به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ایران قرارداد خرید ۸۰ بوئینگ را امضا کرد، اجازه عربستان برای استفاده از پایگاه هایش برای حمله به ایران، انرژی، رئیس جمهوری اندونزی را به تهران کشاند برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ایران قرارداد خرید ۸۰ بوئینگ را امضا کرد
جمهوری اسلامی ایران برای شرکت هوایی ایران ایر توانست قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیمای مسافر بری بوئینگ را نهایی کند. رقم این قرارداد چیزی در حدود ۱۶.۶ میلیارد دلار برآورد می شود.
این بزرگترین قرار داد تجاری میان ایران و آمریکا پس از انقلاب سال ۱۹۷۹ است که در دوران خلا قدرت در آمریکا به امضا رسید. در همین حال پیش از این گفته می شود آمریکایی ها به دنبال لغو قرار داد با ایران ایر هستند اما با توجه به وجود خط هوایی ایرباس آنها تصمیم گرفتند بازار خوب ایران را از دست ندهند.
قرار داد بوئینگ و ایران ایر ۱۰ ساله و در جهت تحویل ۵۰ بوئنیگ ۷۳۷ و ۳۰ بوئینگ ۷۷۷ است .پیش از این بوئینگ در تابستان گذشته گفته بود مذاکرات میان ایران ایر و این شرکت برای دریافت ۱۰۰ جت جدید جاری است و اکنون قرار دادی برای ۸۰ جت به امضا رسیده است.
این قرارداد به ایران این امکان را می دهد تا بتواند ناوگان هوایی خود را توسعه بخشد . در همین حال نباید از نظر دور داشت که نوامبر گذشته بخشی از کنگره آمریکا که همراه با رژیم صهیونیستی است تلاش کرد تا توافقات با ایران را لغو کند.
مصر برای دوری از عربستان به ایران نزدیک نمی شود
سامح شکری وزیر خارجه مصر می گوید این کشور مناسبات خود را با جمهوری اسلامی ایران وارد مرحله جدیدی نکرده است. گفته می شود حمایت از سیاست های روسیه در قبال سوریه و عدم مخالفت با آنچه در حلب رخ می دهد تحلیل گران را به این باور رساند که مصری ها بر خلاف گذشته روابط جدیدی را با محور موافق بشار اسد شکل داده اند.
سامح شکری همچنین مناسبات میان ریاض و قاهره را ویژه خواند و تاکید کرد این دو قدرت منطقه خاورمیانه ای از یکدیگر قاصله نگرفته اند. اکتبر گذشته مصر از اقدام روسیه در بمباران حلب و مخالفان بشار اسد حمایت کرد که این رفتار قاهره برای عربستانی که حمایت های مالی و معنوی گسترده ای از رژیم کودتا در مصر کرده بود بسیار گران تمام شد.
رفتار مصر در سازمان ملل متحد بر خلاف انتظار سعودی هایی بود که سال ۲۰۱۳ خدمات خوبی به آنها داده بودند. در همین حال وزیر خارجه مصر کشش به سمت تهران و تغییر در مناسبات میان دو کشور را رد و حتی روابط میان مصر و عربستان را خوب دانست.
جت های میتسوبیشی آسمان را نجات می دهند؟
اتحادیه اروپایی اجازه فرود هواپیماهای خط هوایی آسمان را در این اتحادیه نمی دهد. این خبر در حالی منتشر شد که آسمان از خطوط هوایی ایران است که هیچ مقصدی در اتحادیه اروپایی ندارد.
خط هوایی آسمان خط با هواپیماهای کوچک است که از سال ۱۹۷۰ با عنوان پارس ایر تاسیس شد و مقاصدی در اروپا از جمله پاریس ، بروکس و لندن را طی می کرد اما در ۱۹۸۰ این شرکت به آسمان تغییر نام داد و اکنون چند مقصد منطقه ای در عراق ، سوریه و ترکیه به همراه کویت و ارمنستان را طی می کند و مقصد دیگری ندارد.
این شرکت در حال حاضر در خواست ۲۰ جت ژاپنی کوتاه برد را برای مقاصد داخلی ایرانی در خواست کرده است و امیدوار است پس از تحریم های بین المللی بتواند در این فضا موقعیت خود را نیز ارتقا بخشد. ویولتا بولک کمیسر اتحادیه اروپا در زمینه حمل و نقل در حالی که شرکت آسمان را در لیست خط های هوایی خطرناک قرار داد شرکت ال قزاق را از این لیست خارج کرد. گفته می شود این شرکت طی یک سال گذشته تلاش های فراوانی را برای خروج از لیست فوق صورت داده بود.
اجازه عربستان برای استفاده از پایگاه هایش برای حمله به ایران
شبکه دو تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی که منبع آن یک فرد ناشناس در اتحادیه اروپایی بود ادعا می کند که عربستان سعودی در شرایط اضطراری به جنگنده های اسرائیلی اجازه می دهد تا از آسمان این کشور پرواز و مواضع جمهوری اسلامی را بمباران کنند.
پس از سفر ترسا می نخست وزیر انگلیس به منطقه خاورمیانه و اظهارات ضد ایرانی وی به نظر می رسد عربستان سعودی به دنبال تغییر موقعیت خود در منطقه خاورمیانه باشد. منطقه ای که طی سال ۲۰۱۶ شرایط را برای ریاض سخت و دشوار کرده است.
در حال حاضر سعودی ها خواهان اجماع جهانی و معرفی چهره جدیدی از ایران هستند ، چهره ای که نشان دهد ایران کشوری است به دنبال بی ثباتی منطقه ای است. ایده بی ثبات کننده منطقه پس از برجام و شرایط جدید مناسبات تهران و جهان از سوی رژیم صهیونیستی متولد و توسط قیم جدید این ایده یعنی کشورهای خاورمیانه تبلور یافت.
در این گزارش همچنین آمده است این امکان به اسرائیلی را در مقابل گام های در خصوص مساله فلسطین داده شده است.
انرژی، رئیس جمهوری اندونزی را به تهران کشاند
پست جمهوری اسلامی ایرانی برای نخستین بار میزبان جوکو ویدودو رئیس جمهوری اندونزی خواهد بود. اندونزی یکی از بزرگترین کشورهای اسلامی به شمار می رود که شمار مسلمانان آن به بیش از ۲۵۰ میلیون تن می رسد.
در همین حال جوکو ویدودو در تهران در حالی با حسن روحانی گفتگو می کند که رئیس جمهوری ایران آوریل ۲۰۱۶ در اجلاس آسیا - آفریقا شرکت کرده بود .اندونزی یکی از خریداران نفت جمهوری اسلامی به شمار می رود و این کشور در حال حاضر می تواند بازاری امن برای صادرات محصولات ایرانی باشد. اقتصاد اندونزی در همین حال یکی از بزرگترین اقتصاد های منطقه شرق آسیا است .
رئیس جمهوری اندونزی پیش از تهران به دهلی نو سفر می کند و مناسبات اقتصادی جاکارتا و هندوستان را در این سفر بررسی خواهد کرد. در همین حال گفته می شود ظرف دو سال گذشته و حضور جوکو ویدودو در قدرت این اولین بار است که وی دست به سفرهای منطقه ای با چند مقصد می زند.
منابع اندونزیایی همچنین می گویند ایران منبع مناسبی است که می تواند امنیت انرژی را برای این کشور محیا کند.
ادعای رسانه های وابسته به اردوغان درباره ایران
روزنامه ترکیه ای دیلی صباح در نسخه امروز شنبه خود ادعا می کند ایران برای اعمال نفوذ منطقه ای اش وگسترش این نفوذ از فرقه گرایی منطقه ای استفاده کرده و با تقویت جریان های هم سوی خود تلاش می کند تا در خاورمیانه جای پایش را حفظ کند.
نوشتار دیلی صباح همانند صحبت های اعضای اتحادیه عربی است که با ترکیه از جریان های تروریستی منجمله داعش در سوریه حمایت های مالی و لجیستکی می کنند. در همین حال نباید از نظر دور داشت که جریان های عربی در خاورمیانه به همراه ترکیه از آزادی کامل حلب نگران هستند .
این رسانه ترکیه ای در همین حال ادعا می کند ایران تلاش می کند از فرقه گرایی در سراسر جهان استفاده کند و یکی از ابزارهای آن ارسال نیرو همانند نبرد های سوریه و عراق است اما در بخش های دیگری از جهان نیز ایران از روش های دیگری استفاده می کند.
