خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مناسبات سیاسی ایران و لهستان به لحاظ تاریخی قدمتی بیش از پنج سده دارد و البته مناسبات تجاری و اقتصادی، دیرینهتر از مناسبات سیاسی است و شاهدی بر این مدعا، کشف سکههای ایرانی دوران سامانی در کاوشهای جدید باستانشناسی در لهستان است که از قدمت یک هزار ساله مناسبات (تجاری) بین دو کشور حکایت دارد. نخستین سند مکتوب تماس رسمی بین ایران و لهستان هم به سال 1474 میلادی و نامه اوزون حسن آق قویونلو به یاگولینی پادشاه وقت لهستان برمیگردد.
بنابراین گزارش، ایران و لهستان در بیش از پنج قرن روابط دوجانبه دیپلماتیک همواره از روابط خوب و سازندهای برخوردار بودهاند. در دوره تحریمهای یکجانبه و ظالمانه آمریکا و اروپا علیه ایران، لهستان به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا پایبند به این محدودیتها بود، اما پس از توافق ژنو، اشتیاق خود برای جبران کوتاهیها در روابط فیمابین را نشان داد.
در مهر ماه 1392 وزرای خارجه ایران و لهستان در حاشیه شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با یکدیگر دیدار داشتند و در اسفند همان سال و پس از توافق ژنو (برنامه اقدام مشترک) رادوسلاو شیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان به منظور انجام سفری 3 روزه و در پاسخ به دعوت محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود به جمهوری اسلامی ایران سفر کرد و در اولین مقصد سفرش راهی شهر اصفهان شد و یک روز در این شهر اقامت داشت. پس از آن تاریخ مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور افزایش پیدا کرد و در حال حاضر شرکت ملی نفتکش ایران از آمادگی لهستان برای همکاری با این شرکت و سرمایه گذاری در حوزههای مختلف حمل و نقل دریایی مواد نفتی و گازی خبر داده است.
این گزارش می افزاید: شرکت ملی نفتکش در این باره خبر داده است: "توماس گرزلا، مدیرعامل شرکت کیچ ترادینگ لهستان در دیدار با سیروس کیان ارثی مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران این آمادگی را اعلام کرد. وی گفته است که ما آماده هستیم تا سرمایه گذاریهای مشترکی را با شرکت ملی نفتکش ایران در بخشهای مختلف از جمله بانکرینگ (سوخت رسانی به کشتیها)، حمل محصولات پتروشیمی و گاز مایع انجام دهیم. پیشنهاد می شود تا شرکت مشترکی برای توسعه همکاریها بین شرکت ملی نفتکش ایران و شرکت کیچ ترادینگ تشکیل شود."
یادآور می شود: شرکت ملی نفتکش ایران از شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت است که در سال 1334 تأسیس و در سال ۱۳۸۸ به بخش خصوصی واگذار شده است. این شرکت با در اختیار داشتن ۴۲ تانکر خیلی بزرگ (سوپر تانکر) (وی ال سی سی) در حال حاضر بزرگترین شرکت نفتکش در جهان است. این شرکت نفت خام ایران را به بازارهای صادراتی انتقال میدهد و همچنین در تجارت متقابل محمولههای نفتی را برای برخی از ۱۵۰ رشته نفت در سراسر جهان، از جمله رویال داچ شل، توتال، آرامکو سعودی و شرکتهای تولدی نفت دولتی کویت و ابوظبی حمل میکند.
نظر شما