به گزارش خبرنگار شبستان، استاد کاوه بیات، تاریخنگار و پژوهشگر ، عصر دیروز در مراسم رونمایی از 10 جلد از مجموعه کتابهای شخصیتهای مانا که در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد، گفت: بنده نیمی از کتابهای مجموعه شخصیتهای مانا را خواندم. حجم و اندازه کتابها مناسب است. شخصیتهای مانا، مجموعهای موفق است که در صورت تداوم با وجود اهمیت موضوع و روش اتخاذ شده توفیق بیشتری خواهد داشت.
استاد بیات با اشاره به چند مجموعه خوب و اثرگذار که تاکنون نوشته شده است، بیان کرد: مجموعه فرهنگ نامآوران که متاسفانه ادامه نیافت، مجموعه خوبی بود. مجموعه دو جلدی ایرانیان صاحب نام اثر عباس میلانی کار درخور توجهی است. مجموعه 13 جلدی پژوهشگران معاصر هوشنگ ابتهاج خوب و کارساز است. این مجموعه در یکی دو جلد اول روشن نبود که چه روشی در پیش دارد ولی در جلدهای بعدی جا افتاد. مجموعه سه جلدی رجال سیاسی دکتر باقر عاقلی با وجود کمبودهایی مثل مشخصنبودن منابع، کتاب کارسازی است. کتابهایی همچون یادداشتهای پراکنده، شرح حال رجال نامدار و همچنین چهرههای مطبوعات معاصر کارهای خوب و موثری هستند.
این تاریخنگار و پژوهشگر خاطرنشان کرد: از یک دوره 50 ساله سخن به میان است و طیف متنوع و مختلف از نوشته ها. چگونه میشود همه را خوب و کارساز دانست و از جاده انصاف هم خارج نشد. اگر فرد یا موسسهای درصدد استخراج یادداشتهای تحریم از عصر مشروطه تاکنون برآید، گامی اساسی تلقی میشود. زندگی رجال مطرح بریتانیا در یک سال و اندی در مجموعهای به نام who hs whoآمده است.
استاد بیات خاطرنشان کرد: کتاب who is who در ایران هم به همت جهانگیر بهرهمند منتشر شد. چاپ دوم این کتاب در سال 1374 منتشر شد، این کار نزدیکترین کار به who is whoهای خارجی است که اگر ادامه مییافت از تلاشهای پراکنده کاسته میشد. اگر یک شرح حال از رجال پایه در ایران شکل گرفته بود از وقت و هزینه و موازیکاریها کاسته میشد. فقدان یک محور اصلی و ستون فقرات معایبی دارد به ویژه اینکه بیثباتی زمانه هم برای به ثمر رساندن این کارها مجال نمیدهد.
این نویسنده و مترجم با بیان اینکه شخصیتهای مانا مجموعه خوب و کارسازی است، اظهار داشت: برخی مجلدهای این مجموعه به شخصیتهایی پرداخته است که از نگاه مخاطب مغفول مانده است. چشمانداز موضوعی خوبی برای شخصیتهای مانا پیشبینی میشود. قطع و اندازه کتابهای مجموعه متناسب است.
نظر شما