در همین حال ادعا می شود ایران از حوثی ها در حالی حمایت کرد که این جریان شیعی توانستند عبد الربه منصور هادی را یمن از قدرت عزل کند که نشان از عزم جدی ان دارد.
چین فاصله میان ایران و آمریکا را پر می کند
رئیس جمهوری ایران نگران آینده برجام است به همین جهت وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران طور دوره ای به قاره آسیا و خریدار اصلی نفت جمهوری اسلامی ایران را آغاز کرد که در نهایت ۸ دسامبر این تور به پایان رسید.
گفته می شود جمهوری اسلامی ایران قصد دارد چالش های پیش روی فروش نفتش را محدود کند و از خریداران اصلی نفت تضمین های لازم را برای آینده بازار تولید خود بگیرد. در همین حال ژاپن ، هند و چین به عنوان مشتریان آسیایی تهران میزبان جواد وزیر خارجه ای بودند که ابتکار برجام در کارنامه اوست و باید برای آینده آن چاره جوبیی کند.
در همین حال سفر ظریف به چین حاوی یک موفقیت بود به طوری که آنها توافق کردند در صورت هرگونه تحریم های آمریکایی فعالیت های تجاری خود را ادامه دهد . این مساله باعث می شود قانون داماتو هم که از سوی جمهوری اسلامی ایران با نگرانی دنبال می شد عملا نتواند کارویژه خود را مانند سابق داشته باشد.
وزیر خارجه چین همچنین در دیدار با ظریف گفته است توافق هسته ای مساله ای است که باید تمام امضا کنندگان آن به این توافق نامه پایبند باشند.
پاکستان برای نهایی کردن قرارداد تجاری با ایران سریعتر اقدام کند
پاکستان و ایران در دیدار روسای جمهوری دو کشور تصمیم گرفتند شرایط برای تجارت آزاد میان دو کشور را فراهم کنند اما طرف پاکستانی هنوز فضای لازم را برای امضای قرارداد دو جانبه و وضعیت حقوقی داخلی پاکستان را فراهم نکرده است.
در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران و ترکیه ۲۰ میلیارد دلار تجارت سالانه دارند در حالی که در تهران و پکن ۵۰ میلیارد تجارت دو جانبه خود را افزایش داده و روزهای بهتری را برای آینده مناسباتشان در نظر گرفته اند .در فضای کنونی لازم است دو کشور مناسبات اقتصادی خود را گسترش دهند.
نباید از نظر دور داشت که رئیس اتاق بازرگانی پاکستان هم پیش از این گفته بود صنایع پاکستانی علاقه مند به حضور بیشتر و پر رنگ تر در اقتصاد ایران هستند . در همین حال ایران تعرفه واردات محصولات پاکستانی را افزایش داده است به طوری که محصولات نساجی این کشور در حال حاضر با تعرفه های ۲۰۰ درصدی به بازار ایران می آیند که برای آینده مناسبات تجاری دو جانبه چندان قابل سرمایه گذاری نیست.
شل؛ ترامپ را ناامید می کند
قرارداد اولیه شرکت شل که شرکتی هلندی انگلیسی است با جمهوری اسلامی ایران عملا نقشه های دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید امریکا را برای بر هم زدن برجام بهم ریخت . شل قرار است در این قرار داد که بلند مدت نیز نیست در توسعه میدان های نفتی جمهوری اسلامی به این کشور کمک کند.
خبر بسیاری خوب فعلی برای تهران آن است که افزایش سرمایه گذاری های خارجی در اقتصاد این کشور که با چالش های جدی در زمینه های مختلف رو به رو است کمی از مشکلات دولت حسن روحانی خواهد کاست. گفته می شود ایران طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی را چیزی در حدود ۱۰ میلیارد دلار برآورد می کند و این شرکت انگلیسی هلندی در همین حال گفته است به فرصت فعالیت در ایران به صورت جدی نگاه می کند.
در حال حاضر این اولین قراردادی است که ایران در حوزه نفت و گاز با یک شرکت بین المللی در فاصله کمتر از یک سال از تحریم های بین المللی امضا می کند که به گفته طرفین این توافق نوعی تفاهم نامه است تا طرفین بتوانند فضا را برای همکاری های مشترک محیا کنند.
ترامپ گفته بود اگر رئیس جمهوری امریکا شود برجام را پاره خواهد کرد.
نظر شما