صالحی: معرفی کتاب های خوب از رسالت‌های منتقدان است

خبرگزاری شبستان: صالحی گفت: منتقدان می‌ توانند با نقدهای خود درباره کتاب های خوب، مخاطبانی که در انبوهی از کتاب سردرگم هستند برای پیدا کردن این کتاب ها راهنمایی کنند.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره نقد کتاب با معرفی برگزیدگان و با حضور «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «مجید غلامی جلیسه» مدیرعامل موسسه خانه کتاب و «سیدحسن اسلامی اردکانی» دبیر علمی این دوره از جشنواره، برگزار شد.

 

صالحی در این مراسم با اشاره به تحولات به وجود آمده در حوزه نقد، گفت: قالب نقد به طور معمول به صورت مکتوب و شفاهی است که دارای سابقه هستند که هر کدام می تواند فرصت هایی را برای موضوع پدید آورد. نقد شفاهی، یک حسن دارد که صاحب کتاب و منتقد رو در رو می نشینند و به صورت پینگ پنگی با هم بحث می کنند که این گفتگو موضوع را شفاف تر می کند.

 

وی ادامه داد: نقد مکتوب نیز از این جهت که منتقد زمان کافی و تمرکز دارد تا نقد خود را بنویسد، مهم است چراکه بین کلام و قلم فاصله‌ ای وجود دارد و در سخن شتابی است که در قلم نیست.

 

معاون فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه سخنانش به تلفیق این دو شیوه نقد در فضای مجازی اشاره کرد و توضیح داد: این دو روش در حوزه نقد روش‌ های متعارفی بوده اند،‌ اما در حال حاضر با ایجاد فضای مجازی شاهد ترکیب این دو شیوه هستیم که باید آن را به عنوان نوع سومی از نقد مورد توجه قرار داد. همچنان که شبکه‌های اجتماعی امکان نقد مکتوب شفاهی را به معنای عام و در حوزه نقد کتاب به طور خاص پدید می‌ آورند.

 

وی خطاب به منتقدان، مواضع آسیب‌ شناسانه نقد را مهمترین نکته آن دانست و گفت: منتقدان به خلأهایی که در آثار وجود دارد اشاره می‌ کنند که البته یکی از رسالت‌های نقد نیز همین است، اما در زمانه ما نیاز است از زاویه‌ های دیگری نیز به مقوله نقد کتاب پرداخته شود. در این شرایط، کتاب‌های خوب در میان انبوه کتاب‌های بی‌ فایده گم می‌ شوند و این در حالی است که روزگاری تعداد کتاب‌ ها کم بود و مخاطبان می‌ توانستند کتاب‌ های خوب را به سرعت پیدا کنند اما الان کتاب‌ های خوب در انباری از کتاب‌ های بی‌فایده مورد غفلت واقع می شوند.

 

صالحی، معرفی کتاب های خوب را یکی از رسالت های منتقدان برشمرد و افزود: منتقدان می‌ توانند با نقدهای خود درباره کتاب های خوب، مخاطبانی که در انبوهی از کتاب سردرگم هستند برای پیدا کردن این کتاب ها راهنمایی کنند.

 

وی در پایان سخنانش تاکید کرد: نمی‌ خواهم بگویم که منتقد قلم را علیه کتاب‌ های بد برندارد، اما این سوی میدان نیز باید کتاب‌های خوب را با معیارهای نقد به اهالی کتاب معرفی کند.

 

پایین بودن کیفیت نقدها در جشنواره سیزدهم

به گزارش شبستان، در ادامه مراسم، «سیدحسن اسلامی اردکانی» دبیر سیزدهمین جشنواره نقد کتاب درباره روند برگزاری این دوره از جشنواره توضیحاتی داد و گفت: در این دوره حدود ۱۰۶۰ نقد دریافت کردیم که نسبت به سال قبل که تعداد آثار ۶۴۰ اثر بود، تعداد آثار واصل شده در این دوره رشد خوبی داشت. از آثار ارائه شده ۲۴۹ نقد به مرحله دوم داوری رسیدند و از میان آنها ۲۳ مقاله به عنوان آثار برگزیده و شایسته تقدیر انتخاب شدند.

 

وی به ضعف‌ های نقد کتاب در این جشنواره اشاره کرد و توضیح داد: متاسفانه کیفیت نقدها در شاخه های جشنواره به جز فلسفه که در آن شاهد نگارش و ارائه مقالات قابل‌توجهی بودیم، نیاز به توجه بیشتری را می‌طلبد. 

 

دبیر سیزدهمین جشنواره نقد کتاب در پایان خاطرنشان کرد: این جشنواره در ۵ گروه علوم قرآنی و حدیث، ادبیات عرب، روانشناسی علوم تربیتی، علوم سیاسی و حوزه ایران و اسلام هیچ مقاله برگزیده‌ ای نداشته است. 

 
کد خبر 595336

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha