خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: تیم بازنگری برجام از سوی ترامپ فعال شده است، اعلامیه ایران به خودی خود نقض برجام نیست، تجهیز قطر برای تقابل با موشکهای ایران، سرمایهگذاری شرکت داروسازی "سیپلا" در ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
تجهیز قطر با رادارهای آمریکایی با برد 5 هزار کیلومتر جهت تقابل با موشکهای ایران
قطر از کشورهای کوچک حاشیه خلیج فارس با آمریکا برای دستیابی به رادارهای هشدار سریع به توافق رسیدهاند.
به نوشته وبگاه «جینز دیفنس» «اشتون کارتر» وزیر دفاع آمریکا دهم سپتامبر در بحرین با این اعلام این خبر هدف از این قرارداد را «مقابله با موشکهای ایران» نامید.
بر این اساس، کارتر در جلسهای که در آن درباره همکاریهای نظامی آمریکا در سطوح مختلف در خاورمیانه صحبت بود، گفت: «درست در همین هفته ما با قطر برای ارسال سامانه راداری با برد 5 هزار کیلومتر به توافق رسیدیم.حال این کشور می تواند دفاع موشکی خود را ارتقا دهد.»
وزیر دفاع آمریکا افزود که این اقدام در راستای ادغام شبکه دفاع هوایی منطقهای است تا تهدید موشکهای بالستیک ایران را کاهش یابد.
کارتر اظهار داشت: «پیشرفتی که ما در این زمینه و پیرامون ارتقا دفاع موشکی بالستیک رسیدهایم مهم است زیرا ایران آزمایشهای موشکی خود را با بیاعتنایی به شورای امنیت سازمان ملل متحد انجام میدهد. به همین دلیل ما در حال تلاش برای توسعه ساختار دفاع موشکی بالستیک که قابلیتهایی در سطح منطقه داشته تا استقرار موشکهای پتریوت در کشورهای مختلف منطقه و نصب سامانه دفاع موشکی برد بلند «تاد» در امارات و نیز ارسال سامانه راداری هشدار سریع به قطر و موارد دیگر را برنامه ریزی کردهایم.»
قرارداد یک میلیارد و یک صد میلیون دلاری قطر با آمریکا برای خرید سامانه رادار هشدار زود هنگام « AN/FPS-132 » ساخت شرکت «ریتیون» است و پشتیبانیهای لازم و تامین قطعات یدکی نیز در این توافق در نظر گرفته شده است.
این رادار آرایه ویژه شناسایی و هشدار زودهنگام تهدید هوایی چون موشکهای بالستیک است و برد آن 5000 کیلومتر میباشد.
چندی قبل نیز وبگاه یاد شده از تلاشهای کویت، دیگر کشور حاشیه خلیج فارس در همین راستا خبر داد و نوشت: کویت از کشورهای کوچک حاشیه خلیج فارس، قصد ایجاد 2 پایگاه پرتاب موشک جدید «پتریوت» را دارد.
به نوشته وبگاه «جینز دیفنس» اسناد تایید شدهای در این زمینه در پایگاه اینترنتی بخش فرصتهای شغلی فدرال آمریکا در 19 آوریل سال جاری انتشار یافت.
بر اساس این گزارش، مهندسین ارتش آمریکا با انتشار آگهیهایی از شرکتهایی که مایل به انجام مناقصه برای ساخت دو تاسیسات دفاع هوایی در پایگاه هوایی «احمد الجابر » و «علی السالم» و نیز توسعه مرکز عملیات هوایی «ویستا» در جنوب شهر کویت، پایتخت این کشور هستند دعوت به همکاری نمودهاند
اسناد منتشر شده از سوی آمریکا هنوز نوع سامانههایی که قرار است در تاسیسات دفاع هوایی جدید مستقر شوند مشخص نشده اما به احتمال زیاد این مجموعه شبیه به 5 پایگاه موشکی «پتریوت» خواهند بود.
این پایگاههای جدید همانند نمونههای موجود در کویت مجهز به 5 سکوی پرتاب برای پرتاب کنندهها، محوطه بزرگ راداری، ایستگاه کنترل و برج مخابراتی و دیگر سازههای محافظتی خواهند بود.
نشریه یاد شده در خاتمه مدعی شد که تنها فرق اصلی بین سکوی پرتابهای جدید با نمونههای قبلی این است که اینبار گرای موشکهای پتریوت به سمت ایران هستند.
نمونههای قبلی سامانههای موشکی پتریوت و پایگاههای آن که در دهه 90 میلادی ساخته شدند، به سوی عراق بودند.
