به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، برگزاری نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه، جدیدترین توصیه به ترامپ برای مقابله با ایران، همکاری ایران و عراق در مبارزه با قاچاق دریایی، اتهامات واهی آلمان علیه سوریه، روسیه و ایران برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
پایش مشترک رودخانه ارس با همکاری ارمنستان
ارس نام رودخانهای است که از کوههای بینگول منطقه آناتولی ترکیه سرچشمه گرفته و در مرز ترکیه و ارمنستان به رود آرپا چای پیوسته و سپس مرز مشترک نخجوان را بطول ۱۱ کیلومتر ترسیم کرده و پس از گذر از مرز ایران و نخجوان، از مرز میان ایران و ارمنستان عبور کرده و دوباره مرز مشترک میان ایران و جمهوری آذربایجان را شکل داده و در منتهیالیه شمالی استان اردبیل (شهرستان پارسآباد) وارد جمهوری آذربایجان شده و به رودخانه کورا میریزد. این رود ۱۰۷۲ کیلومتر طول دارد و از طولانیترین رود داخلی ایران، یعنی کارون طولانیتر است.
بنابراین گزارش، رودخانه ارس در سال ۱۸۱۳ میلادی در پی عهدنامه ترکمنچای به عنوان مرز ایران و امپراطوری روسیه برگزیده شد و تمامی مناطق شمال این رود از ایران جدا و به خاک روسیه افزوده شد. بعدها ایران و اتحاد شوروی با هم سدی در ناحیه پلدشت به نام سد ارس بنا کردند. در حال حاضر سد خداآفرین و سد قیزقعلهسی به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان بر روی ارس احداث میشود. بر روی ارس تاکنون پنج پل ساخته شدهاست که عبارتنداز پل آهن جلفا، شوسه جلفا، پل پلدشت در شهرستان پلدشت، پل خداآفرین در قره داغ، پل نوردوز در مرز ارمنستان.
این گزارش می افزاید: در راستای تعاملاتی که با کشورهای همسایه برای بهبود وضعیت رودخانه ارس صورت گرفته است در حال حاضر ایران و ارمنستان پایش مشترک رودخانه ارس را در دستور کار خود قرار داده اند. ایرنا در این رابطه به نقل از سعید سرکار، رئیس ستاد فناوری های نانو نوشته است: "ایران به عنوان کشوری که جایگاه پیشرو منطقه ای در عرصه های مختلفی دارد، آماده است در حوزه های گوناگون از جمله انرژی، بهداشت و حفظ محیط زیست همکاری های مفیدی با ارمنستان داشته باشد."
بنابراین گزارش، چندی پیش سیدکاظم سجادی سفیر ایران و هیات ایرانی به سرپرستی سعید سرکار با آرزویک میناسیان وزیر حفظ محیط زیست ارمنستان دیداری داشت. در این دیدار بر همکاری های دو کشور در عرصه های مختلف از جمله حفظ محیط زیست و پایش رودخانه ارس تاکید شد. در این ملاقات همچنین مسائل منابع آبی فرا مرزی بویژه آلودگی رود ارس مورد مذاکره قرار گرفت. طرفین همچنین برای ضرورت استمرار پایش مشترک ارمنستانی-ایرانی در زمینه آلودگی رود ارس تأکید کردند.
برگزاری نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه عصر امروز در تماسی تلفنی با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان درخصوص آخرین تحولات بحران سوریه بهویژه منطقه حلب گفتوگو و تبادل نظر کرد.
در این تماس علاوه بر بررسی آخرین وضعیت سوریه و حلب، با توجه به روند تحولات جاری در سوریه توافق شد، زمان برگزاری نشست سهجانبه وزرای امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه در مسکو از 7 دی ماه به سهشنبه این هفته 30 آذر تغییر یابد.
به گزارش فارس، وزیر امور خارجه کشورمان از بعد از ظهر چهارشنبه رایزنیهای خود با مقامات برخی از کشورها را آغاز کرد و در آن روز با وزرای خارجه ترکیه، روسیه و سوریه و همچنین فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در این گفتوگوها در خصوص اوضاع حلب و دیگر مناطق سوریه، آتش بس و نحوه کمکرسانی انسانی به مردم این کشور رایزنی و تبادل نظر کرد.
این گفتوگوهای تلفنی روز پنجشنبه نیز ادامه یافت و در این روز ظریف بارها با همتای ترکیهای خود در خصوص تحولات حلب گفتوگو کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران رایزنیهای مستمری را صورت داد و طرح برگزاری نشست سهجانبه ایران،روسیه و ترکیه را مطرح کرد آنگونه که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه شب گذشته عنوان کرد: تلاش شد علاوه بر بکارگیری تمام مساعی جمیله برای یافتن راهکارهای اثربخش در روزهای اخیر، طرح نشست وزرای خارجه سه کشور ایران، ترکیه، روسیه در مسکو برای 27 دسامبر، مطابق با 7 دی ماه نهایی شود.
حال با توجه به اوضاع حلب وزرای خارجه ایران و روسیه توافق کردند که این نشست زودتر از موعد مقرر برگزار شود.
فشار از داخل؛ جدیدترین توصیه به «ترامپ» برای مقابله با ایران
در ادامه توصیههای رسانههای آمریکایی به دونالد ترامپ درباره ایران، «رابرت جوزف» و «ری تکیه» دو کارشناس آمریکایی در یادداشتی مشترک بر لزوم «مهار ایران» تاکید کردهاند.
آنها در فارن افرز نوشتند: «یکی از بزرگترین چالشهای سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ میتواند مقابله با توسعهطلبی ایران در سراسر خاورمیانه باشد».
این دو تحلیلگر آمریکایی با تاکید بر «انرژی گرفتن» ایران از توافق هستهای با گروه 1+5 مدعی شدند: «تهران تلاشهایش برای تغییر دادن موازنه قدرت در خاورمیانه را مضاعف کرده است و این موضوع را میتوان در مداخلات نظامی ارتش آن در عراق، سوریه و یمن و افزایش حمایتهای بلندمدتش از متحدانش تروریستیش از قبیل حماس و حزبالله ملاحظه کرد».
جوزف و تکیه ضمن اشاره به لزوم مقابله با ایران به منظور «به عقب راندن» آن در منطقه توصیه کردند: «قابل اتکاترین ابزارها برای مواجه شدن با تهدید ناشی از ایران، فشار آوردن به این رژیم در داخل کشور است».
دو کارشناس غربی درباره انقلاب اسلامی ایران اینطور نوشتند: «مداخله جویی خستگی ناپذیر تهران، تا حدی از این اعتقاد ناشی است که جمهوری اسلامی تنها در صورت صدور به خارج، میتواند در کشورش تحکیم یابد. خوب، این یک انقلاب بدون مرز بود».
آنها در ادامه ادعاهای بی اساس غربیها، بار دیگر ادعای نخ نما شده مقابله جمهوری اسلامی ایران با مخالفانش را تکرار کردند.
دو تحلیلگر آمریکایی تاکید کردند از نظر حاکمان ایران، «جمهوری اسلامی تنها یک دولت ملی که درصدد استقلال یافتن از سیستم بینالمللی کنونی نیست بلکه یک مبارز در جنگ بین خوبی و بدی در داخل و خارج از کشور است».
جوزف و تکیه تصریح کردند: «به همین دلایل است که رژیم تهران هرگز تخاصم و نزاعش با غرب را رها نخواهد کرد. آنهایی که استدلال کردند که با توافق هستهای، نیروهای میانه رو در ایران تقویت خواهند شد، باید با واقعیتها و حقایق روبرو شوند».
آنها ضمن ادعای گزاف «حمایت ایران از تروریسم» در منطقه، تداوم فعالیتهای موشکی ایران و همینطور غنیسازی اورانیوم را گواهی بر از بین رفتن امیدها به «پایان تمایل و خواست ایران به داشتن سلاح اتمی» دانستند.
تحلیلگران آمریکایی مانند مقامات و دیگر تحلیلگران غربی که بارها با ماهیت اسلامی جمهوری اسلامی ایران مخالفت کردهاند، در این یادداشت بر لزوم ایجاد «یک کشور دموکراتیک و سکولار» در ایران تاکید کردند.
آنها در ادامه این یادداشت بدون توجه به حضور پر شور مردم ایران در انواع و اقسام انتخابات در ایران از سال 1357 تا به امروز مدعی شدند: «شاید بزرگترین نقطه ضعفشان (ضعف جمهوری اسلامی ایران) فقدان مشروعیت است».
در ادامه ادعاهای این دو تحلیلگر آمریکایی آمده است: «شکاف بین دولت و جامعه (در ایران) هرگز به این بزرگی نبوده است».
آنها بلافاصله پس از این ادعای عجیب، بر لزوم کمک واشنگتن «به کسانی که در ایران ارزشهای مشترکی با آمریکا دارند» تاکید کردند.
در یادداشت در اینباره آمده است: «واشنگتن باید یک رژیم تحریمی علیه ناقضان حقوق بشر در ایران ایجاد کند. تحریمهای مالی که موثرترین ابزار برای محدود کردن تجارت ایران بوده، باید بر مبنای حقوق بشری بر این کشور اعمال شود».
جوزف و تکیه همچنین تصریح کردند: «آمریکا باید همچنین با به چالش کشیدن ارزشهای اساسی جمهوری اسلامی ایران، یک کارزار دیپلماسی عمومی به منظور مشروعیت زدایی از رژیم ایجاد کنند. در همان بین، آمریکا با گروههای اپوزیسیون خارجی(ایران) کار کند چرا که باید یک تلاش چند بعدی به منظور ایجاد ارتباطات و فراهم کردن حمایت از مخالفان در ایران وجود داشته باشد؛ همان کاری که آمریکا در حمایت از اتحادیه همبستگی در لهستان و دیگر نیروهای مدنی در اروپای شرقی انجام داد».
اشاره آنها به اتحادیه همبستگی در لهستان، همان اتحادیه صنفی و کارگری لهستان بود که در سال 1980 میلادی (1359) برای دفاع از حقوق کارگران و کارمندان تشکیل و سپس تا سال 1989 به هسته اصلی مقابله در برابر حکومت لهستان تبدیل شد.
آمریکا به این اتحادیه و تلاشهایش کمک کرد تا به تدریج به دنبال حمایتهای داخلی از این تشکیلات در لهستان، حکومت در این کشور از جمهوری خلق لهستان به «نظامی دموکراتیک» تغییر یافت.
در پایان یادداشت منتشر شده در فارن افرز آمده است: «دولت در شُرف روی کار آمدن ترامپ، به عقب زدن ایران متعهد شده است. برای انجام این کار، به استقرار مجدد رهبری و اعتبار آمریکا در خارج از کشور، ابتکارهای دیپلماتیک متمرکز و یک حضور نظامی زنده و با دوام نیاز است اما مشخصترین ابزارهای جنگیدن علیه آن، به مخاطره انداختن انقلاب اسلامی در داخل کشور است. آمریکا با بهره گیری از ضعفهای داخلی این کشور (ایران)، نه تنها میتواند مانع سوءاستفادههای منطقهای آن شود بلکه میتواند امیدوار به ایجاد وضعیتی شود که بر مبنای آن یک دولت دموکراتیک بتواند سربرآورد. پس از سالها مذاکره با ایران، اکنون زمان یک سیاست جسورانه به منظور اطمینان یافتن از حصول منافع و ارزشهای غربی فرا رسیده است».
سومریه نیوز: همکاری ایران و عراق در مبارزه با قاچاق دریایی
رئیس کمیتۀ امنیتی شورای استان بصره در جنوب عراق روز جمعه اعلام کرد که ایجاد گشت دریایی در ورودی اروند و برگزاری رزمایش دریایی مشترک بین ایران و عراق به افزایش همکاری های امنیتی در مناطق دریایی و ساحلی کمک میکند و پیش بینی می شود که ایست گشتی جدید باعث کاهش قاچاق شود.
جبار الساعدی گفت: یگان هایی از نیروی دریایی و گارد ساحلی عراق و نیروهای مرزبانی دریایی جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه در منطقه رأس البیشه رزمایش مشترکی را با هدف بالابردن توانمندی های خود در تأمین امنیت مناطق دریایی و ساحلی برگزار کردند.
الساعدی افزود : نیروی دریایی ایران از گذشته بر لزوم افزایش همکاری ها و هماهنگی ها با عراق برای مبارزۀ بهتر با قاچاق تأکید می کرد.
الساعدی گفت : ایجاد ایست گشتی جدید " محمد رسول الله " گامی بلند در جهت تأمین امنیت مناطق دریایی عراق و کشتی های شناور محسوب می شود.
رئیس کمیته امنیتی استان بصره افزود : پیش بینی می شود که گشت دریایی جدید به علت موقعیت راهبردی اش نقش مؤثری در مبارزه با قاچاق نفت و مواد مخدر ایفا کند.
منطقه رأس البیشه در شبه جزیره فاو واقع است و این ، اولین رزمایش دریایی مشترک ایران و عراق طی چند سال گذشته می باشد.
اتهامات واهی آلمان علیه سوریه، روسیه و ایران در خصوص تحولات حلب
«استفان سیبرت» (Steffen Seibert) سخنگوی «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان بدون اشاره به منابع و مستندات موثق، ضمن متهم کردن دولت سوریه و متحدان این کشور به ارتکاب جرایم جدی در شرق حلب، خواستار توقف فوری خشونت ها در این شهر شد.
«استفان سیبرت» که در یک کنفرانس خبری سخن می گفت، مدعی شد: میدانیم که ایران و رزمندگان شیعه تحت حمایت این کشور در تمامی این موارد دخیل هستند. همچنین، می دانیم که نابودیِ بی رویه شرق حلب و ساکنان آن بدون حمایت نظامی مستحکم روسیه ممکن نیست. می دانیم که نیروهای مسلح روسیه نیز در حملات به مناطق و زیرساخت های غیر نظامی مشارکت دارند.
سیبرت بدون اشاره به حمایت های پیدا و پنهان غرب از ایجاد و گسترش گروه های تروریستی در خاورمیانه ادامه داد: هنوز برای جلوگیری از خونریزی های بی دلیل دیر نشده است.
لازم به ذکر است، با پیروزی ارتش و نیروهای مردمی در حلب و شکست سنگین تروریست ها در این منطقه راهبردی، محور غرب در تلاش است با بهره برداریِ ابزاری از حقوق بشر هجمه سنگینی را علیه مقاومت در برابر تروریست ها آغاز کند.
گفتنی است، سوریه از سال ۲۰۱۱ تا کنون درگیر جنگ با گروه های تروریستی مورد حمایت غرب است؛ گروهک هائی که فهرست بلند جنایاتشان حتی سازمان های به اصطلاح حقوق بشری را نیز به صدا درآورده است.
بررسی ادبیات پیشین جنگ با تروریست ها در سوریه نشان می دهد هربار که ارتش به کمک نیروهای مردمی این کشور به پیروزی های چشمگیری علیه تروریست ها دست یافتند؛ حامیان این گروه ها یک صدا خواستار توقف درگیری ها شده اند.
ورود نخستین هواپیمای ایرباس به ایران در آینده نزدیک
خبرگزاری رویترز از ورود نخستین هواپیمای ایرباس به ایران در چند هفته آینده خبر داد.
رویترز در مصاحبه تلفنی با اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی نوشت: توافق ایران و شرکت ایرباس برای خرید 100 فروند هواپیما به مراحل پایانی خود رسیده است و بهاحتمالزیاد این قرارداد در روز دوشنبه یا سهشنبه نهایی خواهد شد.
فخریه کاشان گفت: قرارداد نهایی با شرکت ایرباس امروز یا فردا نهایی میشود و اولین هواپیماها طی چند هفته آتی به ایران تحویل داده میشوند.
معاون وزیر راه در ادامه اظهار داشت: بر اساس این قرارداد که شامل 50 هواپیمای باریکپیکر و 50 هواپیمای پهنپیکر است، نخستین محموله هواپیماهای ایرباس تا اواسط ماه ژانویه به ایران تحویل داده میشود. وی افزود: ایران از خرید سوپرجامبوهای ای 380 منصرف شده است و به جای آن 4 نوع هواپیمای متوسط برد ای 320 و ای 321 و دوربرد ای 330 و ای 350 را از ایرباس تحویل میگیرد.
فخریه کاشان در پاسخ به این سؤال که آیا ممکن است با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا تحریمهای جدید علیه ایران اعمال شود و این قرارداد از مسیر خود خارج شود، گفت: نگرانی وجود ندارد؛ هرچند نباید احتمالات را نادیده گرفت. در صورتی که ترامپ تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کند ما آن را نقض برجام تلقی خواهیم کرد. فروش هواپیما به ایران جزئی از برجام است که صراحتاً به آن اشاره شده است.
نظر شما