خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: ساخت پیشران اتمی دریایی مغایر برجام نیست، اظهارات «می» علیه ایران حقارتبار بود، جاش ارنست مدعی شد: تمدید تحریمها خلاف برجام نیست از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
اظهارات «می» علیه ایران حقارتبار بود/لندن در جناح بازنده خاورمیانه قرار گرفته
«پاتریک کاکبرن» تحلیلگر برجسته امور خاورمیانه نشریه «ایندیپندنت» از اظهارات «ترزا می» نخستوزیر انگلستان علیه ایران انتقاد کرد.
می هفته گذشته با حضور در جمع سران شورای همکاری خلیج فارس در بحرین، اظهارات تندی علیه ایران مطرح کرد و گفت لندن از «تهدیدات» ایران مطلع است.
کاکبرن در این یادداشت که در نشریه «کانترپانچ» منتشر شده، نوشته است: «خوشرقصی دولت بریتانیا برای پادشاهیهای مطلقه خلیج [فارس] که قدرتشان را با گردنزنی، شلاق زدن و اتاقهای شکنجه حفظ کردهاند، هم تحقیرآمیز و هم تأسفآور است.»
وی افزود: «اینکه ترزا می تنها در بحرینِ کوچک، مسموم و فرقهگرا که حکام سنی آن اکثریت شیعه را سرکوب میکنند، میتواند انتظار استقبالی شاهانه را داشته باشد، نشانه نزول بریتانیا از جایگاه یک ابرقدرت است.»
این نویسنده انگلیسی با بیان اینکه اظهارات می تنها بر ابعاد فرقهای درگیریهای خاورمیانه میافزاید، نوشته است که پیش از این هم حکام بحرینی ایران را به ایجاد ناآرامی در این کشور متهم کرده بودند، در حالی که تحقیقات مستقلی که در بحرین انجام شد نشان داد ایران هیچ نقشی در اعتراضات سال 2011 نداشته است.
کاکبرن اقدام دفتر نخستوزیری انگلستان را در رد اظهارات «بوریس جانسون» وزیر خارجه این کشور که عربستان را به ایجاد «جنگهای نیابتی» در خاورمیانه متهم کرده بود، مورد انتقاد قرار داده و نوشته است که حتی مقامات ارشد آمریکایی و اسناد افشاشده هم بر اینکه ترکیه، عربستان سعودی و قطر در تأمین مالی و تجهیز گروههای افراطگرا در سوریه نقش داشتهاند، صحه گذاشتهاند.
وی در ادامه این یادداشت نوشته است: «موضع تحقیرآمیز و ننگین بریتانیا در خلیج [فارس] احتمالا تلاشی از سر عجز برای یافتن متحدانی جدید در آستانه خروج از اتحادیه اروپاست. شاید اکنون زمان خوبی برای این کار باشد، چراکه برندگان و بازندگان جنگهایی که در پنج سال گذشته سوریه و عراق را در بر گرفته بود، دارد کم کم مشخص میشود. تنها جنبه غافلگیرکننده این تلاش بریتانیا این است که به نظر میرسد ما باز هم مثل عراق و افغانستان، داریم طرف جناح بازنده را میگیریم.»
او به نبرد حلب اشاره کرده و نوشته است که نیروهای ارتش سوریه در آستانه آزادسازی کامل این شهر قرار دارند و این یعنی اینکه احتمالا «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه بر خلاف میل دشمنانش، در قدرت باقی خواهد ماند و در عین حال لندن به سیاست تاریخ مصرفگذشتهاش یعنی اصرار بر کنارهگیری اسد ادامه خواهد داد.
کاکبرن با بیان اینکه نبردهای کنونی خاورمیانه، اوضاع منطقه در چند دهه آینده را روشن میکند، نوشته است: «تا اینجا، ایران یکی از برندگان این مناقشه تاریخی بوده است.»
او با بیان اینکه نگرانی از گسترش حضور داعش منجر به اتحاد شیعیان شد و آنها را در جبههای مشترک قرار داد، نوشته است که همزمان تهران و مسکو هم ائتلافی قدرتمند در حمایت از نظام سوریه تشکیل دادند، در حالی که در سوی دیگر میدان ائتلاف میان ترکیه و عربستان چندان قدرتمند نبود.
وی بحران سوریه را عامل بازگشت روسیه به خاورمیانه دانسته و نوشته است که مسکو توانست با این فرصت در نقش یک قدرت بزرگ ظاهر شود. او آمریکا را نیز همچنان در تحولات بسیار اثرگذار دانسته، اما از نزول جایگاه لندن انتقاد کرده است.
در پایان این یادداشت، کاکبرن با بیان اینکه مقامات و دیپلماتهای انگلیسی درک درستی از واقعیات ندارند، نوشته است: «مانند عراق در سال 2002، افغانستان در سال 2006 و لیبی در 2011، جاهطلبیهای بریتانیا برای اینکه نفوذ بیشتری در خلیج [فارس] داشته باشد، به دلیل اطلاعات محدود و منابع ناکافی، شکست خواهد خورد.»
ساخت پیشران اتمی دریایی مغایر برجام نیست
به دنبال دستور روز سهشنبه رییس جمهور ایران برای استفاده از انرژی اتمی در حمل و نقل دریایی، یک مقام سابق کاخ سفید به این تصمیم واکنش نشان داد.
به نوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس» «دیوید مورتلاک» که زمانی مدیر روابط اقتصاد بینالملل در شورای امنیت ملی کاخ سفید بود، در این زمینه گفت، بهنظر میرسد که اقدام ایران در استفاده از انرژی اتمی در کشتیها بر اساس برجام ممکن باشد، البته این امر به نوع سوخت به کار رفته نیز بستگی دارد.
مورتلاک افزود: «به طور اساسی، مادامی که فعالیت اتمی در روش خاص صورت پذیرد، شفاف باشد و از خط قرمزی عبور نکند، این توافق مانع از انجام چنین موردی نمیشود.»
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» نیز در تحلیلی در زمینه سخنان حسن روحانی رییس جمهور ایران نوشت: سخنان روحانی واکنش به آنچه بود که او تخلف آمریکا در یک توافق اتمی جهانی نام نهاد.
به نوشته رویترز، این دستور رییس جمهور ایران اولین واکنش قاطع به تصمیم کنگره آمریکا در ماه گذشته برای تمدید اعمال تحریمها بر ایران بود.
مهر:
مسکو: طراحی پیشران هسته ای دریایی ناقض برجام نیست
منبع آگاه در وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که طراحی پیشران هسته ای دریایی توسط ایران، نقض «برجام» به شمار نمی آید.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، یک منبع آگاه در وزارت خارجه روسیه امروز اعلام کرد که تصمیم ایران برای توسعه برنامه هستهای خود ناقض برجام نیست.
منبع آگاه در این خصوص گفت که برنامه ریزی برای طراحی و ساخت پیشران هستهای جهت بهره گیری در حوزه حمل و نقل دریایی در واکنش به اقدامات اخیر آمریکا، نقض کننده توافق هسته ای ۱۴ جولای ۲۰۱۵ با ایران موسوم به «برجام» نمی باشد.
مقام مذکور در وزارت خارجه روسیه در این رابطه به خبرگزاری ریانووستی اعلام کرد: سیستم های پیشران هسته ای در صنعت دریائی موضوعی است که به هر یک از دولت ها مربوط می شود؛ لذا تصمیم ایران برای احداث واحدهای هسته ای دریایی برجام را نقض نمی کند.
خاطر نشان می شود، «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران امروز با صدور دستوری، «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را ملزم کرد تا در واکنش به نقض احتمالی برجام، توسعه پیشران هستهای جهت بهرهگیری در حوزه حمل و نقل دریایی را آغاز کند.
لازم به ذکر است، مجلس سنای آمریکا چندی پیش و پس از تأئید مجلس نمایندگان این کشور لایحه تمدید تحریمهای ایران به مدت ۱۰ سال دیگر را به تصویب رساند. این لایحه با ۹۹ رأی موافق و بدون رأی مخالف به تصویب رسیده بود.
گفتنی است قانون تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران موسوم به قانون «داماتو»، قانونی است که در سال ۱۹۹۶ دولت آمریکا برای تحریم ایران به تصویب رساند. بر اساس این قانون، شرکتهایی که در یک سال بیش از چهل میلیون دلار در ایران سرمایه گذاری کنند از داد و ستد با دولت آمریکا محروم خواهند شد.
این قانون توسط داماتو، سناتور ایتالیایی الاصل کنگره آمریکا و از جمهوریخواهان محافظه کار به کنگره آمریکا ارائه شد. قانون داماتو هر ۱۰ سال یک بار بازبینی میشود.
جمهوری اسلامی در واکنش به این اقدام اعلام کرد که در صورت امضای آن توسط «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا، واشنگتن مسئول عواقب ناشی از نقض برجام خواهد بود.
اخراج سفرای ایران و روسیه از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس!
برخی نمایندگان پارلمان کویت خواستار اخراج سفرای ایران و روسیه از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شدند.
بر اساس این گزارش، این نمایندگان اعلام کردند که شورای همکاری خلیج فارس باید نسبت به اخراج سفرای ایران و روسیه به دلیل حمایت این دو کشور از ارتش سوریه در نبرد حلب، مبادرت نماید.
در همین ارتباط، «جمعان الحربش» از نمایندگان پارلمان کویت مدعی شد: مردم حلب تحت کشتار دسته جمعی قرار گرفتند و به همین دلیل سفرای روسیه هرچه سریعتر به دلیل حمایت های این کشور از ارتش سوریه، از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس اخراج شوند.
«عبدالله فهاد» از دیگر نمایندگان پارلمان کویت نیز خواستار اخراج سفرای روسیه و ایران به دلیل حمایت از ارتش سوریه در حلب شد.
گفتنی است، جنجال های اخیر برخی نمایندگان پارلمان کویت علیه ایران و روسیه در حالی است که این دو کشور نقش مهمی در شکست تکفیریها در شهر حلب سوریه ایفا کردند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
جاش ارنست مدعی شد: تمدید تحریمها خلاف برجام نیست
«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید امشب در برابر خبرنگاران حاضر شد و به دستور امروز «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران به دو مقام ارشد دولتی در خصوص انجام اقداماتی برای راه اندازی پیشران هسته ای، واکنش نشان داد.
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران امروز ، در واکنش به «اهمال، تعلل و نقض برجام» از سوی آمریکا، به سازمان انرژی اتمی دستور داد «برنامه ریزی برای طراحی و ساخت پیشران هسته ای جهت بهره گیری در حوزه حملونقل دریایی» و «مطالعه و طراحی و تولید سوخت مصرفی پیشران هسته ای» را آغاز کند.
تصمیم ایران برای آغاز طراحی این پیشرانها پس از آن اتحاذ شد که کنگره آمریکا با اکثریت قریب به اتفاق آرا به تمدید ده ساله قانون تحریمهای ایران رأی مثبت دادند.
جمهوری اسلامی به هنگام اجرایی شدن برجام در نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل تأکید کرده بود که تمدید تحریمها به معنی وضع تحریم جدید و نقض برجام است.
خبرنگاری از ارنست پرسید آیا این اقدام رئیسجمهور ایران، نوعی تقابل با کنگره آمریکا نیست؟
وی ابتدا به کلیت صدور چنین دستوری از سوی روحانی پرداخت و گفت: با شما موافقم که همزمان شدن صدور بیانیه حسن روحانی با امضای قانون تمدید تحریمهای ایران از سوی پرزیدنت اوباما، احتمالاً تصادفی نیست.
سخنگو ادامه داد: حتی در طی بررسی این طرح در کنگره، بارها اعلام کردیم که رئیسجمهور (اوباما) قانونی را که موجب تضعیف برجام باشد را امضا نمی کند ولی خوب این قانون، موجب تضعیف توافق مزبور نیست.
ارنست مدعی شد از همان ابتدا در برابر عموم و همچنین در نشستهای خصوصی با صراحت به ایرانیها گفتیم که تمدید قانون تحریمهای کشورشان، موجب تضعیف برجام نیست.
جاش ارنست سپس به جنبه حقوقی دستور امروز روحانی پرداخت و گفت:بیانیه امروز رئیسجمهور ایران هم بر خلاف برجام نیست.
بازتاب دستور روحانی برای ساخت پیشران هستهای در رسانههای خارجی
«حسن روحانی»، رئیس جمهور کشورمان، در پی نقض برجام از جانب آمریکا در نامههایی جداگانه به «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه و «علیاکبر صالحی»، رییس سازمان انرژی اتمی، دستور داد مصوبات شورای عالی امنیت ملی و هیئت نظارت بر اجرای برجام را محقق کنند.
در نامه روحانی به سازمان انرژی اتمی کشورمان، دستور برنامهریزی برای طراحی و ساخت پیشران هستهای جهت بهرهگیری در حوزه حملونقل دریایی صادر شده است.
واکنش رسانههای خارجی به دستور رئیسجمهور کشورمان برای ساخت پیشران هستهای به شرح زیر است:
خبرگزاری رویترز: پس از نقض برجام از سوی آمریکا، رئیسجمهور ایران سهشنبه، به دانشمندان این کشور دستور داد برای توسعه برنامههایی به منظور ساخت کشتیهای با سوخت هستهای، اقدام کنند.
رویترز در ادامه مطلب، از این اقدام به عنوان نخستین واکنش جدی ایران به نقض مفاد توافق هستهای از سوی واشینگتن، یاد کرد.
دیلی میل نوشت: پس از نقض برجام از سوی آمریکا، ایران تصمیم به ساخت کشتیهای با سوخت هستهای گرفت. در گزارش دیلی میل آمده است: «حسن روحانی»، رئیسجمهور ایران، روز سهشنبه در واکنش به تمدید قابل پیشبینی تحریمهای ایران از سوی آمریکا، به دانشمندان این کشور دستور داد برنامههای طراحی و ساخت کشتیهای با سوخت هستهای را آغاز کنند.
در ادامه گزارش دیلی میل آمده است: روحانی در نامههایی که در تلویزیون ایران قرائت شد، از اقدام آمریکا در نقض توافق هستهای سال گذشته، به شدت انتقاد کرد و به سازمان انرژی اتمی این کشور، دستور برنامهریزی و ساخت کشتیهای با سوخت هستهای و راکتورهای [اتمی] حملونقل دریایی را صادر کرد.
پایگاه اینترنتی شبکه آمریکایی فاکس نیوز نوشت: ایران گزینههای پاسخ به تمدید تحریمها از سوی آمریکا، را بررسی میکند. رئیسجمهور ایران به دو مقام ارشد این کشور دستور داده است اقداماتی در واکنش به تصویب طرح تمدید تحریمهای 10 ساله ایران از سوی قانونگذاران آمریکایی، اتخاذ کنند.
ایندیپندنت نوشت: «حسن روحانی»، رئیسجمهور ایران، دستور ساخت ناوهای هستهای را صادر کرد.
ایرنا:
تاکید ایران و مجارستان بر اجرایی شدن مفاد خواهرخواندگی بین تهران و بوداپست
سفیر جمهوری اسلامی ایران در مجارستان و شهردار شهر بوداپست روز سه شنبه بر لزوم اجرایی شدن مفاد قرارداد خواهر خواندگی بین تهران و بوداپست تاکید کردند.
«غلامعلی رجبی یزدی» در نشستی با «ایشتوان تارلوش» با اشاره به امضای قرارداد خواهر خواندگی بین پایتخت های دو کشور خواهان اجرایی شدن هرچه سریع مفاد این قرارداد شد و آمادگی طرف ایرانی را در این خصوص مورد تاکید قرار داد.
سفیر کشورمان در بوداپست در این ملاقات با اشاره به سفر سال گذشته 'ویکتور اوربان' نخست وزیر مجارستان به ایران که در جریان آن چندین توافق نامه همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به امضاء رسید و همچنین سفر ماه گذشته 'لسلو کوور' رئیس پارلمان مجارستان به جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: اراده سیاسی برای گسترش همکاری های همه جانبه بین مقام های دو کشور وجود داشته و باید زمینه های اجرایی کردن این اراده سیاسی را فراهم کرد.
رجبی یزدی همچنین در این دیدار با اشاره به اهمیت اجرای برنامه های فرهنگی کشورمان در مجارستان با توجه به حضور بیش از هزار و پانصد دانشجوی ایرانی در این کشور بر اجرای هفته های فیلم و کتاب جمهوری اسلامی ایران در مجارستان و برگزاری نمایشگاه های فرهنگی و هنری در این کشور تاکید کرده و از برگزاری چنین اموری در ایران توسط مجارستان حمایت کرد.
ایشتوان تارلوش شهردار بوداپست در این ملاقات نیز با اشاره به ملاقات هایش با محمد باقر قالیباف شهردار تهران و امضای قرارداد خواهر خواندگی بین شهرهای بوداپست و تهران با تاکید بر لزوم اجرایی کردن مفاد این قرارداد گفت: کمیته اجرایی قرارداد خواهر خواندگی بین پایتخت های دو کشور تشکیل شده و به زودی هیاتی چهار نفره از شهرداری بوداپست برای اجرایی کردن مفاد قرارداد خواهر خواندگی به تهران سفر خواهند کرد.
قرارداد خواهر خواندگی بین تهران و بوداپست در سال گذشته به امضای شهرداران دو پایتخت رسیده و در آن بر همکاری در بخش های مدیریت شهری، حمل و نقل عمومی، گردشگری و حمایت از فعالیت های اقتصادی تاکید شده است.
نظر شما