خبرگزاری شبستان// زنجان: ستادعالی نظارت بر کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور بر اساس مصوبه ٣٠٢ سال 71 شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد در راستای گسترش زمینه مشارکت و مباشرت مردم در امور فرهنگی، هنری ، اجتماعی، علمی و غیره، همگانی و عمومی نمودن تمامی عرصه های فرهنگی و هنری و تحقق آزادی مناسبتهای فرهنگی مردمی، زمینه سازی برای حضور فعال جوانان و نیروهای متعهد در عرصه فعالیتهای فرهنگی و هنری و شناسایی و تربیت استعدادهای درخشان و استفاده از اوقات فراغت جوانان و حفظ و ترویج فرهنگ بسیجی، ارائه و عرضه فعالیت های فرهنگی، هنری بر اساس موازین و ضوابط اسلامی و ایجاد جاذبه های فرهنگی هنری و کانون های پرتحرک و فعال مذهبی، اجتماعی و مردمی در مقابله با تهاجم فرهنگی مبتذل استکبار و کفر جهانی فعالیت خود را در کشور و به دنبال آن در استان زنجان آغاز کردند.
براساس اهداف تعریف شده، این مراکز در راستای بهره برداری از ظرفیت مساجد و نیروی انسانی حاضر در مساجد برای مقابله با هجمه فرهنگی دشمنان راه اندازی شده است؛ در همین راستا نگاهی به برخی از کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زنجان شده است تا بررسی گردد تا چه اندازه به اهداف تعریف شده خود دست پیدا کرده اند.
در استان زنجان 320 باب کانون فرهنگی و هنری مساجد فعالیت می کنند که از این تعداد 183 باب در روستاها راه اندازی شده اند و امکانات لازم برای بهره مندی کودکان و نوجوانان روستایی از فعالیت های فرهنگی و هنری را فراهم کرده است.
در کنار این کانون ها 18 باب کانون تخصصی در موضوعات مهدویت، پژوهش، کتابخانه، ایثار و عفاف، مشاوره، قرآن و عترت، نماز و... فعالیت می کنند، همچنین به منظور بهره مندی از پتانسیل و ظرفیت دانشگاه های استان تعدادی کانون فرهنگی و هنری دانشگاهی در دانشگاه های آزاد، فرهگیان، روزبه، علمی و کاربردی، دانشگاه زنجان و ... تاسیس شده است.
هیات اندیشه ورز در کانون های مساجد تشکل شود
مدیرمسوول کانون فرهنگی و هنری شهید شهریاری دانشگاه فرهنگیان زنجان در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: یکی از مشکلات کانون های مساجد عدم وجود هیات اندیشه ورز(اتاق فکر) است.
امرالله حسنی با اشاره به اینکه برای اثرگذاری و هدفمندتر شدن هر مجموعه ای نیاز به تشکیل اتاق فکر وجود دارد، خاطرنشان کرد: هیات امنا و امام جماعت مساجد از اعضای تاثیرگذار مساجد هستند و باید از پتانسیل و ظرفیت این افراد برای دستیابی به اهداف ترسیم شده کانون ها استفاده شود.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه از این ظرفیت ها در کانون ها استقاده نمی شود، اظهار کرد: همین مساله باعث می شود تا هریک از کانون ها به صورت سلیقه ای و یا براساس برنامه هایی که در قالب بخشنامه از ستاد عالی ابلاغ می شود، اقدام کنند.
حسنی ادامه داد: کانون های مساجد در راستای بهره مندی از ظرفیت مساجد ایجاد شده است و با توجه به اثرگذاری آنان روی جوانان تا اندازه زیادی به اهداف ترسیم شده دست یافته اند.
وی به برنامه ها و رسالت کانون های دانشگاهی اشاره کرد و با یادآوری اینکه بسیاری از برنامه های این کانون به صورت علمی و پژوهشی است، گفت: این کانون در راستای گفتمان سازی، کرسی های آزاد اندیشی و تربیت دانشجویان تراز انقلاب اسلامی فعالیت می کند.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه دانشجویان این دانشگاه دانشجومعلم هستند و پس از فراغت از تحصیل به عنوان معلم در مدارس ایفای نقش خواهند کرد، تصریح کرد: هراندازه این دانشجویان در طراز انقلابی تربیت شوند در تربیت دانش آموزان که سرمایه های آینده نظام هستند اثرگذار خواهند بود.
حسنی با اشاره به اینکه 80 نفر از دانشجویان این دانشگاه عضو این کانون هستند، افزود: برگزاری دوره نجوا برای تربیت نیروی انسانی، برپایی کارگاه های مقاله نویسی، اختلالات یادگیری، ارتقاء نشاط و شادکامی براساس مفاهیم روانشناسی مثبت گرا از برنامه های این کانون در طول سال است.
وی به برگزاری دوره های آموزش روش های مطالعه، بازدید از پارک فن آموز، کارگاه اخلاق در انتشار و سرقت های علمی و آزمون از کتاب مدیر مدرسه نوشته جلال آل احمد اشاره کرد و گفت: با همکاری بسیج اساتید کارگاه شبکه اجتماعی فرصت ها و تهدیدها در این کانون برگزار شد.
پنجمین دوره قرآن در آیینه تصویر در کانون فرهنگی و هنری روزبه زنجان
مدیرمسوول کانون فرهنگی و هنری روزبه زنجان هم در پاسخ به تحقق اهداف ترسیم شده کانون های مساجد گفت: کانون های فرهنگی و هنری مساجد موجب شده است تا بسیاری از دانشجویان بیشتر به فضای مسجد رفت و آمد کنند.
نرگس عبداللهی با اشاره به اینکه هجمه فرهنگی دشمن و جنگ نرم که از تاکیدات مقام معظم رهبری است و به دغدغه ای برای متولیان فرهنگی تبدیل شده در این کانون دنبال می شود، گفت: قشر دانشجو به جهت اثرگذاری در بسیاری از تحولات و صحنه های حساس انقلاب اسلامی بیشتر تحت نظر دشمن است از اینرو برای تحت تاثیر قرار دادن دانشجویان دست به هر ترفندی می زند.
وی با اشاره به هزینه های کلان دشمن در ایجاد انحرافات فکری و اخلاقی دانشجویان اشاره کرد و گفت: راه اندازی کانون های فرهنگی و هنری مساجد در دانشگاه ها اقدام موثری است که می تواند پاسخی به ترفندهای دشمنان باشد.
این مقام مسوول به برگزاری کرسی های آزاداندیشی در این کانون با موضوعات و مسائل روز اشاره کرد و گفت: باید دانشجویان به مسائل روز آشنا شوند و قدرت تحلیل و بررسی پیدا کنند.
عبداللهی با بیان اینکه وجود این کانون موجب رونق مسجد دانشگاه روزبه شده است، اظهار کرد: یکی از برنامه های منحصر به فرد این کانون بازدید هفتگی و ماهانه دانشجویان و اعضای کانون با خانواده های شهدا و جانبازان است.
به گفته وی، درس معارف دانشجویان این دانشگاه در منزل یک جانباز برگزار می شود که می تواند از اثرگذاری بیشتری برخوردار باشد چرا که وقتی نسل جوان که جنگ را با چشم خود ندیده اند، شرح واقعه را از زبان یک شاهد عینی می شوند به این مهم واقف و آگاه می شوند که برای این جنگ خون های بسیاری ریخته شده است.
مدیرمسوول کانون فرهنگی و هنری روزبه زنجان برنامه های اجرا شده در این کانون را تشریح کرد و گفت: بازدید اعضای کانون از سالمندان، نقد و بررسی فیلم، برگزاری مراسم در اعیاد و مناسبت ها، اجرای مراسم عزاداری و سوگواری در محرم و صفر، برگزاری نمایشگاه آثار خوشنویسی دکتر عبدالحسین زاده، برپایی مسابقات قرآنی و اجرای پنجمین دوره قرآن در آیینه تصویر به همت این کانون در دانشگاه برگزار شده است.
فعالیت کانون های مساجد با آموزش تخصصی همراه نیست
مدیرمسوول کانون فرهنگی و هنری کوثر تخصصی مهدویت استان زنجان هم در پاسخ به سوال تحقق به اهداف کانون های فرهنگی و هنری گفت: کانون های فرهنگی و هنری مساجد به عنوان یکی از عناصر فعال در بدنه فرهنگ کشور با رویکرد دینی هستند که در خطوط مقدم مقابله با هجمه های فرهنگی دشمنان قرار دارد.
اصغر حاج علی اکبری با اشاره به اینکه ائمه جماعت، هیات امنا و اعضای کانون های مساجد به عنوان عناصر فعال در مساجد هستند، افزود: اگر این افراد از ماهیت فرهنگی خودی و غیرخودی مطلع باشند توانایی توسعه پیشرفت و مقالبه در حوزه فرهنگ را خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه از زمان تاسیس کانون های فرهنگی و هنری مساجد فعالیت های چشمگیری در حوزه فرهنگی و هنری انجام شده است، یادآور شد: لازم است در حوزه توانمندسازی این سه عنصر فعال در مساجد هم اقداماتی شود چرا که در بحث توانمندی هیات امنا، ائمه جماعت و اعضای کانون ها اقدامات چندانی انجام نشده است و اقدامات انجام شده در کانون ها به صورت خودجوش است.
به گفته حاج علی اکبری، از آنجائیکه فعالیت های کانون های مساجد با آموزش تخصصی همراه نیست، شاهد هدررفت انرژی و زمان در کانون ها هستیم.
مدیرمسوول کانون تخصصی مهدویت خاطرنشان کرد: اگر حمایت های مادی در کنار حمایت های معنوی به کانون ها سرازیر شود شاهد برنامه های باکیفیت و اثرگذار در سال های پیش رو خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: آموزش و حمایت مادی از کانون های فرهنگی و هنری می تواند در ارتقاء سطح کیفی فعالیت ها و گسترش دامنه اثرگذاری کانون ها در سطح جامعه و حوزه فعالیت آن ها موثر باشد.
به گفته حاج علی اکبری، کانون فرهنگی و هنری کوثر که به عنوان کانون تخصصی مهدویت فعالیت می کند برگزاری نشست های تخصصی، نمایش و نقد فیلم، بررسی کتب حوزه فرهنگ، اندیشه و مهدویت، اردوهای فرهنگی کوتاه مدت، برگزاری جشن های مناسبتی برای فعالان کانون ها، برگزاری مراسم جشن تکلیف، جشن فارغ التحصیلی و جشن های ملی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
کانون های مساجد به آسیب های اجتماعی و راهکارهای حل آن بپردازند
رابط خواهر کانون فرهنگی و هنری میثم تمار هم در خصوص فعالیت کانون های مساجد و اثرگذاری آن گفت: متاسفانه آسیب های اجتماعی دامن بسیاری از خانواده ها را گرفته است.
ضیایی به مساله طلاق و آمار بالای آن در جامعه اشاره کرد و گفت: کانون میثم تمار بیشتر روی مسائل فرهنگی و علمی کار کرده است ولی لازم است تا به مباحث اجتماعی و خانواده هم در کانون ها پرداخته شود.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از طلاق ها به دلیل عدم آموزش زوجین قبل از ازدواج است، ادامه داد: مساله چشم هم چشمی و توجه به تجملات زندگی از دیگر مواردی است که به مساله طلاق منجر می شود.
ضیایی تشکیل اتاق فکر در کانون های فرهنگی و هنری را یکی از راهکارهای هدفمندشدن برنامه ها در کانون اعلام کرد و گفت: جوانان در مساجد با این آسیب ها آشنا شوند و راهکارهای حل این آسیب ها را بشناسند.
وی به برنامه های این کانون در طول سال اشاره کرد و گفت: در آستانه سال نو سفره هفت سین از سوی بچه های کانون پهن شده و آخرین دعای ندبه قبل از تحویل سال قرائت می شود.
این مقام مسوول برگزاری مسابقات فوتسال جام رمضان، اردوهای یک روزه، دیدار با آیت الله سید محمد حسینی زنجانی، کوهپیمایی جوانان و نوجوانان، برگزاری همایش مهدویت با همکاری بنیاد مهدویت، برپایی دوره های احکام، برگزاری آموزش روحوانی و روانخوانی قرآن کریم، دوره های آموزشی رایگان، مسابقه عکس حرم ویژه محرم و بازدید از مرکز سالمندان آقایان را از برنامه های این کانون عنوان کرد.
نرگس سعادتی- زنجان
نظر شما