به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، یکصد و پنجاه و نهمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان در حالی برگزار شد که بخش اعظمی از نطق و تذکرات اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان به معضلات زیست محیطی و به ویژه آلایندههای موجود در هوای اصفهان اختصاص داشت.
رضا امینی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان که همچون هفتههای گذشته به بازخوانی ایام هفته و توضیح مفصلی در خصوص همه مناسبات هفته پرداخت در گوشهای از اظهاراتش پژوهش را لازمه برنامهریزی در شهرداری دانست و اظهار داشت: ضروری است که برنامه 1400 شهرداری اصفهان بر اساس پژوهش بازخوانی شود.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به لزوم تسری یافتن سیستم مکانیزه محاسبات شهرداری به تمام مناطق اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر این سیستم تنها در منطقه 13 کاربرد دارد و به دلیل برخی از مقاومتها هنوز به اجرای این سیستم در دیگر مناطق شهرداری نشدهایم.
ردپای الودگی در بیماریهای شهروندان اصفهان
ندا واشیانیپور، سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در ادامه این جلسه علنی آلودگی هوا را معضل بزرگ کنونی بسیاری از کلانشهرهای کشور و به ویژه اصفهان عنوان کرد و افزود: در حال حاضر و بر اساس اعلام نظر بسیاری از پزشکان ردپای آلودگی در بسیاری از بیماریهای قلبی و عروقی، روحی و روانی، افسردگی و ... دیده میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر طراحان شهری نقش اتومبیل را در نظام حمل و نقل شهری در دست بررسی دارند، اضافه کرد: این در حالی است که در شهر اصفهان به دلیل رشد بی رویه جمعیت و تملک آسان خودرو و افزایش روز افزون سفرهای شهری مدیریت شهری مجبور به تغییر سیمای شهر و راهاندازی بزرگراهها شده که با این شرایط شهر روز به روز برای جولان خودروها گستردهتر میشود.
سخنگوی شورای شهر اصفهان ابراز داشت: درحقیقیت در سالهای گذشته هر چه بیشتر مدیریت شهری تمام شهرها به ساخت و توسعه بزرگراهها و معابر شهری تمایل نشان داده به همان نسبت میزان تقاضای سفر شهری، میزان مصرف سوخت در شهرها، حجم تصادفات، آلودگیهای محیطی و ... بیشتر شد.
وی شرایط محیط زیست اصفهان را پرمخاطره عنوان کرد و ابراز داشت: خشکی زایندهرود بر محیط زیست اصفهان تاثیرات مخربی را گذاشته و از این رو اگر چه مسائل پیرامون محیط زیست نیازمند یک رویکرد منظم و همه جانبه است که باید توسط تمام بخشهای دولتی، صنایع و جامعه اعمال شود اما این امر نیز نیازمند برنامهریزیهای آموزشی حساب شده و نقش شهروندان در کاهش و افزایش این قبیل مخاطرات نقشی کلیدی است.
واشیانیپور با اشاره به اینکه شهر اصفهان با چالشهای متعددی از جمله استقرار صنایع بزرگ، استقرار واحدهای عمده تولید و توزیع کالا، آلودگی هوا و شرایط زیست محیطی نامناسب و ترافیک رو به رو است، اضافه کرد: این صنایع قسمت اعظم پول، منابع و انرژی را به خود اختصاص داده و علیرغم بسیاری از طرحهای خلاقانهای همچون سه شنبههای بدون خودرو که در کشور به عنوان نمونه و الگو از آن استفاده شده و تبلیغات بسیار در خصوص تشویق مردم به دوچرخه سواری اما همچنان شهروندانمان از آلودگی هوا رنج میبرند.
از بلندمرتبه سازی در مسیر باد در اصفهان خودداری شود
اما ابوالفضل قربانی، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان نیز که اقدامات صورت گرفته در خصوص کاهش آلایندههای موجود در هوای اصفهان را شوخی بیش نداست، اضافه کرد: ضروری است که در قالب برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت حل این مشکل به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه با بیان اینکه در شهرسازی بایستی به فضاهای باز برای چرخش هوا اهمیت بیشتری داد، اضافه کرد: لازمه این کار تغییر در قوانین و قواعد شهرسازی و کاهش سطح اشغال است.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه جلوگیری از بلند مرتبه سازی به ویژه در مسیر وزش باد امری مهم است، تصریح کرد: کارشناسان اعتقاد دارند در حال حاضر نقش خودروها در آلوده کردن هوا نزدیک به ۷۰ درصد است و از این رو بایستی در این ارتباط اقدامات مؤثر و اساسی صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه میزان دریافت عوارض از خودروها بایستی بر اساس میزان آلوده کننده برای آن باشد و نه سال تولید و یا تعداد سیلندر و یا حتی کوچک و بزرگ بودن آن، ادامه داد: اصلاح در نوع سوخت و مکلف کردن خودروسازها به تولید خودروهایی که دارای استانداردهای لازم برای سوخت تولید شده باشند، ضروری است.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه خودروسازان باید به تولید خودروهای هیبریدی با ظرفیت یک تا دو نفر برای سفرهای درون شهری ملزم شوند، افزود: توسعه حمل و نقل عمومی و حتی رایگان نکردن حمل و نقل عمومی در بعضی از ساعات شبانه روز و یا در مواقع بحرانی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وی خارج کردن جدی و نه شعاری خودروهای فرسوده و آلوده کننده از چرخه و فراهم کردن تسهیلاتی که دارندگان خودروهای فرسوده نسبت به تحویل آنها اقدام کنند را نیز اقدامی موثر در راستای کاهش آلایندهها عنوان کرد و ابراز داشت: همچنین باید در راستای کاهش کیلومتر پیموده شده توسط خودروها در سطح شهر اقدام کرد که این امر به ویژه برای سرویس مدارس امری مهم است.
قربانی با اشاره به جابجایی مراکز آلوده کننده به خارج از شهرها و قرار گرفتن آنها در مسیر وزش باد به طوری که موجب شود آلودگی ناشی از آن با وزش باد از شهر دور شود، افزود: تغییر در قانون شعاع ۵۰ کیلومتر و افزایش آن به حداقل صد کیلومتر از آخرین نقطه مربوط به محدوده شهرها و نه از مرکز شهر نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
کمیته مشترک برای نامگذاری روز اصفهان تشکیل شود
علیرضا نصر اصفهانی، منشی اول شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این جلسه علنی به لزوم تشکیل کمیتهای به منظور انتخاب روزی واحد برای بزرگداشت اصفهان اظهار داشت: با توجه به اهمیت و اثرات مثبت این روز کمیتهای با دعوت از تمامی افراد ذیربط برای مشخص کردن روزی که همگان بر آن توافق و اتفاق نظر دارند و از پشتوانه علمی و پژوهشی لازم هم برخوردار است مبادرت و از موازی کاری در شهری که به جهت حاکمیت همدلی، هماهنگی و وحدت زبانزد است برای یک اقدام ارزشمند در زمان و در مدیریت و دو دیدگاه وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه با توجه به در پیش رو داشتن انتخابات شورای اسلامی و به منظور مصون کردن شهرداری و مدیریت شهری از شائبه جانبداری از افراد و گروههای خاص و دخالتهای انتخاباتی در حوزه رسانه و تبلیغات شهری اقدامات مورد نیاز در دستور کار قرار گیرد، اضافه کرد: در این راستا پیشنهاد میشود از طریق شورای کمیتهای با عضویت نمایندگان همه جریانات سیاسی موجود در شورای شهر را تشکیل شود و بر حسن جریان امور نظارت و نهایت تلاش را در بسیج تمام امکانات در جلب اعتماد عمومی و ایجاد برای شهروندان برای حضور حداکثری را فراهم کنند.
مبارزه جدی با فساد در دستورکار شهرداری قرار گیرد
فتحالله معین، رئیس کمیسیون امور اقتصادی، حقوقی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این جلسه علنی با اشاره به اینکه ۱۹ آذرماه روز جهانی مقابله با فساد است، افزود: تمامی اندیشمندان علم اقتصاد و جامعهشناسی و حقوق فساد را عمدهترین مانع توسعه جوامع بشری و مهمترین عامل برای بیعدالتی و حق کشی و سلب امید و خودباوری در جامعه میدانند.
رئیس کمیسیون امور اقتصادی، حقوقی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه آثار فساد در جامعه به ویژه فساد در دستگاههای اجرایی در تمامی شئون فردی و اجتماعی خود را نشان داده و آثار مخرب و زیانبار خود را نشان می دهد، اضافه کرد: سازمان شهرداری به عنوان دستگاه اجرایی مورد مراجعه عموم مردم قرار داشته و بخش زیادی از امور مردم را بر عهده دارد و اعتبار مورد نیاز شهرداری عمدتاً توسط مردم تامین میشود و بدین لحاظ مبارزه با فساد و سالم سازی آن با توجه به اینکه مردم هر روزه با آن سر و کار دارند از الویتهای ویژه نمایندگان مردم و اعضای شورای شهر به لحاظ خواست عموم مردم تلقی میشود.
وی اضافه کرد: نباید فراموش کنیم که برخی تصمیمات نابجا در شهرداری از جمله تغییر کاربریها واگذاری تراکم بیش از میزان مجاز تاثیراتی بلندمدت غیر قابل جبران دارد که دهها سال مردم را دچار مشکل ساخته و حقوق آنها را پایمال و میراث گذشتگان در حفاظت از شهر و نما و منظر آن را نابود میسازد.
وحید فولادگر، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این جلسه علنی با اشاره به اینکه در سال دوم تدوین بودجه برنامه پنج ساله شهرداری هستیم، اضافه کرد: از این رو ضروری است که شهرداری گزارش کامل از پیشرفت برنامه در سال اول در بخشهای مختلف در وصول مبالغ درآمدی میزان مشارکت و تخصیص اعتبارات در بخشهای مختلف عمرانی خدماتی و فرهنگی ارائه و مطالبه آن شاخصها شود تا اعضای شورا در تصویب بودجه سال ۹۵ و ۹۶ تصمیم گیری صحیح و دقیق تر داشته باشند و هم چنین اصلاحات لازم در برنامه ۵ ساله صورت پذیرد.
به گزارش خبرنگار شبستان نورالله صلواتی، دیگر عضو شورای اسلامی شهر اصفهان نیز که مدتی است به نشان اعتراض به بیتوجهی مسئولان شهرداری نسبت به تذکراتش از ابتدای شورای چهارم تاکنون سکوت کرده است در جلسه علنی امروز نیز نسبت به بیان تذکرش امتناع کرد و با سکوت اعتراض خود را نسبت به این بی توجهیها اعلام کرد.
نظر شما