سامانه دفاع هوایی موشکی پتریوت توانایی مقابله با موشکهای بالستیک تاکتیکی، موشکهای کروز، و جنگندههای دشمن را در هر شرایط آب و هوایی و در هر ارتفاعی دارا است. ویژگیهای کلیدی سامانه پاتریوت رادار مرکب چندکاره، هدایت تعقیب از طریق موشک و نرمافزار مدرن و همچنین عملکرد خودکار گسترده است.
سامانه دفاع موشکی پتریوت توسط شرکت «ریتیون» در ماساچوست ساخته شده است.
علاوه بر آمریکا، آلمان، یونان، رژیم اسرائیل، ژاپن، کویت، هلند، عربستان سعودی، مصر، اردن، اسپانیا و تایوان نیز مجهز به این موشک هستند و قطر هم قراردادی 7 میلیارد دلاری برای خرید این سیستم در سال 2014 امضا کرد. سامانه دفاع موشکی پتریوت به طور گسترده در جنگ عراق شرکت داشته و با استقرار در کویت، موفق به نابود ساختن برخی موشکهای عراقی شلیک شده به کویت شد.
کویت کشوری در خاورمیانه است و با عراق و عربستان سعودی مرزهای خاکی و با ایران از راه خلیج فارس مرز آبی دارد.
«اندیشکده واشنگتن» نیز در گزارشی تحلیلی به توان موشکی ایران اشاره کرد و نوشت: ایران بزرگترین قدرت موشکی در خاورمیانه است و زرادخانه آن متشکل از بیش از هزاران موشک برد کوتاه ، متوسط و بلند بالستیک و احتمالا موشکهای سطح به سطح هجومی کروز است. با وجودی که این موشکها از نوع متعارف هستند، اما بسیاری از آنها میتوانند تجهیزات اتمی حمل کنند البته به شرطیکه که این کشور به چنین قابلیتی نیز دست یابد.
به نوشته این اندیشکده ، در حالیکه توافق اتمی ایران با قدرتهای جهانی شاید چنین روزی (قابلیت حمل کلاهک اتمی با موشک) را دور نماید، ما این توافق محدودیت جدیدی در برنامه موشکی ایران اعمال نکرده است.
بر این اساس، کمیت نیروی موشکی ایران میتواند همراه با لغو تحریمها در طول 15 سال شدت نیز یابد. تا آن زمان نیز افزایش فزاینده توان موشکی و سایبری ایران چالشی بزرگ برای توان دفاع موشکی منطقه و علیه اهداف حیاتی،زیر ساختی، نظامی ومراکز شهری است و به این دلیل هر تلاشی در زمینه بهبود توافق اتمی با ایران باید نگرانی ناشی از برنامه موشکی این کشور را رفع نماید.
در خاتمه این گزارش آمده است: موشکها نوعی ابزار تبلیغاتی ایران نیز محسوب میشوند و در هر رژه نظامی بر روی آنها در حالیکه شعارهای مرگ بر آمریکا، اسرائیل مشاهده میشوند و حتی خواهان محو اسرائیل هستند رویت می شوند.ا ین موشکها نشانگر رشد قدرت نظامی ایران بوده و برای این کشور توان موشکی ابزار جنگ روانی است.
واشنگتن: اعلامیه ایران به خودی خود نقض برجام نیست/اطلاعات کافی برای قضاوت نداریم
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم روز سهشنبه گفت دستور «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران برای طراحی و ساخت پیشران هستهای برای حمل و نقل دریایی نقض برجام نیست.
کربی که در نشست خبری روزانه صحبت میکرد، گفت: «این اعلامیه به خودی خود نقض برجام نیست و موارد زیادی وجود دارد که ما از آنها بیاطلاع هستیم و نمیدانیم معنای آنها چیست، به همین دلیل فعلا از قضاوت خودداری میکنیم.»
وی افزود: «ثانیا به اختیارات و توان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازرسی و ارزیابی پایبندی ایران به توافق هستهای اعتماد داریم و این آژانس توانسته تاکنون این کار را انجام دهد و تطابق ایران را تائید کرده است.»
کربی همچنین گفت قضاوت در مورد این اعلامیه دشوار است و تنها میتوان گفت که تولید پیشران هستهای اقدام عظیمی برای هر کشوری است.
آقای روحانی امروز در واکنش به تمدید قانون تحریمها از سوی کنگره آمریکا، سازمان انرژی اتمی را مأمور کرد که طراحی و ساخت پیشران هستهای برای حمل و نقل دریایی را در دستور کار قرار دهد.
موگرینی: به نفع آمریکا است که اجرای «برجام» ادامه یابد
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه گفت که منتقدان آمریکایی توافق هستهای ایران و گروه 1+5 بایستی فکر ایجاد تغییر در این توافق را از فراموش کنند.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب آمریکا در کارزار انتخاباتی سال جاری ابتدا گفت که در صورت ورود به کاخ سفید این توافق هستهای را لغو خواهد کرد کرد اما مدتی بعد با عقبنشینی از این وعده گفت که با مذاکره درباره برخی مفاد برجام آن را بهبود خواهد بخشید. «ترامپ» گفت که به عنوان یک کارآفرین ثروتمند، کارنامهای سرشار از مذاکره برای بهتر کردن توافقات در اختیار دارد.
خانم «موگرینی» در اظهاراتی در مصاحبه با روزنامه والاستریتژورنال که احتمالاً ناظر به وعده ترامپ برای مذاکره مجدد درباره «برجام» است گفت: «(برجام) یک توافق بینالمللی در چارچوب سازمان ملل متحد است. راهی برای اینکه این توافق به صورت دوجانبه مورد مذاکره قرار بگیرد، وجود ندارد.»
وی همچنین به سوالی درباره اینکه آیا توافق هستهای در دوران ریاستجمهوری «ترامپ» دوام خواهد آورد، اینطور پاسخ داد: «بله؛ من فکر میکنم به نفع آمریکا است که اجرای این توافق ادامه پیدا کند.»
موگرینی گفت: «رئیسجمهور منتخب ظاهراً تمایل دارد تصمیماتش را بر اساس منافع آمریکا تعریف کند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در بخش دیگر این مصاحبه از آمادگی این اتحادیه برای همکاریهای گستردهتر با دولت آینده آمریکا خبر داد و گفت: «آماده همکاری بر اساس روش مبتنی بر مبادلات هستیم... روشی که بر اساس تحلیل نقاط همگرایی منافع ما استوار است.»
مهر:
چاوش اوغلو از نشست ایران،روسیه و ترکیه درباره بحران سوریه خبر داد
«مولود چاوش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه از نشست سه جانبه و قریب الوقوع ایران، روسیه و ترکیه به منظور بررسی بحران سوریه خبر داد.
بر اساس این گزارش، نشست سه جانبه مذکور در تاریخ ۲۷ دسامبر جاری (۷ دی) در مسکو برگزار خواهد شد. چاوش اوغلو در عین حال از تلاش ها برای برقراری آتش بس در سراسر سوریه و ازسرگیری مذاکرات پیرامون حل سیاسی بحران این کشور خبر داد.
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین اعلام کرد که عملیات نظامیان ترکیه در شمال سوریه موسوم به «سپر فرات» پس از شهر «الباب» در حومه حلب به سمت «منبج» خواهد رفت.
تیم بازنگری برجام از سوی ترامپ فعال شده است
رسانه صهیونیستی دبکافایل در گزارشی مدعی شد که انتخاب «رکس تیلرسون» (Rex Tillerson) مدیر عامل شرکت نفتی «اکسون موبیل» (Exxon Mobil) به عنوان وزیر خارجه آمریکا در هفته جاری برای اِعمال سیاست های سخت گیرانه جدید علیه ایران بوده است.
دبکا فایل در این باره نوشت: ترامپ قصد دارد ۲۰ ژانویه سال آتی میلادی با حضور در کاخ سفید به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا، تصمیمات سخت گیرانه ای را در قبال توافق هسته ای ۱۴ جولای ۲۰۱۵ (۲۳ تیرماه سال ۹۴) با ایران به کار گیرد.
در این رابطه، رسانه صهیونیستی مذکور به نقل از منابع اطلاعاتی خود در نیویورک مدعی شده است که در حال حاضر تیم ویژه ای در حال فعالیت پیرامون بازنگری در توافق هسته ای سال گذشته با ایران موسوم به «برجام» است.
بر این اساس، ترامپ درخواست های یک جانبه ای را از ایران برای پذیرش مفاد این بازنگری در توافق هسته ای، به عنوان پیش شرطِ تداوم رابطه میان ایران و آمریکا در نظر دارد.
در ادامه گزارش مذکور آمده است که ترامپ همچنین تصمیم ندارد با روسیه، چین، آلمان، انگلیس و فرانسه در این خصوص مشورت کند.
این پایگاه صهیونیستی در ادامه به نقل از منابع خود نوشته است که اگر ایران تجدید نظر ترامپ درباره توافق هسته ای را رد کند، رئیس جمهور منتخب آمریکا تهران را با لیست جدیدی از تحریم های اقتصادی که بسیار سخت تر از نظام تحریم های دولت های بوش و اوباما (رؤسای سابق و کنونی آمریکا )هستند، مواجه خواهد ساخت.
این در حالیست که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا در جریان کارزار انتخابات ریاست جمهوری این کشور ضمن انتقاد از برجام به عنوان بدترین توافق تاریخی، تهدید کرده بود که پس از رسیدن به قدرت آن را پاره خواهد کرد؛ اظهاراتی که علیرغم مصرف انتخاباتی آن با انتقاد شرکای واشنگتن مواجه شده بود.
باشگاه خبرنگاران جوان:
سرمایهگذاری شرکت داروسازی "سیپلا" در ایران
یک شرکت داروسازی فرعی متعلق به شرکت "سیپلا" که در هلند مشغول به فعالیت است از امکان سرمایهگذاری گسترده در بخش ساخت ماشینآلات و تجهیزات پزشکی در ایران خبر داد.
"سیپلا" یک شرکت داروسازی هندی است که در زمینه تولید و عرضه انواع داروهای شیمیایی و تجهیزات آزمایشگاهی فعالیت میکند. سیپلا دارای چند واحد کارخانهای در کشورهای مختلف جهان است که واحد مستقر در هلند برای حضوری فعالتر در بازار ایران اعلام آمادگی کرده است.
مذاکرات شرکت سیپلا با شرکت "اهران تجارت" ایران به نتایج مطلوبی رسیده و پیشبینی میشود سیپلا با سرمایهگذاری 16.875 میلیون یورویی اقدام به ساخت کارخانه تولید دارو در ایران کند. 75 درصد از سهام این پروژه متعلق به سیپلا و 25 درصد به شرکت ایرانی خواهد بود.
قرار است مقامات اروپایی و ایرانی سهیم در این پروژه 19 دسامبر (29 آذر) نشست دیگری برگزار کنند تا درمورد جزئیات این سرمایهگذاری و موارد امنیت مالی آن به گفتگو بنشینند.
دفتر مرکزی سیپلا در هندوستان واقع است؛ اما این شرکت بیش از نیمی از درآمدهایش را از راه فعالیتهای داروسازی در آمریکا و اروپا به دست میآورد.
در بیانیهای که سیپلا منتشر کرد، آمده است: شرکت سیپلا سالهاست که دارو در اختیار مشتریان ایرانی قرار میدهد و بر این باور است که این کشور نباید به خاطر تحریم با مشکلات دارویی رو به رو شود. در بیانیه سیپلا به نیاز بیماران ایرانی به دارو در حوزه بیماریهای تنفسی، سرطان، تالاسمی، قلبی و عروقی و ایدز اشاره شده است.
سیپلا در سال 2001 با اختراع و عرضه داروهای ضد ویروس (آنتی وایرال) ارزان به بهای زیر یک دلار برای مبارزه با ایدز در قاره آفریقا شهرت جهانی به دست آورد.
ایرنا:
موگرینی: ترامپ دربرجام نمی تواند امتیازاتی از ایران بگیرد/ هیچ راهی جز اجرای توافق نیست
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برجام را یک توافق بین المللی خواند و تصریح کرد که انتظار ترامپ مبنی برگرفتن امتیازات تازه ای از ایران در رابطه با این توافقنامه عملا غیرممکن خواهد بود.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در گفتگو با نشریه وال استریت جورنال ضمن تشریح چشم انداز همکاری های میان آمریکا و اروپا برغم نگرانی برخی مقامات کشورهای اروپایی نسبت به تاثیرات ناگوار احتمالی سیاست های ترامپ بر روابط آمریکا با این کشورها گفت: به نظر او زمینه های مشترک فراوانی برای همکاری های نزدیک میان آمریکا و این کشورها از جمله بحران زدایی، مقابله با تروریسم و تشکیلات قاچاق مهاجران وجود دارد.
وی افزود: این علائق مشترک دولت تازه آمریکا را به سمت همکاری های نزدیک با کشورهای اروپایی از جمله موضوع اجرای کامل توافق هسته ایران سوق خواهد داد.
موگرینی با تاکید براینکه هیچ امکانی برای بازگشایی پرونده هسته ای و از سرگیری مذاکرات دوجانبه میان ایران و آمریکا وجود ندارد،تصریح کرد:ادامه پایبندی و اجرای کامل توافق نامه هسته ای به نفع آمریکا خواهد بود وبه نظر میرسد ترامپ خط مشی سیاسی خود را براساس منافع آمریکا پایه گذاری خواهد کرد.
وی آشکارا با اشاره به این که انتظار ترامپ مبنی برگرفتن امتیازات تازه ای از ایران در رابطه با توافقنامه هسته ای عملا غیرممکن خواهد بود ،افزود: این یک توافقنامه بین المللی حاصل شده درچهارچوب سازمان ملل است و هیچ راهی برای این که چنین توافقی بطور دوجانبه بازگشایی و اجرا شود وجود ندارد.
موگرینی یکی از پیآمد های ترک این توافقنامه ازسوی آمریکا را رویارویی و برخورد آمریکا با ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه که درجهت تضمین این توافقنامه تلاش کرده ذکر کرد و چنین رویکردی ازسوی ترامپ را مغایر با ادعاهای او مبنی بر این که خواهان روابط گرم تری با روسیه است دانست.
نظر شما