خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت نفت به سه بخش تقسیم میشود: بالادستی، پاییندستی و میاندستی که صنایع میاندستی در دسته پاییندستی طبقهبندی میشوند. صنایع پایین دستی در صنعت نفت عبارتی است که معمولا برای اشاره به تصفیه نفت خام، و فروش و توزیع گاز طبیعی و محصولات مشتق از نفت خام مورد استفاده قرار میگیرد. صنایع بالادستی شامل جستجو برای یافتن میدانهای بالقوه زیرزمینی یا زیردریایی، حفاری و اکتشاف چاه و عملیات چاهها است که نفت خام و گاز طبیعی خام را به سطح میآورد.
بنابراین گزارش، عملیات بالادستی نفت و گاز در قانون اصلاح قانون نفت مصوب اول تیر 1390 اینگونه تعریف شده است که کلیه مطالعات، فعالیتها و اقدامات مربوط به اکتشاف، حفاری، استخراج، بهرهبرداری و صیانت از منابع نفتی، انتقال، ذخیرهسازی و صادرات آن مانند پیجویی، نقشهبرداری، زمینشناسی، ژئوفیزیک، ژئوشیمی، حفر و خدمات فنی چاهها، تزریق گاز، آب، هوا و یا هر فعالیتی که منجر به برداشت بهینه و حداکثری از منابع نفتی گردد و نیز احداث و توسعه تأسیسات و صنایع وابسته، تحدید حدود، حفاظت و حراست آنها برای عملیات تولید و قابل عرضه کردن نفت در حد جداسازی اولیه، صادرات، استفاده و یا عرضه برای عملیات پاییندستی را شامل شود. مواردی نظیر مدیریت و نظارت بر تأمین کالاها و مواد صنعتی، آموزش و تأمین نیروی انسانی، ایجاد و حفظ شرایط ایمنی، بهداشت و محیط زیست و انجام کلیه فعالیتهای لازم جهت ایجاد، ارتقاء و انتقال فناوری برای پشتیبانی عملیات فوق جزء عملیات بالادستی محسوب میشود.
این گزارش می افزاید: در حال حاضر برای توسعه طرحهای بالادستی صنعت نفت کشورمان؛ اندونزی علاقمندی خود را برای مشارکت در طرحهای بالادستی صنعت نفت ایران و حضور در میدانهای نفتی آب تیمور و منصوری ایران اعلام کرده است. شانا در این زمینه به نقل از ذوالکفلی حسن، رئیس مجلس مشورتی خلق اندونزی نوشته است: "شرکت ملی نفت این کشور (پرتامینا)، علاقهمند به حضور و مشارکت در طرحهای بالادستی صنعت نفت ایران است. اندونزی آمادگی دارد تا در مطالعه میدانهای نفتی آبتیمور و منصوری با ایران همکاری کند.
بنابراین گزارش، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت اندونزی (پرتامینا)، مردادماه امسال یادداشت تفاهم همکاری مشترکی را امضا کردند که بر مبنای آن، میدانهای آبتیمور و منصوری ایران از سوی شرکت اندونزیایی مورد مطالعه قرار می گیرد.
یادآور می شود: ایران هم اکنون خواستار ارائه طرح جامع توسعه از سوی اندونزی برای دو میدان یادشده است و مذاکره در این زمینه همچنان ادامه دارد. میدان نفتی منصوری از نظر موقعیت جغرافیایی در حدود ٦٠ کیلومتری شمال خلیج فارس و تقریبا ٥٠ کیلومتری جنوب شرقی اهواز در ناحیه خشک جنوب غربی قرار گرفته است. میدان نفتی آبتیمور نیز در استان خوزستان و در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی اهواز و مابین میدانهای منصوری و سوسنگرد واقع شده است که هم اکنون از مخازن ایلام و سروک آن نفت برداشت می شود.
شرکت پرتامینا که بزرگترین شرکت نفت و گاز اندونزی به شمار میآید، مهرماه امسال اعلام کرده بود نخستین محموله گاز مایع (LPG) وارداتی از ایران را دریافت کرده و در حال بررسی همکاری در توسعه دو میدان نفتی در جمهوری اسلامی است.
نظر شما