خبرگزری شبستان – گروه سیاسی: اهمیت استراتژیک روابط اقتصادی با ایران برای روسیه بر هیچ کس پوشیده نیست.ایران یک شریک تجاری بزرگ در خاورمیانه است، بازاری که در آن تقاضای زیادی برای تولیدات روسیه از جمله در تجهیزات حمل و نقل، چوب و فلز وجود دارد، علاوه بر این ایران راه ورود بسیاری از کالاهای مهم به روسیه است.
بنابراین گزارش، ایران و روسیه، هر دو منافع مشترکی در حوزه دریای خزر دارند. اصلیترین عرصه منافع مشترک، استخراج و انتقال منابع نفتی در این منطقه، توسعه کوریدورهای بینالمللی برای ترانزیت کالاهای ملی و بینالمللی در خط شمال- جنوب و بهرهبرداری از منابع طبیعی منطقه است. همکاری با ایران در حوزه نفتی از جمله در ایجاد کریدورهایی برای ترانزیت سوخت و نفت خام نه تنها برای روسیه از لحاظ اقتصادی بسیار سودمند است بلکه در تقویت سیاست خارجی روسیه در آسیای مرکزی و جنوبی همچنین در شرق دور و نزدیک بسیار موثر خواهد بود و در نهایت به تامین امنیتی انرژی در این مناطق می انجامد.
این گزارش می افزاید: با توجه به مبادلات نفتی که دو کشور با یکدیگر دارند؛ شرکت های روسی از متقاضیان اصلی برای مشارکت در طرح های توسعه صنعت نفت ایران هستند، غول های نفتی و گازی روسیه مانند لوک اویل، گازپروم، تات نفت، زاروبژنفت و روس نفت در ماه های اخیر مذاکراتی را با ایران انجام داده اند که در برخی موارد به امضای تفاهمنامه نیز منجر شده است.
ایرنا در این زمینه به نقل از غلامرضا منوچهری معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی نوشته است: "پس از اظهار تمایل شرکت های روسی برای آشنایی بیشتر با ابعاد مدل جدید قراردادهای بالادستی صنعت نفت، یک هیأت 35 نفره به نمایندگی از چند شرکت مهم این کشور برای حضور در یک کارگاه آموزشی به ایران سفر کردند. شرکت های روسی در زمینه تکنولوژی های جدید ازدیاد برداشت (IOR و EOR)، رشد قابل توجهی داشته اند و برگزاری کارگاه آموزشی قراردادها به گسترش همکاری ها کمک می کند. روسیه به عنوان یک کشور قدرتمند و همکار استراتژیک ایران و کشوری که روزانه حدود 10 میلیون بشکه نفت تولید می کند، در زمینه تکنولوژی ازدیاد برداشت رشد بسیار خوبی داشته است و این شرکت ها قابلیت های فراوانی برای همکاری با ایران دارند. با برخی از این شرکت ها همچون لوک اویل، زاروبژ نفت و تات نفت، تفاهمنامه (MOU) امضا شده است که امیدواریم به زودی به قرارداد نهایی برسیم."
یادآور می شود: همکاری تهران و مسکو تنها به بخش بالادستی صنعت نفت (اکتشاف و تولید) خلاصه نمی شود و قرار است در بخش پایین دستی و پالایشی و ساخت خطوط لوله نیز 2 کشور با یکدیگر مشارکت کنند.
نظر شما