دکتر مجید قدمی، رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در پاسخ به این سوال که سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور چه اقداماتی برای چاپ کتابهای غیردرسی به خط بریل انجام داده است به خبرنگار شبستان گفت: عمده برنامهریزی ما در سازمان این است که کتابهای درسی نابینایان را به موقع چاپ کنیم. بخصوص بعد از این تغییرات که دایما در کتابهای درسی ایجاد میشود یک مقدار کار ما سختتر شده است. مسئولیت اصلی ما آماده کردن کتابهای درسی برای نابینایان است. با هماهنگیهای به عمل آمده با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مورد چاپ کتابهای درسی به خط بریل و همچنین تولید کتابهای گویا اقدام کردیم.
دکتر قدمی با بیان اینکه بچههای نابینا گرایش به نوارهای صوتی دارند، عنوان کرد: من به عنوان معلم هر دو نوع کتابهای بریل و گویا را توصیه میکنم. رفتن به سمت صرفا نوارهای صوتی خطاست. حس لامسه بچهها باید تقویت شود تا بتوانند به راحتی در جامعه تردد کنند، اسکناسها را تشخیص دهند، به جاهای مختلف بروند و بسیاری از کارهای دیگر را انجام دهند.
رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور تصریح کرد: ما تولید هر دو نوع کتابهای بریل و گویا را محور اصلی قرار دادیم. کار اصلی ما تولید کتابهای درسی برای نابینایان است. خوشبختانه توانستیم تمامی کتابهای درسی نابینایان را قبل از شروع سال تحصیلی به مدارس بفرستیم. اگر بررسی کنید، متوجه میشوید که در سالهای نه چندان دور حتی تا آخر سال کتابها در حال تبدیل به خط بریل بود و کتابها به موقع به دست بچهها نمیرسید. ما توانستیم این مشکل را برطرف کنیم.
دکتر قدمی با اشاره به همکاری سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیان کرد: نگاهمان این است که از طریق ظرفیت کانون کتابهای غیردرسی به خط بریل تولید شود. عمدتا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان وارد این حوزه شده است. دستگاهی که برای کتابهای بریل در اختیار ماست صرفا از نظر زمانی به ما اجازه نمیدهد به غیر از کتابهای درسی، کتابهای دیگر را تولید کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که تولید کتابهای غیردرسی به خط بریل تا چه اندازهای در توانمندی نابینایان موثر است به شبستان گفت: ما در تولید کتابهای درسی به خط بریل یک سری اهداف داریم که به همه آن هدفها در مدت یک سال در ساعات درسی مدرسه نمیرسیم. بخشی از هدفهای تربیتی مدرسه از طریق فعالیتهای غیررسمی، کتابخوانی و پرورشی باید محقق شود. ما باید این قطعه پازل را تکمیل کنیم و در این مسئله شکی نیست.
رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور اظهار داشت: ساعتهای رسمیمان چنان کار را بسته که ما باید تلاش کنیم کتابهای درسی را به موقع به دست بچهها برسانیم چون بچههای نابینا هم مثل سایر بچهها باید کنکور بدهند و نمیتوانند کتاب را کنار بگذارند. کتابهای درسی باید به موقع به دست این دانشآموزان برسد. بچههای نابینا باید بتوانند مثل جامعه عادی از فعالیتهای کتابخانهها و صدا و سیما استفاده کنند. ما باید متغیری را وارد کنیم که بتواند به کتابهای غیردرسی بپردازد.
وی خاطرنشان کرد: ما باید مدیریت کنیم و همه گروههایی که نیاز ویژه دارند را پوشش دهیم، بنابراین فقط نابینایان نیستند. گروه عمده، ناشنواست و بعد از آن بچههای جسمی و حرکتی هستند. ما باید همه را پوشش دهیم. هماهنگیهای ما باید بیشتر شود.
دکتر قدمی در پاسخ به این سوال که برای تولید کتابهای گویا یا بریل چه نهادهایی با شما همکاری میکنند، عنوان کرد: بهزیستی خدمات توانبخشی میدهد اما فعالیتهای فرهنگی را عمدتا خودمان انجام می دهیم و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز با ما در این زمینه همکاری می کند. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ۱۵۰ کتابهای غیردرسی به خط بریل و ۱۴ کتاب گویا تولید کرده است که این کار قابل تقدیر و ارزشمند است.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما