خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: بر هم زدن برجام به ضرر آمریکا و منطقه، آمریکا و اسرائیل دنبال لغو برجام نیستند اما باجگیری چرا، فلین، ترامپ را به سمت درگیری با ایران می برد، لزوم اعمال فشار تهران و مسکو بر دمشق از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
فابیوس: لغو توافق هستهای اشتباه بزرگی است
«لوران فابیوس» وزیر خارجه سابق فرانسه روز چهارشنبه نسبت به تبعات بر هم زدن توافق هستهای، هشدار داد و چنین کاری را یک «اشتباه بزرگ» توصیف کرد.
وی که با شبکه «فرانس 24» گفتوگو میکرد، در مورد صحبتهایی که از سوی برخی مقامات دولت آتی آمریکا علیه توافق هستهای مطرح شده، گفت: «این توافق کامل نیست، ولی بسیار مفید است و دستیابی به آن دشوار بوده و بیش از سه سال در مورد آن مذاکره شده است.»
فابیوس که در زمان مذاکرات وزیر خارجه فرانسه بود و حالا هم ریاست شورای قانون اساسی فرانسه را بر عهده دارد، افزود: «آمریکاییها میخواستند به توافق برسند و موضع فرانسه هم این بود که باید به توافق رسید، اما توافقی قرص و محکم و این چیزی بود که در نهایت به دست آمد. تصور میکنم که این اشتباه بزرگی است که این توافق را لغو کنیم.»
وی افزود: «این تنها یک توافق بین آمریکا و ایران نیست، بلکه توافقی است که توسط جامعه بینالملل و شورای امنیت پذیرفته است. خوب راه دیگر چه خواهد بود؟ اگر یک کشور تصمیم به لفو توافق بگیرد، ایرانیها واکنش نشان خواهند داد و نتیجهاش چه خواهد بود؟ میخواهیم به جنگ برویم؟ نه، مضحک است.»
فابیوس ادامه داد: «روشن است که ما باید به توافق پایبند بمانیم. آژانس انرژی [اتمی] وظیفه دارد که به دقت توافق را زیر نظر داشته باشد. این توافق مفید بوده است، البته این بدان معنا نیست که ایران در حوزههای دیگر [مثل سوریه و بقیه موارد] عملکرد خوبی داشته است، اما در مورد بحث هستهای، بر هم زدن این توافق اشتباه است.»
بر هم زدن برجام به ضرر آمریکا و منطقه است/ترامپ جایگزینی برای این توافق ندارد
نشریه «فایننشال تایمز» در سرمقاله خود به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا توصیه کرده است که به توافق هستهای با ایران پایبند بماند.
این نشریه انگلیسی با بیان اینکه ترامپ ممکن است با فشار آوردن و تحریک ایران، تلاش کند که تهران را به خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) وادارد، که این کار «اقدامی گستاخانه خواهد بود که علیه منافع ایالات متحده و ثبات منطقه خواهد بود.»
به نوشته فایننشال تایمز، تا اینجا ترکیب افرادی که ترامپ برای کابینهاش انتخاب کرده، موجب نگرانی جدی در مورد احتمال اتخاذ رویکردی جنگطلبانه در دولت وی شده است.
این نشریه با بیان اینکه دولت ترامپ شاید تحریمهای تازهای در زمینههای غیرهستهای علیه تهران وضع کند، ایران را هم به خویشتنداری در پاسخ به این اقدامات دعوت کرده و نوشته است که ترامپ و مشاورانش در حالی از بر هم زدن یا تقویت برجام صحبت کردهاند که هیچ گزینه واقعی برای جایگزینی این توافق ندارند.
نویسندگان این یادداشت ابراز امیدواری کردهاند که ترامپ پس از استقرار در کاخ سفید و روبرو شدن با واقعیتها در مواضعش در قبال برجام تجدید نظر کند.
فایننشال تایمز در ادامه با بیان اینکه توافق هستهای توافقی بیعیب و نقص نیست، نوشته است که با این حال بر هم زدن آن میتواند ضمن بیثبات کردن منطقه و رفع محدودیتهای هستهای ایران، شانس انتخاب مجدد «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران را هم کاهش دهد.
در پایان این یادداشت آمده است: «اگر آقای ترامپ تصمیم به تضعیف این توافق بگیرد، واشنگتن به احتمال فراوان تنها خواهد ماند. ایران و آمریکا توانستهاند با وجود بیش از 30 سال خصومت، از جنگ خودداری کنند. توسل به جنگ آن هم در برههای که بهترین فرصت برای تنشزدایی فراهم شده، کاری احمقانه خواهد بود.»
آمریکا و اسرائیل دنبال لغو برجام نیستند اما باجگیری چرا
روزنامه «الدُستور» اردن در تحلیلی با بیان اینکه ایران به تمامی بندهای برجام پایبند بوده است، تأکید کرده که آمریکا گردنکشی میکند اما توافق را به طور کلی کنار نخواهد گذاشت.
این رسانه اردنی مینویسد: آمریکا خواهان لغو برجام نیست، اسرائیل هم چنین چیزی را نمیخواهد، اما هر دو سعی دارند از ایران به دلیل دو مسأله باجگیری کنند؛ اول به برنامه موشکی دور برد ایران مربوط است و دومی به رابطه با اسرائیل و آنچه از آن به حمایت ایران از تروریسم یاد میشود، و در اینجا منظور از تروریسم حزب الله، حماس و جهاد اسلامی است؛ آمریکا و اسرائیل همچنین میخواهند ایران ادبیات خاص خود در قبال اسرائیل را کنار بگذارد.
الدستور در ادامه مدعی میشود که در صورت لغو برجام، ایران دیگر توانایی تحمل تحریمها را به علت درگیر شدن در سوریه، یمن و عراق را ندارد و کسانی که در کنگره به تحریم 10 ساله رأی دادند نقاط ضعف ایران را میدانستند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: شکی نیست که آنچه آمریکاییها (در خصوص توافق هستهای) انجام میدهند دشمنی و گردنکشی است و ایران تا کنون به تمامی بندهای توافق پایبند بوده است اما هیچ تضمینی نیست که قدرتهای متکبر به تعهدات خود پایبند باشند و چرا نباید انتظار داشت که این قدرتها بیش از این از تمامی فرصتها برای فریبکاری بهره نبرند.
مهر:
فلین، ترامپ را به سمت درگیری با ایران می برد
«توماس ریکس»، تحلیلگر ارشد این نشریه نسبت به احتمال اتخاذ سیاستهای جنگطلبانه علیه ایران در دولت جدید آمریکا هشدار داد.
وی که از نیروهای سابق بخش اطلاعات ارتش آمریکا به حساب می آید، «مایکل فلین»، مشاور منتخب دونالد ترامپ در حوزه امنیت ملی را «خطری روشن برای امنیت ملی» آمریکا خواند.
بر اساس این گزارش، وی همچنین با اشاره به محتوای یادداشت پیشین خود در نیویورک تایمز درباره حمله به سفارت آمریکا در لیبی اشاره کرد و گفت که «فلین» تلاش می کرد تا به نحوی ایران را مقصر این حادثه جلوه دهد.
به گفته «ریکس» پرداخت مصرانه «فلین» به تئوری های توطئه و تاکید وی بر سناریوهای بی اساس منجر به بروز اختلاف میان وی و تیم امنیت ملی کاخ سفید شده و در آخر منجر به استعفای وی از ریاست آژانس اطلاعات نظامی آمریکا شد.
«ریکس» می گوید: وی استعفا کرد. اما در حقیقت سلسله مراتب اطلاعاتی و در رأس آن «جیمز کلپر» اقدام به اخراج وی نمودند. پس از انتخاب فلین به سمت مشاور امنیت ملی «ترامپ»، «کپلر» استعفا داد. من فکر می کنم که او (کپلر) نمی خواست رابطه ای با «فلین» داشته باشد.
وی در ادامه می گوید: رئیسجمهور منتخب با انتخاب «فلین» به عنوان مشاور امنیت ملی، منجر به ارتقاء فردی شده که اقدامتش بر پایه تئوری های توطئه بوده و به دنبال اقدام قاطعانه در جهان اسلام است.
«ریکس» در ادامه به دلایل نگرانی خود از انتخاب «فلین» پرداخته و می گوید: من از این نگرانم که «فلین» مسیری برای ایجاد درگیری یا جنگ با ایران ترسیم کند.
متحدان اسد را تحریم می کنیم/ لزوم اعمال فشار تهران و مسکو بر دمشق
سران کشورهای آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، ایتالیا و کانادا با اتخاذ مواضعی مشترک، آمادگی خود را برای اِعمال تحریم هائی علیه متحدان «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه اعلام کردند.
سرویس مطبوعاتیِ کاخ سفید در واکنش به پیشروی های اخیر ارتش و نیروهای مردمی سوریه علیه تروریست ها در این کشور با انتشار بیانیه ای در این باره اعلام کرد: آماده ایم تا تمهیدات محدودکننده بیشتری را علیه افراد و یا نهادهائی که برای دولت سوریه و یا به نفع آن اقدام می کنند؛ به اجرا درآوریم.
بیانیه مذکور بدون اشاره به کمک های پیدا و پنهان محور غربی- عبری- عربی در ایجاد و گسترش گروه های متعدد تروریستی در سوریه و عراق می افزاید: از همه گروه ها در سوریه می خواهیم تا از قوانین بشردوستانه بین المللی از قبیل کنوانسیون های ژنو در سوریه پیروی کنند.
سرویس مطبوعاتیِ کاخ سفید اعلام کرد: «بان کی مون» دبیر کل سازمان ملل متحد درباره جنایت های جنگیِ ارتکاب شده در سوریه صحبت کرده است. نباید آن هائی که مسؤول این جنایت ها هستند از مصونیت برخوردار باشند.
این بیانیه تأکید کرد: از سازمان ملل می خواهیم تا درباره گزارش های مرتبط، تحقیق و تفحص به عمل آورده و شواهدی را جمع آوری کند تا بر اساس آن مرتکبین اینگونه جنایت ها، پاسخگوی اقدامات خود باشند.
بیانیه کاخ سفید در پایان از ایران و روسیه نیز خواسته است تا از نفوذ خود برای تأثیرگذاری بر دولت سوریه پیرامون اوضاع حلب استفاده کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
تکرار لفاظیهای ترزا می علیه ایران در مصاحبه با العربیه
"ترزا می" در گفتوگو با شبکه سعودی العربیه مدعی شد: انگلیس برای مقابله با اقدامات ایران در منطقه تلاش میکند.
می در مورد آنچه که خبرنگار آن را نگرانی اعراب از "مداخلات ایران" خواند، مدعی شد: چشمان ما در مورد ایران کاملا باز است و من هم همین نگرانیها را در مورد فعالیتهای مخرب ایران دارم. ایران در چندین بخش از منطقه مشارکتی مخرب دارد.
وی افزود: فکر میکنم مهم است که با کشورهای خلیج [فارس] برای اطمینان از ثبات و امنیت منطقه همکاری کنیم. انگلستان اکنون با ایجاد پایگاه نظامی در بحرین، برای اولین بار از سال 1971، در شرق سوئز حضور نظامی دائمی پیدا کرده است.
نخستوزیر انگلیس ادامه داد: به عقیده من این امر مهمی است. این یک نماد مهم است که میزان اهمیتی را که ما برای امنیت این منطقه قائل هستیم، نشان میدهد.
او در پاسخ به این سوال که آیا ایران فعالیتهای منطقهای خود را متوقف کرده یا نه، گفت: خوب روشن است که پیش از این کارهایی در ارتباط با ایران صورت گرفته است. توافقی که در رابطه با برنامه هستهای صورت گرفت، به نحوی است که آنها را از دسترسی به سلاح هستهای بازمیدارد، که این خود حائز اهمیت است.
وی در ادامه ادعاهای خود افزود: اما تصور میکنم که مهم است که همچنان فعالیتهای مخرب ایران در دیگر حوزهها را هم به چالش بکشیم. این همان کاری است که ما به عنوان انگلستان در حال انجام آن هستیم. اما در عین حال این هم مهم است که ما با کشورهای خلیج [فارس] همکاری کنیم تا از تأمین امنیت آنها اطمینان یابیم، به این منظور ما در اینجا حضور نظامی فیزیکی داریم که به نظر من حائز اهمیت است.
او در پاسخ به این سوال که آیا انگلستان به کشورهای عربی پشت کرده، گفت: نه، دولت انگلستان همچنان روابط خوب و قدرتمندی با خلیج [فارس] و کشورهای خلیج [فارس] دارد و من میخواهم این روابط را در آینده تقویت کنم.
می افزود: کشورهای خلیج [فارس] شرکای استراتژیک ما هستند، اما ایران اینطور نیست. فکر میکنم این روابط با کشورهای خلیج [فارس] را در چند حوزه میتوان انجام داد. بله در حوزه امنیتی و همینطور در رابطه با شکوفایی و روابط تجاریای که میتواند تقویت شود. همین حالا هم صادرات قابل توجهی از انگلیس به کشورهای خلیج [فارس] انجام میشود و کشورهای خلیج [فارس] هم سرمایهگذاری قابل توجهی در انگلیس انجام داده اند. من میخواهم این روابط بیش از پیش تقویت شود.
فابیوس: برجام مفید است و نباید لغو شود
لوران فابیوس وزیر خارجه سابق فرانسه امروز در گفتگو با شبکه فرانس ۲۴، نسبت به تبعات بر هم زدن توافق هسته ای، هشدار داد و چنین کاری را یک «اشتباه بزرگ» توصیف کرد.
وی در مورد صحبتهایی که از سوی برخی مقامات دولت آتی آمریکا علیه توافق هسته ای مطرح شده، گفت: این توافق کامل نیست، ولی بسیار مفید است و دستیابی به آن دشوار بوده و بیش از سه سال در مورد آن مذاکره شده است.
فابیوس که در زمان مذاکرات، وزیر خارجه فرانسه بود و حالا هم ریاست شورای قانون اساسی فرانسه را بر عهده دارد، افزود: آمریکاییها می خواستند به توافق برسند و موضع فرانسه هم این بود که باید به توافق رسید، اما توافقی قرص و محکم و این چیزی بود که در نهایت به دست آمد. تصور می کنم که لغو توافق اشتباه بزرگی است .
وی افزود: این تنها یک توافق بین آمریکا و ایران نیست، بلکه توافقی است که توسط جامعه بینالملل و شورای امنیت پذیرفته شده است. خوب راه دیگر چه خواهد بود؟ اگر یک کشور تصمیم به لغو توافق بگیرد، ایرانیها واکنش نشان خواهند داد و نتیجه اش چه خواهد بود؟ میخواهیم به جنگ برویم؟ نه، مضحک است.
فابیوس ادامه داد: روشن است که ما باید به توافق پایبند بمانیم. آژانس انرژی اتمی وظیفه دارد که به دقت توافق را زیر نظر داشته باشد. این توافق مفید بوده است، البته این بدان معنا نیست که ایران در حوزههای دیگر مثل سوریه و بقیه موارد عملکرد خوبی داشته است، اما در مورد بحث هسته ای، بر هم زدن توافق اشتباه است.
ایرنا:
هیات نفتی اتریش به تهران می آید
هیات نفتی اتریش شامل شرکت های بزرگ این کشور، اوایل هفته آینده برای بررسی همکاری ها به ایران می آیند و سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز یکی از محورهای مذاکرات با این طرف اروپایی است.
کمیته انرژی ایران و اتریش برای بررسی نقشه راه همکاری انرژی دو کشور در تهران برگزار می شود؛ اعضای این کمیته به سرپرستی یوخن پنکر، مدیرکل استراتژی انرژی اروپا برای بررسی این نقشه راه با امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت ایران بحث و گفت وگو خواهد کرد.
بهینه سازی مصرف سوخت، سرمایه گذاری در پروژههای نفت و گاز، اکتشاف و توسعه، آموزشی، تحقیقاتی، دانشگاهی، مسایل مربوط به محیط زیست و صادرات گاز به اروپا از سرفصل های اصلی مذاکرات دو طرف است.
سفر هیات اتریشی به تهران سه روزه اعلام شده که در کنار برگزاری کمیته انرژی، قرار است از سراجه قم، پالایشگاه تهران و پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کنند.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و او ام وی اتریش اردیبهشت ماه امسال قرارداد پروژه مطالعه مشترک «توان هیدروکربوری تلههای مرتبط با گنبدهای نمکی در نواحی شرق زاگرس و خلیج فارس» را امضا کردند که سید صالح هندی، مدیر امور اکتشاف شرکت ملی نفت مدت زمان اجرای این مطالعه مشترک را دو سال اعلام کرده بود.
وی افزود: همه هزینههای مربوطه بر عهده شرکت اتریشی است و انجام این پروژه به دلیل شناختی که مدیریت اکتشاف از توان فنی و علمی این شرکت کسب می کند و همچنین شناختی که آنها از ظرفیت علمی و فنی موجود و نیز وضع زمین شناسی منطقهای به دست میآورند، راه را برای همکاریهای جدی تر و بزرگتر آماده میسازد.
او ام وی اتریش همچنین برای توسعه میدان نفتی بند کرخه ایران اعلام آمادگی کرده است.
فردریش اشتیفت، سفیر اتریش در ایران نیز پیشتر اعلام کرده بود این کشور علاقهمند به همکاری با ایران است و تا سال آینده نخستین بانک اتریشی در ایران راهاندازی خواهد شد.
نظر شما