به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، محکومیت انفجارهای تروریستی در استانبول ترکیه، موضع ایران ضد قطعنامه سیاسی کانادا علیه سوریه، تحریک کشورهای خلیج فارس علیه ایران برای فروش بیشتر اسلحه به آن هاست برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
قاسمی انفجارهای تروریستی در استانبول ترکیه را محکوم کرد
بهرام قاسمی ضمن ابراز همدردی با ملت، دولت و بازماندگان حادثه تروریستی استانبول ترکیه گفت: ادامه و استمرار اقدامات تروریستی در کشور دوست و همسایه ترکیه و دامن زدن به موج خشونت و ناامنی در این کشور موجب تاسف و نگرانی عمیق است و مقتضی است در برابر اراده و زبان واحد تروریست ها و افراط گرایان که همانا توسل به خشونت عریان و وحشت آفرینی مرگبار است، پاسخی قاطع و پیامی یکسان از سوی همه کشورهای منطقه و جهان به تروریست های خشونت طلب داده شود.
وی در ادامه تاکید کرد: امروزه تروریسم و دهشت آفرینی به تهدیدی فراگیر علیه همه کشورها تبدیل شده و مبارزه با آن هم راهکاری جز عزم و اجماع جهانی ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی دارد تا با همکاری همه کشورها اقدامات لازم را برای مقابله همه جانبه با تروریسم و افراطی گری به عمل آورد.
موضع ایران ضد قطعنامه سیاسی کانادا علیه سوریه
سفیر ایران در سازمان ملل متحد قطعنامه پیشنهادی کانادا را که در مجمع عمومی به تصویب رسیده، یکجانبه و بدون توجه به واقعیتهای موجود در سوریه و علل اصلی بروز این بحران پنجساله در این کشور توصیف کرد.
طبق خبر وزارت امور خارجه، مجمع عمومی سازمان ملل دیروز (جمعه) قطعنامه پیشنهادی کانادا در ارتباط با اوضاع غیرنظامیان سوری را که با اغراض مشخص سیاسی تدوین شده بود به تصویب رساند.
کشورهای ایران، روسیه و چین ازجمله کشورهایی بودند که با اعلام همبستگی با دولت سوریه، با این قطعنامه مخالفت کردند.
غلامحسین دهقانی سفیر و معاون نمایندگی کشورمان در سازمان ملل متحد با ایراد سخنانی در این نشست، قطعنامه ارائهشده را یکطرفه و نامنطبق با واقعیت موجود در سوریه خواند.
وی با تأیید این که شرایط جاری سوریه در چند سال اخیر مایه نگرانی کشورهای جهان و بروز بحرانهای انساندوستانه در این کشور شده، تأکید کرد که این بحران، معلول عواملی است که قطعنامه مزبوربه آنها نپرداخته و در مورد آنها سکوت اختیار کرده است.
دهقانی با اشاره به تروریسم و افراطگرایی خشونت آمیز بهعنوان ریشه این فجایع، خواستار پرداختن جامعه بین المللی به این پدیده شد و افزود: حضور آزادانه افراد مسلح و تروریستها در سوریه که اغلب بهواسطه عدم کنترل مرزها و با حمایت برخی کشورها به این کشور آمدهاند، باعث وضع دشوار و فاجعه انسانی فعلی شده است.
وی تسلط داعش و جبهه النصره و فتح الشام بر مناطق پرجمعیت سوریه را عامل اصلی وخامت اوضاع جاری در این کشور و فعالیت این گروهها را منشأ رنج و مشقت غیرنظامیان و بروز چالشهای سنگین در مقابل عملیات بشردوستانه دانست.
معاون نمایندگی کشورمان در سازمان ملل، با اشاره به استفاده گروههای تروریستی در سوریه از مردم بهعنوان سپر انسانی، این گونه اقدامات گروههای تروریستی را بزرگترین معضلی ذکر کرد که سوریه با آن روبهرو است.
وی خطاب به بانیان و حامیان قطعنامه، بهویژه دولت انگلیس که در اظهارات خود مصرّانه و بهطور مکرر نام ایران را ذکر میکرد، پرسید: اگر بخشی از سرزمین شما از سوی این قبیل گروههای تروریستی اشغال شده بود، چه اقدامی میکردید؟ آیا دست به مقابله نظامی نمیزدید؟
دهقانی در پایان، خاتمه دادن به فعالیت تروریستها و همزمان با آن حل و فصل سیاسی موضوع از طریق فرآیندی جامع، صرفاً سوری ــ سوری، با هدایت سوریها و بر اساس گفتوگوی بدون پیششرط میان آنها را دو اقدام اصلی و ضروری برای حل بحران سوریه خواند و علت مخالفت کشورمان با قطعنامه مزبور را سکوت و بیتوجهی این قطعنامه در مورد هر دو اقدام ضروری فوق، ذکر کرد.
به گزارش شبستان طبق خبر خبرگزاری صدا و سیما، روسیه و چین هم در کنار دولت سوریه به این قطعنامه رای مخالف دادند.
ترزا می در همکاری با کشورهای عرب به دنبال بازسازی امپراطوری انگلیس است
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در مورد اظهارات ترزا می در اجلاس کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مبنی براین که انگلیس از این کشورها در مقابل ایران حمایت می کند، گفت: با توجه به نبود دموکراسی در میان کشورهای خلیج فارس و این که آن ها هیچ گاه زیربنا و اساس یک نظام کاملا انسانی و دموکراتیک ندارند لذا در هر حوزه ای به قدرت های فرا منطقه ای تکیه می کنند.
وی دلیل دیگر حمایت انگلیس از این کشورها و حضور ترزا می در این اجلاس را این گونه توضیح داد: به دلیل مشکلات بین کشورهای حوزه خلیج فارس و آمریکا آن ها به سمت انگلیس متمایل شده اند و در تلاشند که از حمایت این کشور در مقابل قدرت ایران بهره مند شوند.
هانی زاده یادآور شد: انگلیس هم به این دلیل که از اتحادیه اروپا خارج شده تلاش می کند به قرون 17 و18 استعمارگری خود بازگردد و ترزا می هم در رویای بازسازی امپراطوری انگلیس است و در این زمینه می کوشد تا به کشورهای حوزه خلیج فارس نزدیکتر شود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه حضور ترزا می در اجلاس شورای همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس را یکی از شواهد همکاری انگلیس با آل خلیفه در سرکوب مردم بحرین دانست و افزود: این اقدام مقدمه ای برای حضور بنیامین نتانیاهو در اجلاس های سال های دیگر خلیج فارس خواهد بود و پیش بینی می شود که همکاری رژیم صهیونیستی با این کشور از سال 2017 با گشایش سفارتخانه این رژیم در کشورهایی چون بحرین و امارات کلید بخورد.
تحریک کشورهای خلیج فارس علیه ایران برای فروش بیشتر اسلحه به آن هاست
احمد بخشایش کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، راجع به اظهارات اخیر ترزا می نخست وزیر انگلیس در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس مبنی براین که انگلیس از کشورهای این حوزه در مقابل ایران حمایت می کند، گفت: این طور سخنرانی و یا موضع گیری ترزا می نسبت به ایران عادی است.
وی با توضیح این که وقتی خانم می در شورای همکاری خلیج فارس حضور می یابد و می بیند که آن ها با ایران درگیر هستند برای این که با آن ها بیشتر تجارت داشته باشد و به آن ها اسلحه بیشتری بفروشد به حمایت از آن ها در مقابل ایران می پردازد، افزود: این نگاه تجاری خانم می تا حدی طبیعی و عادی است اما از نظر دیپلماسی این اقدام نخست وزیر انگلیس درست نیست.
بخشایش تاکید کرد: از نظر دیپلماسی عصبانی کردن کشورهای مختلف علیه یک کشور اقدام نادرستی است و در این حرکت خانم نخست وزیر انگلیس ذات خودش را نشان داد.
کارشناس مسائل بین الملل یادآور شد: درست است که انگلیس در معاملات تجاری می تواند از امارات و قطر و عربستان سود بیشتری دریافت کند اما پشت پا زدن به اصول دیپلماسی درست نیست و باید همه کشورها بر اصول درست دیپلماسی پایبند باشند.
وی همچنین به نکته دیگری در خصوص اظهارات ترزا می اشاره کرد و خاطرنشان کرد: یک نکته دیگر هم این است که ایران بسیار قوی است و ابرقدرت است و وقتی می در شورای اجلاس کشورهای همکاری خلیج فارس صحبت می کند و نمی تواند به ایران اشاره نداشته باشد نشان از نفوذ و قدرت ایران در منطقه و به ویژه خلیج فارس است .
نظر شما