خبرگزاری شبستان – مازندران
شب اول دی ماه را چله شو یا شب یلدا می نامند که از دیرباز با آیین ها و رسوم مختلفی همراه بوده است.
تفأل به دیوان حافظ و مرور سروده های امیر پازواری یکی از آداب دور هم نشینی ها در این شب بوده که بیشتر در اطراف کرسی ها، صورت می گرفت و با خوردن غذاهای محلی و پخته شده دستان شیرزنان مازنی، شب طولانی اول زمستان را به صبح می رساندند.
یکی از باورهای مازندرانی ها در چله شو این است که اگر ننه سرما در این شب گریه کند، هوا بارانی می شود و اگر گردنبند خود را پاره کند، تگرگ می بارد و اگر پنبه های لحاف خود را بریزد باید منتظر برف بود.
فرهنگ هر ملتی از خرده فرهنگ هایی، تشکیل شده که برای حفظ آن باید به آیینی نظیر جشن نوروز، شب یلدا، 26 عید ماه و ... توجه ویژه شود که بخشی از هویت دیار مازندران را تشکیل می دهد.
زین العابدین درگاهی، یکی از نویسندگان و پژوهشگران مازندرانی، امروز (28آذر) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: از ادبیات و غزلیات حافظ، تعابیر و معانی مختلفی، استنباط می شود که هر فردی مشابه یک آیینه، چهره خود را در آن می بیند و خواسته های خود را برداشت می کند.
وی اظهار کرد: به دلیل اینکه تعابیر و برداشت های مختلف از ادبیات حافظ می شود، کلمات در غزلیات این شاعر، معانی متفاوت دارد و با مفاهیم گوناگون است و خواننده دیوان حافظ، مراد خود را از آن می خواهد.
درگاهی بیان کرد: بسیاری از شاعران دیگر بودند که با مفاهیم قرآن، آشنا بودند اما مفاهیم، مضامین و بار معنایی در غزلیات حافظ از نظر قرآنی بسیار بالاست.
وی با اشاره به اینکه بار معنایی فرهنگ گذشته ایران باستان در امتزاج و در هم تنیدگی با اسلام پیدا کرد، ابراز کرد: فرهنگ گذشته این کشور با فرهنگ اسلامی به راحتی در غزلیات حافظ، تجلی پیدا می کند و تفأل به حافظ شیرازی، تفأل به قرآن نیز است.
درگاهی درباره وضعیت شب یلدای مازندرانی ها در گذشته، گفت: افراد باسواد خانواده در شب یلدا و دور هم نشینی، دیوان حافظ را می خواندند و بیان سروده های امیر پازواری به ویژه ابیات عاشقانه و مذهبی این شاعر هم رونق داشت.
وی اظهار کرد: در زمان حاضر می طلبد که فرهیختگان و دانشوران مازندرانی، گرد هم آیند و با اطلاعات و پژوهش، برنامه ریزی درست داشته باشند و همراه و همگام با ابزار جدید باشند.
درگاهی بیان کرد: شرینی های مختلف کنجدی، دختردونه، تخمه کدو محلی، نان های تنوری و انارتیم پهلو نمونه هایی از غذاهای سنتی مازندرانی ها در شب یلدا یا همان چله شو است.
وی ابراز کرد: با پدیده های فرهنگی در هر قوم و جامعه نباید مقابله کرد چرا که این امر، راه به جایی نمی برد مگر اینکه اساسا با اعتقادات الهی و سنت ها، سرناسازگاری داشته باشد تا معایب به تدریج، کمرنگ و حذف شود.
درگاهی گفت: در شب یلدا، به دور هم نشینی از سفارش های دین اسلام، توجه شده است که در آن به نوعی شادی و سرور، وجود دارد و به یک عنصر طبیعی با باورهای دینی، پرداخته شد.
وی اظهار کرد: سنت های ملی و قومی ایران زمین، مبتنی بر آیین های الهی بوده و بر اساس توحید و آیین های موحدی شکل گرفته است.
گزارش: معصومه علیزاده
نظر شما