فراوانی قوانین مشکل جدیدی برای کشور است

خبرگزاری شبستان: سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه برخی از قوانین بلااستفاده و متروک مانده اند گفت: تولید قوانین متعدد و جزیی موجب فراوانی قوانین و مشکل جدید در کشور شده است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در پنجمین همایش ملی نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری گفت: قانون و قانونگذاری به گونه ای است که با امور جامعه آمیخته است و نمی توان اهمیت آن را ندانست.

 

وی گفت: قانونگذاری و قوانین باید از آسیبها دور باشند و بتوانند راه روشن جامعه را نشان دهند و این ممکن نیست مگر اینکه با روشهای علمی به وضع قوانین بپردازیم مساله قانون و قانوگذاری باید با نگاه علمی نگاه شود تا بتواند نیازهای جامعه را برطرف کند.

 

وی گفت: آنچه نیازمند ان هستیم فهم روشن از قانون است تا بتوانیم روشهای قانونی را در امر قانونگذاری شناسایی کنیم و اینکه بدانیم هدف و محصول ما از قانونگذاری چیست و یا روشهای ساختاری ما در قانونگذاری چگونه است.

 

کدخدایی اظهار کرد: اگر بخواهیم با روشهای ابتدایی در قانونگذاری پیش برویم به یک نقطه مطلوب و شایسته نمی رسیم پژوهش و تحقیق به منزله رهیافتی برای پیشرفت جامعه است روشی است که باید در تمام زمینه ها به آن متوسل شویم بدون کار علمی و دقیق این مهم انجام نشدنی است.

 

وی با بیان اینکه برخی از قوانین که تصویب می شود بلااستفاده و متروک مانده است خاطرنشان کرد: این امر به دلیل این است که زیرساختها و پژوهشها در قانونگذاری استفاده نمی شود و به قانونی می رسیم که مشکلی را حل نمی کند و یا دارای ایهام و بعضاً اشکال است که مخاطبین را دچار سردرگمی می کند و وضعیت کشور را اصلاح نمی کند.

 

کدخدایی اظهار کرد: باید نکاتی در تنقیح قوانین مورد سوال قرار گیرد اینکه آیا ما در قانونگذاری اهدافی داریم یا خیر؟ و آیا این هدف به خاطر فضای اجتماعی سیاسی و احساساتی که غلبه دارد و آیا این مصوبه هدف روشنی را دنبال نمی کند.

 

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: آیا بجز این است که ما نیازمند واکاوی در مشکلات سیاسی و اجتماعی هستیم و یا اینکه ما باید تصویب قانون را در زمان مناسب و با در نظر داشتن اقتضائات قانونگذاری از مسایل کشور مورد توجه قرار دهیم برخی اوقات قانونی در نظر گرفته می شود که برای طی مراحل قانونی آن 4 یا 5 سال مدت زمانی به طول می انجامد و نمی تواند نیاز زمان خود را حل کند. کارآمدی قانون و موثر بودن قوانین نیازمند دقت زیاد است.

 

وی اظهار کرد: هدف ما در قانونگذاری ملی و منطقه ای است و باید به این نتیجه برسیم تا مشکل حل شود برخی از قوانین بعد از تصویب هیچ جای اجرایی ندارد و قوانینی که وضع می شود از دقت کافی برخوردار نیست و خود هزینه هایی را دربرمی گیرد که در نهایت هیچ اثری را ندارد و در مجموع قوانین کشور هیچ گاه مورد توجه قرار نمی گیرد.

 

وی با اشاره به اینکه وضع قانون مانند دستور پخت غذایی است که برخی مواد آن باید به مقدار لازم باشد اظهار کرد: وضع قانون باید به میزان کافی باشد گاهی آنقدر قانون تولید می کنیم که به انبوهی از قوانین می رسیم که نمی دانیم چگونه از این قوانین در حل مشکلات استفاده کنیم و برای مردم ابهام ایجاد می شود در نتیجه قوانین متعددی تولید می کند که این فراوانی قوانین مشکل جدیدی برای کشور است.

 

کدخدایی تصریح کرد: گاهی اوقات فکر می کنیم حل هر مشکلی با تصویب قانون است و از مسایل فکری و فرهنگی غافل می شویم در حالیکه می توان به جای تصویب این قانون از این مسایل نیز بهره برد.

 

کدخدایی تصریح کرد: به دلیل اینکه به تولید قوانین جزیی رسیده ایم نیازمند تنقیح قوانین موجود و تنظیم قوانین جامع هستیم که باید با روش علمی صورت گیرد.

 

وی گفت: مجالس قانونگذاری در تمام کشورها برخاسته از یک جایگاه سیاسی است و کنشگران و فعالان سیاسی در مجالس قانونگذاری حضور دارند و نمی توان انها را محدود به متخصصین حقوق و قانون کرد.

 

وی اظهار کرد: مجلس اگر براساس رای اکثریت اقدام به تصویب قانون می کند اما در سایر کشورها براساس تبعیت جمعی از نظرات کارشناسان است در حقیقت کار کارشناسی نسبت به مصوبات صورت گرفته است.

 

 

 

کد خبر 595173

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha