خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: شبه جزیره مالایی و آسیای جنوب شرقی، همواره مرکزی برای تجارت بوده است. اقلام گوناگونی همچون چینیآلات و چاشنیها، حتی پیش از آنکه سلطاننشین مالاکا و سنگاپور به این شهرت برسند، فعالانه تجارت میشده است. در سده هفدهم، ذخایر فراوانی از قلع در چند ایالات مالایایی کشف شد سپس، همانطور که امپراتوری بریتانیا بر مالایا چیره شدند، درختان کائوچو و خرمای روغنی برای مقاصد بازرگانی عرضه شدند. در طول این دوران، مالایا به بزرگترین تولید کننده عمده قلع، کائوچو و خرمای روغنی تبدیل شد.
همزمان با اینکه مالایا به سوی کسب استقلال خود حرکت میکرد، دولت به اجرای برنامههای پنجساله خود پرداخت. برنامه پنجساله اول آن کشور در سال ۱۹۵۵ آغاز گردید. با تاسیس مالزی، این برنامهها بازنگری و تکرار شدند، که اولین برنامه مالزی در سال ۱۹۶۵ آغاز شد. در دهه ۱۹۷۰، مالزی به تقلید از رویه چهار قدرت اقتصادی اصلی آسیا پرداخت و از وابستگی به استخراج معادن و کشاورزی به اقتصادی صنعتی تغییر هویت داد. با سرمایهگذاری ژاپن، در طول چند سال صنایع سنگین آن شکوفا شد، و صادرات مالزی به موتور اولیه رشد کشور تبدیل شدند. مالزی پیوسته به رشد بیش از ۷ درصد در تولید ناخالص ملی در کنار تورمی پایین در دهههای ۱۹۸۰و۱۹۹۰ دست یافت. طی همان دوره، دولت کوشید تا با سیاست اقتصادی جدید (مالزی) (انایپی) پس از حادثه شورش نژادی ۱۳ مه ۱۹۶۹ فقر را ریشهکن سازد. روابط ایران و مالزی از نزدیکترین مناسبات سیاسی ایران در شرق آسیا به شمار میرود.
بنابراین گزارش، مالزی نیز به دنبال توسعه روابط خود با ایران در فضای پسابرجام است. ایرنا در این رابطه به نقل از ویرا جلیله بابا، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع مالزی (ام.ای.سی.سی.ای) نوشته است: "تجار مالزیایی برای گسترش روابط تجاری با ایران در فضای پسابرجام آمادگی خود را اعلام کرده است. اتاق بازرگانی و صنایع مالزی آماده همکاری برای توسعه مناسبات با ایران است. به شرکت های زیرمجموعه اتاق بازرگانی مالزی راهنمایی های لازم برای توسعه همکاری با ایران اراده می شود و آماده ارائه راهنمایی به شرکت های سرمایه گذار مالزی هم هستیم."
یادآور می شود: ارزش تجارت دوجانبه ایران و مالزی در سال 2015 معادل 532 میلیون دلار بود و دو کشور قصد دارند این میزان را در کوتاه مدت به یک میلیارد دلار افزایش دهند. سهم ایران از بازار 176 میلیارد دلاری مالزی، فقط 36 میلیون دلار و سهم مالزی از بازار 68 میلیارد دلاری ایران، 501 میلیون دلار است و مقام های بلندپایه دو کشور با در نظر گرفتن حجم و بزرگی اقتصادهای دو کشور و مکمل بودن آنها و از همه مهمتر پیشینه روابط، این حجم مبادلات و روابط اقتصادی را در خور و شایسته مناسبات نمی دانند.
نظر شما