نبوغ علمی حاج آقا مصطفی هرگز شناخته نشد/کنگره‌ای برای معرفی جوانی که  مجتهد بود

خبرگزاری شبستان: امام(ره) وقتی موضوع شهادت حاج آقا مصطفی را شنید اعلام موضع کردند و گفتند مصطفی امید آینده اسلام بود. این جمله دقیق و مهمی بود و شاید آن زمان افرادی که این جمله را شنیدند فهم نکردند که مراد امام راحل چه بود.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، کنفرانس خبری کنگره «نکوداشت منزلت علمی شهید آیت الله مصطفی خمینی» عصر دوشنبه، 22 آذرماه در سازمان مرکزی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با حضور حجت الاسلام رشاد رییس این پژوهشگاه و حجت الاسلام روحانی برگزار شد.

 

بر پایه این گزارش، حجت الاسلام رشاد در بخشی از سخنان خود در این نشست خبری اظهار کرد: امام راحل در چند واقعه یک تعبیر را به کار بردند که تعجب برانگیز بود، یک بار زمانی که خبر شهادت پسرشان مصطفی بهشان رسید و این تعبیر را به کار بردند و بار دیگر وقتی جنگ آغاز شد و در کمتر مناسبتی از ایشان چنین تعبیری را شنیدیم.

 

وی ادامه داد: امام(ره) وقتی موضوع شهادت حاج آقا مصطفی را شنید اعلام موضع کردند و گفتند مصطفی امید آینده اسلام بود. این جمله دقیق و مهمی بود و شاید آن زمان افرادی که این جمله را شنیدند فهم نکردند که مراد امام راحل چه بود، اما نکته دومی که امام گفتند این بود که این از الطاف خفیه الهی بود که این جمله را زمان حمله صدام نیز عنوان کردند.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار کرد: اظهار چنین جمله ای حاکی از ارتباط خاص ماورایی امام خمینی(ره) بود و این بیان به یک منبع وصل بود که از لسان ایشان صادر شد. اینکه آن واقعه تلخ را از الطاف خفیه بدانند بعدها برای همه روشن شد که شهادت حاج آقا مصطفی بهانه ای بود برای انقلاب اسلامی چراکه بعد از واقعه 15 خرداد رژیم به تصور خودش آتش انقلاب را خاموش کرده بود ولی معلوم شد این آتش زیر خاکستر شعله ور است و به اندک بهانه ای می تواند شعله ور شد و کیان استکبار را به آتش بکشد.

 

حجت الاسلام رشاد ابراز کرد: موضوع شهادت حاج آقا مصطفی باعث شد برای او مجلس ترحیم بگیرند و کار از دست رژیم خارج شود و مردم در این مجالس حضور یابند هرچند که موانعی نیز وجود داشت و چهلم به چهلم(کنایه از گرفتن مراسم چهلم شهدای هر شهر در شهر دیگر) می رسید اما این اتفاق سبب شکل گیری انقلاب اسلامی شد، انقلابی که جهان را تحت تاثیر قرار داد و پس از گذشت 40 سال همچنان پرچمی پیش روی مسلمین است و پیش می تازد.

 

وی گفت: انقلاب اسلامی سرنوشت جهان را تغییر می دهد و انقلابی است که امیدی برای مستضعفان به حساب می آید. این انقلاب همچنان استوار و بانشاط پیش می رود و در حالی که همه انقلاب ها در سراسر جهان سرکوب شدند اما این انقلاب همچنان پرشور به راه خود ادامه می دهد.

 

وی افزود: با گذشت چندین دهه از آن زمان متوجه می شویم که چرا امام خمینی(ره) لفظ الطاف خفیه را برای جنگ به کار بردند، این تعبیر از آن جهت بود که ما در حوزه های مختلفی از جمله ارتقای وضعیت جنگی و سلاح و بسیاری از موارد دیگر پیشرفت کردیم و در این جنگ پیروز شدیم و امروز دشمنان جرات نمی کنند به ما بدخواهانه نگاه کنند که این بخش حاصل مقاومت آن هشت سال بود.

 

وی با اشاره به تعبیر امام خمینی(ره) در رابطه با حاج آقا مصطفی مبنی بر اینکه مصطفی امید آینده اسلام بود، افزود: شاید کسی که حاج آقا مصطفی را نمی شناخت می گفت او از فضلای حوزه است اما وقتی آثار او منتشر شد همه فهمیدند که او شخصیت بسیار علمی ای داشت و آثار فقهی او در طراز علمای حوزه فقه می درخشید. تفسیر او با اینکه ناتمام ماند نشان داد که وی چقدر در علم تفسیر نوآوری داشت و همین طور در حوزه های دیگر. او در حکمت، عرفان، فقه و اصول و حتی تاریخ صاحب نظر بود و ظاهرا در مورد تاریخ اهل بیت نیز تالیفی داشته است.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه آن شهید در کنار شخصیت علمی، شخصیت انقلابی داشت و بازوی امام خمینی (ره) بود، افزود: موضوع شهادت او واقعه جزیی و کوچکی نبود که بگوییم مثل سایر شهدا به شهادت رسید و تمام بلکه شهادت مصطفی خمینی را جریان های بزرگتری مدیریت کردند هرچند که عامل مباشر شهادت ایشان بعثی ها باشند ولی موضوع از سوی استکبار بود که دنبال می شد چون آنها حاج آقا مصطفی را خمینی دوم می دانستند و می خواستند او را از میان بردارند.

 

وی ادامه داد: در حدود 40 سالی که از شهادت ایشان می گذرد متولیان امور مشغول موارد دیگری بودند و شاید مجال کافی برای پرداختن به شخصیت او وجود نداشت البته یک بار 20 سال قبل کنگره ای برای بزرگداشت ایشان برگزار شد و ما نیز سال آینده در چهلمین سال شهادت ایشان با همراهی همه دستگاه های ذیربط کنگره ای را برگزار می کنیم.

 

حجت الاسلام رشاد در بخش دیگری از مباحث خود با بیان اینکه نشست هایی به عنوان پیش همایش قبل از کنگره برگزار می شود، افزود: در این پیش همایش ها آثار متعددی عرضه می شود؛ این کنگره ملی است و پژوهشگاه و بنیاد تاریخ انقلاب اسلامی در برگزاری آن همکاری خواهند داشت.

 

این گزارش می افزاید: در ابتدای این نشست، حجت الاسلام روحانی، رییس مرکز تاریخ انقلاب اسلامی در مورد شهید مصطفی خمینی اظهار کرد: به نظر می رسد در طول تاریخ انقلاب مقام این شخصیت از نظر علمی و سیاسی به درستی شناخته نشده و به نوعی مهجور واقع شده است در حالی که ایشان شخصیتی بودند که از نظر علمی و اخلاقی نمونه بود و با وجود اینکه فرزند مرجع تقلید و امام خمینی بود هرگز در رفتارش رویکردی دیده نمی شد مبنی بر اینکه آقازاده باشد و با کمال ساده زیستی زندگی می کرد.

 

وی ادامه داد: حتی یک بار وقتی به ترکیه تبعید شد در نامه ای برای مادرش می نویسد بدهکاری هایش را به داروخانه پاستور، حمام ارم و بقال محله پرداخت کند؛ در نجف هم خود من شاهد بودم که ایشان با وضع فقیرانه ای زندگی می کرد و با وجود اینکه می توانست با ماشین های سواری تردد کند اما با اتوبوس رفت وآمد می کرد ضمن اینکه از نظر بینش سیاسی نیز آگاه بود و شناخت داشت.

 

وی با اشاره به نبوغ علمی شهید مصطفی خمینی گفت: او به اندازه از نظر علمی بالا بود که وقتی سوال کردند چه زمانی مجتهد شدی گفت دقیق نمی دانم ولی وقتی بالغ شدم به جز چند سال بعد از آن دیگر تقلید نکردم.

 

حجت الاسلام روحانی خاطرنشان کرد: رژیم شاه با توجه به قاطعیت او دست به کار شد و ایشان را از بین برد تا در آینده خمینی جوان نداشته باشیم. حق او از نظر علمی در جامعه شناخته نشد و باید او را به درستی معرفی کرد لذا بنیاد تاریخ انقلاب به همکاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سال آینده در اول آبان 96 در سالگرد شهادت ایشان کنگره ای برگزار می کند.

کد خبر 593587

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha