آران و بیدگل در خان هفتم؛ قانونی که ۱۷ سال صندلی سبز مجلس روی خوش به آن نشان نداد

خبرگزاری شبستان: اصل ۶۴ قانون اساسی شاید یکی از شناخته شده ترین اصل های قانون اساسی در بین مردم آران و بیدگل باشد؛ اصلی که هر از چندگاهی در مجلس شورای اسلامی مطرح می شود اما پس از مدتی، صندلی سبز مجلس روی خوش به آن نشان نمی دهد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، عصر روز یک شنبه 21 آذرماه، کمیسیون امور شوراهای مجلس شورای اسلامی بررسی کلیات طرح افزایش نمایندگان حوزه‌های انتخابیه و جداول آن را مورد بحث و بررسی قرار داد و مقرر شد ظرف 45 روز آینده، دولت در این زمینه لایحه‌ای را با در نظر گرفتن جزئیات طرح مجلس تهیه کرده و برای طی مراحل قانونی تقدیم پارلمان کند.

بر اساس اصل ۶۴ قانون اساسی، تعداد نمایندگان مجلس پس از هر ده سال با در نظر گرفتن عوامل انسانی، سیاسی، جغرافیایی و نظایر آن‌ها می‌تواند حداکثر تا بیست نفر اضافه شود .

با توجه به اینکه دور بعدی انتخابات مجلس در سال 1398 برگزار خواهد شد و از سال 1378 تاکنون اقدامی در راستای اجرای این قانون صورت نگرفته است، مدت 20 سال از آن تاریخ می‌گذرد و بر اساس قانون، تا انتخابات بعدی مجلس شورای اسلامی، تعداد نمایندگان مجلس را می‌توان تا40 نفر افزایش داد.

این اصل شاید یکی از شناخته شده ترین اصل های قانون اساسی در بین مردم شهرستان کویری آران و بیدگل باشد؛ اصلی که هر از چندگاهی در مجلس شورای اسلامی مطرح می شود و کویریان سبز دل را به داشتن نماینده ای مستقل امیدوار می کند، اما پس از مدتی، صندلی سبز مجلس روی خوش به آن نشان نمی دهد.

استقلال حوزه انتخابیه آران و بیدگل، خواسته عمومی مردم

در دهه های اخیر، استقلال حوزه‌ی انتخابیه‌ی آران و بیدگل از کاشان به یک خواسته‌ی عمومی در این شهرستان تبدیل و رایزنی‌های مردمی و رسمی برای اثبات استحقاق آران و بیدگل جهت کسب کرسی مستقل در خانه ملت صورت گرفت تا اینکه در سال 88 بارقه هایی از امید در دل مردم زنده شد.

اما دولت نهم که باید لایحه اصلاح جدول حوزه های انتخابیه را در آن سال به مجلس شورای اسلامی ارایه می‌کرد؛ با تاخیری دو ساله، این لایحه را در سال 90 عازم بهارستان کرد. لایحه ای که در آن، نام حوزه انتخابیه مستقل آران و بیدگل نیز به عنوان تنها گزینه پیشنهادی دولت در استان اصفهان گنجانده شده بود.

رای منفی به قید یک فوریت طرح

تعدادی از نمایندگان برای سرعت بخشیدن  به روند بررسی لایحه ای که دولت با تاخیر دو ساله تقدیم مجلس کرده بود، طرح قید یک فوریت را مطرح کردند اما با رای منفی نمایندگان به فوریت این لایحه بررسی آن در دستور عادی مجلس قرار گرفت.

در این بین، مخالفت برخی نمایندگان با کلیات طرح، چالش جدیدی را پیش روی افکار عمومی قرار داد و تلاش ها، رایزنی‌ها و پیگیری‌ها برای جلوگیری از ایجاد تغییر در پیشنهاد اعطای تنها سهمیه استان اصفهان در این لایحه به شهرستان اران و بیدگل آغاز شد و در نهایت با رای قاطع اعضای کمیسیون‌ها نظر دولت در اعطای کرسی مستقل نمایندگی مجلس به آران و بیدگل بر سایر نظرات غالب شد.

در ادامه، یک بار دیگر درخواستی با امضای 80 نماینده مجلس برای اولویت دار کردن لایحه اصلاح جدول حوزه های انتخابیه و افزایش تعداد نمایندگان تقدیم هیئت رییسه مجلس شد تا با تصویب آن، شهرهای مستحق این قانون، در انتخابات مجلس نهم صاحب کرسی نمایندگی شوند.

مخالفت دوباره با بررسی خارج از نوبت طرح

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی سه شنبه 19 مهرماه سال 90،  برخلاف انتظار با 102 رای مخالف، 80 رای موافق و 28 رای ممتنع از مجموع 234 نماینده حاضر در صحن علنی، با بررسی خارج از نوبت این لایحه مخالفت کردند تا بررسی آن به مجلس جدید واگذار شود.

این مخالفت، به زعم مردم و حتی هیئت رییسه مجلس نیز خوشایند نیامد و نایب رییس مجلس پس از اعلام این نتیجه به آن واکنش نشان داد؛ حتی امام جمعه شهرستان آران و بیدگل نیز در خطبه های 29 مهرماه آن سال، کرسی مستقل مجلس را حق مردم این شهرستان دانست و از مخالفت نمایندگان با بررسی اولویت دار این لایحه گلایه کرد.

انتشار جدول حوزه های انتخابیه و قریب به ذهن ترین احتمال ممکن

همزمان با سومین سال فعالیت مجلس نهم، کمیسیون امور شوراهای مجلس شورای اسلامی در مهرماه سال 93، کلیت طرح افزایش تعداد نمایندگان به 310 نفر را به تصویب رساند که با انتشار جدول حوزه های انتخابیه، بار دیگر نام حوزه انتخابیه شهرستان آران و بیدگل با یک نماینده مستقل بارقه های امید را در دل مردم زنده کرد.

تنها یک خان دیگر از هفت خوان اعطای کرسی نمایندگی مستقل برای این شهرستان مانده بود و آن تصویب نهایی طرح در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بود.  از آنجا که طبق روال جاری در مجلس، نمایندگان به مصوبات کمیسیون های تخصصی اعتماد می کنند، تصویب این طرح در خان هفتم، قریب به ذهن ترین احتمال ممکن به نظر می رسید.

 انتخابات دهم و باز هم رای منفی نمایندگان ملت

نزدیک شدن به سیر مراحل اجرایی انتخابات مجلس نهم، نمایندگان را بر آن داشت تا تقاضای تغییر دستور برای بررسی طرح اصلاح جداول حوزه های انتخابیه را در دستور کار مجلس قرار دهند و این تقاضا 29 دی ماه 94 در دستور کار مجلس قرار گرفت.

به مصلحت نبودن بررسی این طرح در آن مقطع با توجه به نزدیک بودن به زمان انتخابات و تاثیر نامناسب در افکار عمومی و ضرورت ارائه لایحه از سوی دولت برای بررسی جامع تر موضوع از جمله دلایل مخالفان تصویب این طرح در آن موقعیت زمانی بود.

در نهایت رای گیری در صحن علنی انجام شد و نمایندگان خانه ملت با ۴۰ رای موافق، ۸۸ رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع از مجموع ۱۹۷ نماینده حاضر در صحن، به این تغییر دستور رای منفی دادند تا امید مردم برای کسب کرسی نمایندگی مستقل در انتخابات ۷ اسفند 94 ناامید شود.

وعده نماینده مردم به تصویب طرح در سال اول مجلس دهم

با برگزاری انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، دکتر سید جواد ساداتی نژاد به عنوان منتخب مردم کاشان و آران و بیدگل به مجلس شورای اسلامی راه یافت. وی که پی گیری حق نمایندگی مستقل برای آران و بیدگل را از مهم ترین وعده‌های انتخاباتی خود عنوان کرده بود، پس از ورود به مجلس بر پی گیری این طرح در سال نخست فعالیت مجلس دهم تاکید کرد.

وی یکی از دلایل عدم تصویب این طرح در ادوار گذشته را بررسی در نیمه دوم نمایندگی یعنی سال سوم یا چهارم و نزدیکی به انتخابات و در نتیجه حساسیت آن دوره عنوان کرده و تصویب آن در سال اول دوره نمایندگی را به دلیل عدم حساسیت‌های قبلی قریب به یقین می داند.

در نتیجه، در آبان ماه جاری، با تلاش دکتر ساداتی نژاد نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل، طرح اصلاح جدول حوزه‌های انتخابیه و افزایش نمایندگان با 43 امضا تقدیم هیأت‌ رئیسه مجلس شد و 22 آذرماه کلیات آن در جلسه کمیسیون شوراها  به تصویب رسید.

امید است نمایندگان مجلس در سالی که رهبر معظم انقلاب بر عبور از سخن و ورود در عرصه عمل تاکید فرموده اند،با تصویب نهایی این طرح و احقاق حقی که ۱۷ سال به تأخیر افتاده است، لبخند رضایت مردم انقلابی آران و بيدگل را بر لب هایشان بنشانند و بیم تحقق نماینده مستقل را به امید تبدیل کنند.

کد خبر 593298

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha