.
این گزارش می افزاید: میعانات گازی تولید شده در پالایشگاه پارسیان از جمله مرغوبترین میعانات جهان به شمار می رود و هم اکنون افزون بر کره جنوبی؛ ژاپن نیز خریدار عمده این محصول شده است. شانا در این زمینه به نقل از فرشید ابدالی دهدزی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان نوشته است: "افزون بر کشورهای خارجی، شرکتهای پترشیمی داخلی نیز از جمله مشتریهای دریافت میعانات گازی این پالایشگاه به شمار می روند. به طور میانگین روزانه ٣٢ هزار بشکه میعانات گازی در این پالایشگاه تولید و از طریق خط لوله ١٠ اینچ به عسلویه ارسال و از طریق دریا به کشورهای هدف صادر می شود. در هشت ماه امسال ٦,٥ میلیون بشکه میعانات گازی در این شرکت تولید شده است. براساس برنامه های تعریف شده، تا پایان امسال ١٠ میلیون بشکه میعانات گازی در این شرکت تولید می شود."
یادآور می شود: هم اکنون روزانه ٧٥ میلیون مترمکعب گاز در این پالایشگاه فرآورش و به خط چهارم سراسری ارسال می شود. در هشت ماه امسال ١٧,١ میلیارد مترمکعب گاز در این پالایشگاه فرآورش شده و براساس برنامه های تعریف شده، این مقدار تا پایان امسال به ٢٥ میلیارد مترمکعب می رسد. پالایشگاه گاز پارسیان پارسال موفق به دریافت لوح صنعت سبز از سازمان حفاظت محیط زیست شد.
نظر شما