خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: رهبر ایران به دنبال تقویت بسیج است، تعبیر سیبیاس از طرح تولید پیشرانهای هستهای، «ماتیس» جلوی اقدامات ضد برجامی «ترامپ» را می گیرد، لفاظی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
تعبیر سیبیاس از طرح تولید پیشرانهای هستهای
شبکه خبری «سی. بی. اس نیوز» در تحلیلی پیرامون سفر «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی اتمی به ایران که روز یکشنبه صورت گرفت، نوشت: «حسن روحانی» رییس جمهور ایران گفته است اگر دیگر کشورها نیز مفاد برجام را رعایت کنند، ایران نیز آنرا رعایت خواهد کرد و تاکید نمود که گزارشهای آژانس بینالمللی اتمی باید «فنی و بیطرفانه» باشد.
بر این اساس، آژانس بینالمللی اتمی ماه گذشته از افزایش جزیی ذخایر آب سنگین ایران خبر داده بود.
این شبکه در تحلیلی کوتاه نسبت به سخنان هفته گذشته رییس جمهور ایران در پیگری طرح پیشران اتمی و بهرهگیری از کشتیهای اتمی نوشت: حسن روحانی هفته گذشته در واکنش به اقدام اخیر کنگره آمریکا در تمدید طرح تحریمهای ایران (هفته گذشته به طور خودکار قانونی شد) دستور طرح ریزی برنامههایی برای ساخت پیشرانهای اتمی داد.
بر این اساس، اقدام جدید حسن روحانی به طور گستردهای بهعنوان «ژست» تلقی گردید به طوریکه این موضع گیری تاثیری بر توافق مهم با قدرتهای جهانی نخواهد گذاشت.
حسن روحانی در نامهای به «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نوشته بود: «در اجرای مصوبات شورایعالی امنیت ملی و هیات نظارت بر اجرای برجام، به وزارت امور خارجه دستور داده میشود نسبت به اجرای مراحل پیشبینی شده در "برجام" برای رسیدگی به موارد نقض، اقدام نموده و دیگر پیگیریهای حقوقی و بینالمللی لازم را نیز بهطور جدّی معمول دارد.»
بر این اساس، رییس جمهور ایران همچنین در نامهای به رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نوشته بود: «نظر به اینکه به اینکه دولت آمریکا نسبت به اجرای تعهدات خود در برجام تاکنون تعلّل و اهمال نموده و با توجه به تمدید اخیر قانون تحریمهای ایران (آیسا) که جمهوری اسلامی ایران از پیش چنین اقدامی را بعنوان نقض برجام اعلام کرده بود، در اجرای مصوبات شورایعالی امنیت ملی و هیأت نظارت بر اجرای برجام، به سازمان انرژی اتمی ایران دستور داده میشود در توسعه برنامه صلحآمیز هستهای کشور در چارچوب تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران، مأموریتهای زیر را اجرا نماید:
1. برنامهریزی برای طراحی و ساخت پیشران هستهای جهت بهرهگیری در حوزه حملونقل دریایی، با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی.
2. مطالعه و طراحی «تولید سوخت» مصرفی پیشران هستهای، با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی.»
اندیشکده دفاع از دموکراسی: رهبر ایران به دنبال تقویت بسیج است
اندیشکده «دفاع از دموکراسی» در گزارشی پیرامون انتصابهای جدید در بدنه نیروی مقاومت بسیج مستضعفین ایران از سوی «آیتالله خامنهای» فرمانده کل قوای ایران نوشت: آیتالله خامنهای چندی قبل در حکمی سردار سرلشگر «غلامحسین غیب پرور» از فرماندههان سپاه پاسداران را به عنوان فرمانده نیروهای بسیج برگزید، انتصابی که حاوی پیامی دال بر میل به تقویت بسیج است و اینکه آیت الله خامنهای مراقب تهدیدهای فرارو نیز میباشد.
این اندیشکده مینویسد: بسیج همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ستون مهم حکومت ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سال 1979 میلادی به این سو است. بسیج برخلاف دیگر نیروهای منظم نظامی شکل گرفته از نیروهای تمام داوطلب است که تحت القائات سیاسی مذهبی قرار دارد و به شدت از خط عقیدتی روحانیون مطرح ایران پیروی میکند.
این اندیشکده در بخش دیگر به توانایی بسیج در مهار نیروهای مخالف نظام در سه دهه گذشته و درخواست رهبری ایران برای مقابله با «جنگ نرم» که این کشور غرب را متهم به تلاش برای تغییر عرصه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و البته ارزشهای مذهبی ایران مینماید، اشاره کرد.
بر اساس این گزارش، نیروهای بسیج بارها پایبندی خود به بدنه روحانیون حاکم بر ایران و ارزشهای انقلابی در داخل و خارج از کشور را نشان دادهاند. این نیرو بارها در نبرد ایران –عراق (جنگ تحمیلی) در قالب گسترده در جبههها حاضر شده و اینک با هدایت سپاه پاسداران در عراق و سوریه نیز حضور دارد و در داخل کشور نیز در قالب ماموران حراست از معیارهای اخلاقی نقش فعالی دارد.
اندیشکده دفاع از دموکراسی در حالیکه البته سعی نموده نیروهای بسیج را متهم به سرکوب شهروندان ایران نماید، نوشت: در زمان فرماندهی سردار «محمدرضا نقدی» رییس سابق بسیج این سازمان سعی کرد خود را فعال در عرصههای اجتماعی، فرهنگی و انتقال ارزشهای انقلابی به نسلهای بعدی نشان دهد و در عین حال روابط نظامی خود با سپاه را نیز حفظ کند.
در بخش دیگر این گزارش، با اشاره به انتصاب سردار غیب پرور آمده است: انتصاب سردار سرلشگر غیب پرور به عنوان فرمانده نیروهای مقاومت بسیج نشانگر اعتمادی است که نخبگان نظام به وی دارند. او از حاضران جنگ ایران – عراق و نیروهای کارآزمودهای است که بعدا نقشهای بزرگی در کارهای آموزشی داشته و فرمانده نیروی سپاه در یکی از استانهای ایران (شیراز) شد.
سردار غیب پرور این اواخر جایگزین یکی از فرماندههان ایرانی کشته شده (شهید) در نزدیکی حلب سوریه شد و فرمانده پایگاه مرکزی امام حسین(ع) گردید که در زمان فرماندهی وی، این مرکز برنامههای آموزشی و استقرار نیرو در سوریه را گسترش داد.
در انتهای این مطلب با اشاره به اینکه انتصاب آیت الله خامنهای ادامه اسلاف این نیرو و تلاش برای گسترش فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و نظامی است، آمده است: در نامه رهبری ایران در انتصاب غیب پرور بر ادامه فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و نظامی چون اسلاف وی تاکید شده است. بسیج همچنان فعالیت به عنوان خاکریز و سد نظام برابر هرگونه اعتراض چون جریان سال 2009(فتنه سبز) و.. در ایران را ادامه خواهد داد.
مهر:
«ماتیس» جلوی اقدامات ضد برجامی «ترامپ» را می گیرد
فورچون در تحلیلی با عنوان «جیمز ماتیس چگونه می تواند ترامپ را از برهم زدن برجام باز دارد» با اشاره به تجربیات این ژنرال با سابقه و شناخت وی از توانایی های ایران عنوان می دارد که وزیر دفاع جدید آمریکا مخالف برجام نیست بلکه خواهان شدت عمل در برابر تحرکات تهران در مناطقی همچون خلیج فارس است.
فورچون در مطلب خود می نویسید: در آوریل گذشته ژنرال بازنشسته جیمز ماتیس در برابر افراد حاضر در مرکز امنیت و مطالعات بین المللی در واشنگتن ایستاد و گفت: به نظر من ایران تنها کشوری است که صلح و ثبات را در منطقه خاورمیانه به مخاطره می اندازد.
به نوشته فورچون، ماتیس در حالی این جملات را بیان کرد که خاورمیانه درگیر گروه هایی همچون داعش و القاعده بود و با مشکلات دیگری همچون جنگ سوریه و مداخله نظامی روسیه در این کشور مواجه بود اما با این وجود ماتیس ایران را تهدید جدی موجود در خاورمیانه می دید.
اکنون شش ماه بعد از آن جریان دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا، جیمز ماتیس را به عنوان وزیر دفاع دولت آتی آمریکا پیشنهاد داده است و در این جا باید گفت فردی که خواستار شدت عمل در برابر رفتارهای ایران در منطقه است به یکی از حامیان اصلی برجام در دولت ترامپ تبدیل می شود.
فورچون در ادامه می نویسد: برای درک اینکه چرا ژنرال ماتیس از برجام حمایت می کند بهتر است به تجربیات نظامی وی توجه کنیم. تمرکز ماتیس بر روی ایران با توجه به تجربیات وی در ۳۵ سال گذشته شکل گرفته است.
فورچون در ادامه به انفجارهایی که در سال ۱۹۸۳ و ۱۹۹۶ در عربستان سعودی رخ داد و در جریان آنها تعدادی از نظامیان آمریکایی کشته شدند و ادعا شد که ایران و حزب الله لبنان در پس این انفجارها بوده اند اشاره می کند.
به اعتقاد نگارنده این مطلب، فعالیت گروه های شیعه در عراق و انتساب آنها به ایران نیز یکی دیگر از مواردی است که در حمایت ژنرال ماتیس از برجام نقش دارد.
فورچون در ادامه به ماجرای تسخیر لانه جاسوسی در تهران و همچنین مذاکرات هسته ای اشاره کرده و می نویسد تجربیات ماتیس در مورد ایران با تجربیات دیپلمات ها تفاوت دارد.
این رسانه در ادامه به حضور ماتیس در راس فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکایی از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ اشاره کرده و می نویسد که اغلب وقت ماتیس در این دوره صرف رابطه با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس شده؛ کشورهایی که ایران را بزرگترین تهدید موجود در برابر خود می دانستند.
در ادامه این مطلب به ماجرای اختلافات ماتیس با «باراک اوباما» رئیس جمهور فعلی آمریکا در مورد ایران اشاره شده و آمده است: مخالفت ماتیس با سیاست های آمریکا در قبال ایران مربوط به مذاکرات هسته ای با تهران نبود بلکه ماتیس با نحوه رویکرد دولت اوباما با اقدامات ایران در منطقه به ویژه خلیج فارس مشکل داشت.
به اعتقاد ماتیس، رئیس جمهور جدید آمریکا بدون منزوی کردن ایالات متحده نمی تواند توافق هسته ای ایران را برهم بزند.
بر همین اساس انتظار می رود که ماتیس ضمن حمایت از برجام خواستار شدت عمل آمریکا در برابر اقدامات ایران در خاورمیانه شود یعنی واشنگتن و دولت ترامپ ضمن حمایت از قرارداد هسته ای ایران رویکرد به مراتب تندتری را در مقایسه با دولت اوباما در برابر اقدامات ایران در خاورمیانه داشته باشند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
تلاش یک موسسه صهیونیستی برای جلوگیری از اجرایی شدن قرارداد ایران و بوئینگ
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه گزارش داد یک مؤسسه حقوقی صهیونیستی، که رسیدگی به شکایات به اصطلاح «قربانیان تروریسم» را بر عهده دارد میکوشد قرارداد تجاری ایران و شرکت هواپیمایی بوئینگ را لغو کند.
گروه صهیونیستی «شورات هادین» تلاش میکند از اجرایی شدن قرارداد ایران و بوئینگ، پیش از پرداخت ۲ میلیارد دلار از سوی تهران به افرادی که «قربانیان تروریسم» مینامد، جلوگیری کند. این مؤسسه از یک دادگاه فدرال آمریکا خواسته است تا پیش از پرداخت غرامت از سوی تهران، مانع اجرایی شدن قرارداد ۱۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری میان ایران و بوئینگ شود.
این شکایت علیه ایران و بوئینگ، در دادگاه منطقه شمالی ایالت ایلینوی مطرح شده است.
«نیتسانا دارشان»، مدیر این مؤسسه حقوقی، در خصوص شکایتش از ایران مدعی شد: «ما قصد داریم هر ۱۰۰ هواپیما را توقیف کنیم. اگر بوئینگ گمان میکند میتواند به آسانی به ایرانایر – که ۶۰ درصد از سهامش به دولت ایران تعلق دارد – هواپیما بفروشد و اینطور بقبولاند که گونهای از کمکهای غیرنظامی را در اختیار یک نهاد غیردولتی قرار میدهد، ما حقیقت را آشکار خواهیم کرد.»
مدیر این مؤسسه وابسته به رژیم صهیونیستی مدعی است تاکنون به دلیل شکایتهایش در آمریکا، ۱۰ دادگاه ایران را به پرداخت ۲ میلیارد دلار به قربانیان تروریسم محکوم کردهاست. این شرکت تاکنون حدود ۲۰۰ میلیون دلار از داراییهای متعلق به ایران و حسابهای بانکی این کشور در خاک آمریکا را ضبط کرده است. شورات هادین، علیه دولت سوریه و فلسطینیان نیز شکایتهایی در دادگاههای آمریکا مطرح کرده است.
در بخش دیگری از ادعاهای این مؤسسه حقوقی صهیونیستی علیه ایران آمده است: «اگر یک شرکت آمریکایی مانند بوئینگ بخواهد از قراردادهای تجاری چندین میلیارد دلاری با ایران منتفع شود، دستکم قربانیان تروریسم تمام داراییهای ایران را که بر مبنای این قراردادها ایجاد میشود، توقیف خواهند کرد.... در مجموع ایران باید ۴۳ میلیارد دلار و بر مبنای رأی دادگاههای آمریکا به قربانیان تروریسم بپردازد.»
«ماتئو لویت»، مدیر برنامه ضدتروریسم در مؤسسه واشنگتن، برای سیاستهای شرق دور در این خصوص میگوید: «این پروندهها میتوانند تأثیر شگرفی به همراه داشته باشند؛ هم در خصوص ایجاد سابقهای حقوقی در خصوص حمایت ایران از تروریسم، و هم در خصوص حمایت و پرداخت غرامت به قربانیان و خانوادههایشان.... دسترسی به منابع مالی و پرداخت پول میتواند دشوار باشد؛ ولی مؤسسات حقوقی در یافتن داراییهای ایران و مطرح کردن ادعای مالکیت در خصوص آنها موفق بودهاند.»
لفاظی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس: ایران ثبات منطقه را در معرض خطر قرار میدهد
روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن نوشت: کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) اظهارات برخی مقامات ایران را بر ضد کشورهای این سازمان، کشورهای منطقه و جامعه جهانی محکوم کردند.
به نوشته این روزنامه، عبداللطیف زیانی، دبیرکل شورای همکاری خلیج (فارس)، در این خصوص گفت: اظهارات برخی مقامات ایران، مواضع سیاسی منفی این کشور را نشان میدهد و در ادامه «توهین» به کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس)، دخالت در امور داخلی این کشورها و کشورهای منطقه از جمله عربستان، بحرین، قطر و یمن قرار دارد.
وی در بیانیه خود با مطرح کردن ادعاهای بیاساس علیه کشورمان، افزود: «تهدیدهای برخی مقامات ایران بر ضد کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) و منطقه، نشاندهنده مواضع خصمانه و اهداف ایران برای دخالت در امور منطقه و تحریک قدرتهای جهانی است که این مسئله امنیت و ثبات منطقه را در معرض خطر قرار میدهد. کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) از ایران میخواهند در سیاستهای «منفی» خود تجدید نظر کند؛ سیاستهایی که به اعتمادسازی و ایجاد روابط سازنده بین کشورها، به منظور حفظ ثبات آنها، هیچ کمکی نمیکند.»
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در ادامه لفاظیهایش گفت: «از جامعه جهانی نیز میخواهیم مسئولیت خود را بپذیرد و مانع از آن شود که ایران امنیت و صلح منطقه را تهدید کند و به منافع جهانی مرتبط با این منطقه حیاتی، ضرر بزند.»
ایرنا:
رشد 128 درصدی صادرات نفت به چین/ایران چهارمین تامین کننده نفت
صادرات نفت ایران به چین در ماه اکتبر (مهر- آبان) با رشد 128 درصدی به 777 هزار بشکه در روز رسید، ایران اکنون در جایگاه چهارمین تامین کننده نفت این کشور قرار دارد.
برقراری صادرات نفت ایران به اروپا پس از اجرایی شدن برجام و رفع تحریم ها، چین به عنوان بزرگترین بازار نفت ایران محسوب می شود.
همچنین با توجه به رشد اقتصادی آسیا، کشورهای آسیایی و از جمله چین از بزرگترین بازارهای مصرف نفت خام دنیا به شمار می روند، بر این اساس صادرکنندگان تلاش دارند، سهمی قابل توجه از بازار این قاره و به ویژه چین را به خود اختصاص دهند.
ایران نیز در پی افزایش سهم خود در بازار نفت آسیا و چین است به طوری که آمار ماه اکتبر از رشد 128 درصدی صادرات نفت کشورمان به چین، حکایت دارد.
به گزارش مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، واردات نفت خام چین در اکتبر (مهر-آبان) ٢٠١٦ با ٥٧٦ هزار بشکه در روز افزایش (معادل 9.2 درصد) نسبت به مدت مشابه پارسال به ٦ میلیون و ٨٠٧ هزار بشکه در روز رسید.
واردات چین از روسیه در ماه اکتبر ٢٠١٦ به میزان ٣١٤ هزار بشکه در روز نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافت و به یک میلیون و ١٢١ هزار بشکه در روز رسید. روسیه با داشتن سهم ١٦ درصدی از واردات این کشور مهمترین صادرکننده به چین است.
صادرات نفت خام عربستان در این ماه به چین سه هزار بشکه در روز معادل سه دهم درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت و به ٩٤٠ هزار بشکه در روز رسید.
چین 14 درصد از واردات نفت خود را از این کشور انجام می دهد و ریاض در جایگاه دومین صادرکننده نفت به این کشور قرار دارد.
صادرات نفت عراق به چین در ماه اکتبر ٢٠١٦ به میزان ٣٣١ هزار بشکه در روز در مقایسه با اکتبر سال ٢٠١٥ افزایش یافت و به ٨٧٩ هزار بشکه در روز رسید. چین 10.1 درصد از واردات نفت خود را به عراق اختصاص داده و این کشور سومین صادرکننده نفت به چین به شمار می رود.
صادرات آنگولا و عمان به چین به ترتیب در ماه اکتبر ٢٠١٦ معادل ٢٨٠ و ١٤٢ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به ٥٨٠ و ٥٣٠ هزار بشکه در روز رسید. سهم آنگولا و عمان از واردات نفت چین به ترتیب 8.5 و ٧.٧ درصد است و این دو کشور به ترتیب پنجمین و ششمین صادر کننده نفت به چین محسوب می شوند.
صادرات ایران در ماه اکتبر ٢٠١٦ به چین ٤٣٧ هزار بشکه در روز، معادل 128.7 درصد، افزایش یافت و به ٧٧٧ هزار بشکه در روز رسید.
سهم ایران از واردات نفت خام چین ٩.٩ درصد است و ایران که در اکتبر سال گذشته در جایگاه ششمین صادرکننده نفت خام به چین قرار داشت، اکنون در جایگاه چهارمین صادرکننده نفت خام به این کشور قرار دارد.
همچنین در ماه اکتبر ٢٠١٦ صادرات نفت خام ونزوئلا به چین در مقایسه با اکتبر ٢٠١٥ به میزان ٩٣ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به ٢٥٤ هزار بشکه در روز رسید و این کشور با سهم 3.7 درصد از واردات چین در جایگاه هفتمین صادرکننده به این کشور قرار دارد.
نظر شما