روزه و تفکر//عبور از مرزهای علم حصولی در پرتو روزه داری حقیقی

مسئول کمیسیون فرهنگی نماز جمعه استان کرمان، گفت: روزه دار حقیقی با عبور از مرزهای علم حصولی و ورود به دایره علم حضوری، در حقیقت الهاماتی قلبی دریافت می کند و حرص او به ارتباط با خداوند بیشتر می شود.

خبرگزاری شبستان//کرمان
مقدمه:

در روایات زیادی آمده است که چه بسیار افرادی که تنها حاصل آنها از روزه داری، تحمل گرسنگی و تشنگی است و لا غیر.


خودم را عرض می کنم، برداشت های بسیار سطحی و نازل از عبادت مهمی چون روزه که خدای متعال بندگانش را با گرسنگی و تشنگی به میهمانی خاص خویش فراخوانده است، باعث شده است تا کمتر دنبال حقیقت آنچه که در پرتو این عبادت نصیب مان می شود برویم.


سخنان روشن رهبر معظم انقلاب اسلامی در ششمین روز از ماه مبارک رمضان، تلنگری به افکارم بود تا برای یک بار هم که شده کمی در مورد جنبه های باطنی روزه داری بیندیشم؛ فرصت را مغتنم دیدم تا ضمن مطالعه دقیق این فرمایشات، تبیین بیشتر آن را با افراد متخصص به گفتگو بنشینم.


"صفای قلبی زمینه ساز برای تفکر" مهم ترین فایده گرسنگی و تشنگی روزه دار


مقام معظم رهبری در ادامه بیاناتشان فرمودند: " ایشان(حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی) براى گرسنگى و تشنگى که مؤمنین در ماه رمضان خودشان را ملتزم به آن می دانند، فوائد متعددى را بیان میکنند که متخذ از روایات و برخاسته‌ى از دل نورانى این مرد بزرگ است. از جمله‌ى آنها، یا اهمّ آنها - که ایشان خودشان می گویند این خاصیت از همه مهمتر است - این است که می گویند این گرسنگى و تشنگى یک صفائى به دل می بخشد که این صفاى قلبى زمینه را فراهم می کند براى تفکر، که این تفکر از نوع تفکرِ مراجعه‌ى به باطن و روح و دل انسان است که حقایق را روشن می کند و باب حکمت را بر روى انسان می گشاید. از این باید استفاده کرد".

 

حال باید دید آن گرسنگی و تشنگی که صفابخش دل و زمینه ساز صفای قلبی برای تفکر است، چه ویژگی هایی دارد؟


مسئول کمیسیون فرهنگی نماز جمعه استان کرمان در تبیین این بخش از سخنان رهبر معظم انقلاب به خبرنگار شبستان گفت: مبنای تفکر دو چیز است: علم حصولی و علم حضوری؛ که نوع اول متکی بر مطالعه و تفکر بر روی ابهامات و در نهایت رسیدن به پاسخ آنهاست.


حجت الاسلام حمید اسماعیل پور افزود: اما در علم حضوری، انسان با عبور از مرزهای علم حصولی و ورود به دایره علم حضوری، پرده های دنیا از مقابل دیدگانش کنار رفته و در حقیقت الهاماتی قلبی دریافت می کند.


عبور از مرزهای علم حصولی در پرتو روزه داری

 

وی ادامه داد: اما اینکه عبور از این مرزها چگونه اتفاق می افتد؟ یکی از راه های آن عبادت روزه است، اما آیا همه می توانند از روزه این استفاده و بهره را ببرند یا اینکه تنها حاصل آنها از روزه داری، تحمل گرسنگی و تشنگی است؟


مسئول گروه نهج البلاغه مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم گفت: برای اینکه انسان، صفای باطنی پیدا کند و به درجه ای از پاکی روح و درون برسد تا افکاری از عالم بالا به او الهام شود و مبنای تفکرش، علم حضوری باشد شرایطی لازم است و معنایی وجود دارد که هر کسی به آن دست نمی یابد.


وی با بیان اینکه در نتیجه روزه حقیقی روزنه و دریچه ای از وجود صائم به عالم ملکوت باز می شود که ممکن است برای یک نفر به اندازه سرسوزنی و برای دیگری به اندازه دریچه ای بزرگ باشد، افزود: این بستگی به مراتب روزه دارد و به هر میزانی که ارتباط با عالم معنا باشد، آن روزنه باز می شود.


"انس بیشتر با خداوند" در نتیجه اتفاقات عمیق روحی روزه دار حقیقی


امام جمعه راین بیان داشت: بسیاری از بزرگان دریافت های عظیمی از ماه مبارک رمضان می کنند و انفاقات روحی عمیقی برای آنها رخ می دهد که "انس بیشتر با خداوند" یکی از نتایج وسعت این افق دیدگاه است.


وی ادامه داد: در نتیجه این امر، خداوند برای آنان مطلوب تر می شود، حرص و ولع آنان نسبت به خدای متعال بیشتر می شود و برای همین است که در احوالات ایشان(بزرگان)آمده است که در هر ماه رمضان این انس مضاعف می شود.

 

خدایا! این رمضان را آخرین ماه رمضان عمرم قرار نده//در انتظار گشوده شدن دریچه ای بزرگتر هستم

 

حجت الاسلام اسماعیل پور با اشاره به دعای مشهوری که افراد در ماه رمضان از خداوند می خواهند تا آن را آخرین ماه رمضان عمرشان قرار ندهد، افزود: هر کسی به انگیزه ای این دعا را از خداوند طلب می کند و اهل معنا این دعا را به منظور گشوده شدن دریچه ای بزرگتر و انس بیشتر با خداوند می خوانند.


مراتب روزه را باید بالا برد تا به صفای باطن رسید


وی در خصوص بالا بردن مراتب روزه برای رسیدن به فیوضاتی که ذکر شد، استفاده از لقمه حلال، انجام اعمال عبادی مثل صدقه، توجه به فقرا، تکریم کبیران، رحم به فقیران و موارد مورد اشاره در خطبه شعبانیه، استفاده از سفره معنوی بسیار پربرکتی که در ماه رمضان پهن شده و ارتباط با قرآن و ادعیه را مهم خواند.

 

گفتنی است، تفکر در باره عمر و مرگ و تفکر در ادعیه مأثوره از محورهایی است که مقام معظم رهبری در ادامه بیاناتشان بر آن تأکید کردند.

 

ادامه دارد...

 
پایان پیام/

کد خبر 59446

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha