تاریخ نگاری شفاهی از رابطه انسان و پدیده های اجتماعی رمزگشایی می کند

حجت الاسلام سعید فخرزاده گفت: تاریخ نگاری شفاهی از رابطه انسان و پدیده اجتماعی رمزگشایی می کند و این امکان فراهم می آورد که اقشار مختلف طبقات اجتماعی دیده شوند .

به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم رونمایی کتاب سفیر هفت هزار روز خاطرات سیدتقی موسوی درچه ای به قلم حسین روحانی صدر صبح امروز دوشنبه( 24 مرداد) در سالن مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری برگزار شد.

 

در آغاز این مراسم نصرالله زنجانی، مدیر دفتر مطالعات ادبیات پایداری و امور ادبی استانها گفت: طی دوسالی که این دفتر فعالیت خود را آغاز کرده است اهدافی را پیش رو دارد که چاپ و نشر کتابهایی از این نوع می تواند چراغ راهی برای زنده نگه داشتن یاد و خاطره انقلاب اسلامی و حضرت امام خمینی(ره)باشد و تاریخ ما بداند که چه بزرگ مردانی در این عرصه فعالیت کرده اند.

 

وی ادامه داد: هدف دوم ما معرفی شخصیت های فعال در عرصه انقلاب اسلامی و به ثمر رساندن آنهاست و تلاش می کنیم که بانک اطلاعاتی در این زمینه داشته باشیم که پژوهشگران و نویسندگان ما بتوانند در مواقع نیاز از این بانک اطلاعاتی استفاده و بهره مند شوند.

 

در ادامه حجت الاسلام سعید فخرزاده، مسول واحد تاریخ شفاهی حوزه هنری، درباره تاریخ شفاهی انقلاب و اهمیت آن به ارایه سخنانی پرداخت و گفت: برای پدیده های تاریخی آغاز و پایانی وجود ندارد، اما تاثیر این پدیده ها برای مدت های طولانی باقی می ماند، هر چه پدیده تاریخی بزرگتر باشد، طبعاً تاثیرات بیشتری در گستره زمان از خود باقی خواهد گذاشت، نمونه بارز این مساله واقعه کربلاست که بعد از قرنها نیز همچنان تاثیرگذار است.

 

وی با اشاره به جریانات انقلاب اسلامی ایران افزود: انقلاب ایران از سال 42 آغاز و در سال 57 به ثمر رسید اما ثمرات این انقلاب گسترده زمانی بیشتری را به دنبال دارد، بنابراین ثبت و ضبط این پدیده های مهم می تواند بسیار موثر باشد.

 

وی درباره بارزترین ویژگی های روشهای تاریخ نگاری شفاهی گفت: در تاریخ نگاری شفاهی از رابطه انسان و پدیده اجتماعی رمزگشایی می شود و آدمها از نیات به وجود آمدن پدیده های مختلف اطلاع به دست می آورند و این امکان فراهم می شود که اقشار مختلف طبقات اجتماعی دیده شود در حالی که قبلاً چنین پدیده ای وجود نداشت.

 

وی با بیان اینکه تاریخ نگاری شفاهی وارد حوزه های نانوشته می شود، تصریح کرد: در روش تاریخ نگاری شفاهی که جایگاه مهمی در تاریخ انقلاب اسلامی و معرفی شخصیت های برجسته آن دارد.

 

فخرزاده در ادامه اظهار داشت که در حال حاضر افراد با اطلاعی در این زمینه مشغول به فعالیت هستند و آثار زیادی نیز از سوی حوزه هنری در این زمینه چاپ شده است که ما در مرکز واحد تاریخ شفاهی تاکنون حدود 33 جلد کتاب جمع آوری و تالیف کرده ایم و دهها جلد نیز زیر چاپ داریم.

 

در ادامه حسین روحانی صدر نویسنده اثر نیز درباره این اثر 700 صفحه ای گفت: عمده زحمات تالیف این اثر بر دوش خود سیدتقی موسوی بود چنانکه مشکلات بسیاری در این عرصه وجود داشت که وی با درایت و صبوری خویش مشکلات را برطرف می کرد.

 

روحانی صدر با بیان اینکه تاریخ شفاهی باید شرایط نسل گذشته را برای آیندگان رقم بزند، ادامه داد: تلاشم در تالیف این اثر بر این اساس بود که خاطرات فردی را که پرونده مبارزه انقلاب اسلامی را در زیر بغل دارد، رقم بزنم در واقع این حرف 7 هزار روز متعلق به ایشان نبوده بلکه وی آنچه را که دیده و آنچه را که برسرش آمده نقل می کند اثر در واقع حاصل ساعتها مصاحبه و گفتگوی صمیمانه با ایشان است که امیدوارم در چاپهای بعدی بتوانم اشکالات اثر را لحاظ و برطرف کنم.

 

وی در پایان سخنان خود گفت: من سعادت این را داشتم که فردی را انتخاب کنم که چشمی به دنیا نداشته و سادگی شخصیت نیز در وجود او موج می زند وی همواره می گفت که من از چیزهایی که به دست آوردم دفاع نمی کنم اما از دوستانم می خواهم که در این باره بخوانند و عبرت بگیرند.

 

در ادامه حجت الاسلام سیدمحمود دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات و نماینده ولی فقیه نیز به ذکر خاطراتی از سیدمحمدتقی درچه ای پرداخت و عنوان کرد: تلقی من از ایشان این بود که وی عنصری فعال و کوشا هستند که هسته های ناشناخته را در قم شکل می دهد پیکی امین و نکته سنج بود که همواره می توان به او به عنوان یک عنصر انقلابی اعتماد کرد اما دوران ارتباط بنده با ایشان چندان به طول نیانجامید.

 

سیدمحمود دعایی خاطرنشان کرد: از برکاتی که در طول زندگی نصیب ایشان شد و باید برای ما الگو باشد این بود که وی از آن چیزهایی که قرار بود از سوی انقلاب نصیب ایشان شود، هیچ بهره ای نگرفت در واقع او به عنوان یک ژنرال قبل از انقلاب و یک فاتح انقلابی هیچ چیزی را که انقلاب در اختیار وی می گذاشت را نپذیرفت و همواره زندگی ساده را داشت از دیگر افتخارات وی تحمل رنج بیماری و صبوری بود که به عنوان برکت می توان در زندگی وی از او یاد کرد که امیدوارم فرزند ایشان راه وی را ادامه دهد.

 

در پایان این مراسم کتاب خاطرات سیدمحمود درچه ای توسط امیرحسین فردی، حجت الاسلام سیدمحمود دعایی، حسینی صدر، مصلحی، روح الله درچه ای فرزند ایشان و همسر وی رونمایی شد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 59471

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha