به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از واحد خبر و اطلاع رسانی بنیاد بین المللی امام رضا(ع)،اختتامیه دهمین جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان و نمایش عروسکی رضوی، با حضور سیدجواد جعفری دبیر جشنواره بینالمللی امام رضا(ع)، علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی و مسئولان استانی هرمزگان، شب گذشته (سهشنبه 16 آذر) در فرهنگسرای طوبی واقع در بندرعباس برگزار شد.
در ابتدای این مراسم و پس از تلاوت آیاتی از قرآن کریم، صلوات خاصه امام رضا(ع) پخش شد و حاضران در سالن رو به مشهد مقدس، ارادت خود به امام خوبیها را نشان دادند. در ادامه، بخشهایی از نمایشهای حاضر در جشنواره در قالب یک کلیپ پخش شد.
سپس علیرضا درویشنژاد، دبیر دهمین جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان و نمایش عروسکی رضوی با اشاره به دو دستاورد بزرگ این جشنواره گفت: یکی از دستاوردها، همراهی و مشارکت مردم است و آن را جزء مطالبات اصلی خود در حوزه فرهنگ و هنر میدانند. دستاورد دوم، انگیزش و جهشی است که توسط هنرمندان اتفاق افتاده و هنرمندان در پرداختن به یک اثر فاخر در حوزه فرهنگ رضوی توجه ویژه دارند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان ضمن قدردانی از 12 گروه حاضر در جشنواره تئاتر کودک رضوی، از تلاش مسئولان کشوری و استانی برای برپایی این جشنواره سپاسگزاری کرد.
در ادامه، چاوشیخوانی رضوی با نوای محمد اختیاری از شهرستان میناب اجرا شد.
*جشن 10 سالگی تئاتر کودک و نوجوان رضوی
سپس، سیدجواد جعفری مدیرعامل بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت:این مراسم را باید به عنوان جشن 10 سالگی تئاتر کودک و نوجوان رضوی تلقی کنیم، بذری که با استقبال و حمایت یک دهه مردم خونگرم هرمزگان به نهال تبدیل شد و اکنون در حال بدل شدن به یک درخت تنومند است و جا دارد از آنها تشکر کرد.
وی ادامه داد: تشکر دوم بنده از هنرمندان عزیزی است که به یک بلوغ هنری در آثار رضوی رسیدهاند و انشاءالله این جریان همواره پویا و بالنده باقی بماند. تشکر سوم هم از آقای درویشنژاد مدیرکل ارشاد اسلامی هرمزگان است.
جعفری اظهار داشت: در این چند روز که اخبار جشنواره را دنبال میکردم متوجه شدم کارگردان نمایشها همگی متأثر از فرهنگ زیبای رضوی هستند.«فرهنگ رضوی» سفارش به نیکیها و پرهیز از بدیهاست. فرهنگ رضوی از طریق زبان هنر به این دو رویکرد سفارش میکند.
جشنواره امام رضا(ع) هم رویکرد عاطفی و احساسی را ـ که هنرمندان زمینه آن را فراهم میکنند ـ دنبال میکند و هم رویکرد پژوهشی را که جشنواره امام رضا متعلق به عالم آلمحمد(ص) است. قطعاً جهتگیری هنرمندان ما هم چنین است. امیدواریم در دورههای بعدی هنرمندان ما از طریق ابزار هنر، فرهنگ و سیره رضوی را به کودکان معرفی کنند و روزبهروز این فرهنگ توسعه پیدا کند.
در ادامه، نشان «خادم فرهنگی ثامنالحجج» است که توسط موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی تهیه شده به کیانوش جهانبخش عضو شورای شهر بندرعباس، مجتبی سلیمی مدیر روابط عمومی شهرداری بندرعباس، و مهران جلایی مدیرکل صداوسیمای خلیج فارس اعطا شد، هچنین لوح عفاف و حجاب از طرف دبیرخانه جشنواره به خانم فاطمه حسنزاده تقدیم شد.
نمایشهای «عمو سیبیلو»،«شهر پرندهها»، «گم» و «اینجا خانه من است» از خراسان رضوی، «یکی بود یکی نبود» و «زیر گنبد طلا» از تهران، «ماهور»، «بهترین دوست هر کس»، «پیتزا مخلوط و بیبی دریا»، «ما سه نفر»، «تا گنبد طلا»، «راز صندوقچه»، «برکت جزیره» و «بهار برای بهار نمیآید» از هرمزگان، «مسافر شهر فیروزه» از همدان، «قصه کفشهای کوچولو» از اصفهان لوح تقدیر و پرترهای از نمایش خود را دریافت کردند.
* تئاتر با کمبود امکانات زیرساختی مواجه است
مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد در ادامه به ایراد سخنرانی پرداخت و با ابراز خرسندی از ورود تئاتر رضوی به حوزه عمومی فرهنگ کشور، درباره جشنواره تئاتر رضوی گفت: باید کاری کنیم هنرمندان با رغبت در این جشنواره شرکت کنند، میتوان با احترام به هنرمندان، ارزیابی صحیح، نظارت از باب تقویت جریان کار و ... این امر را محقق کرد که البته لازمه آن ایجاد یک دبیرخانه دائمی است، و به این صورت نباشد که چند روز مانده به موعد جشنواره، به دنبال برگزار آن برویم.
وی خاطرنشان کرد: ارتقای کیفیت و مباحث تکنیکی در این جشنواره برای ما بسیار مهم است. این مهم است که تئاتر یک بخش مهمی از رویکردش تربیت و آموزش و به نحوی پرورش زیرساختهای نیروی انسانی ما از جمله نوجوانان و جوانان است و فکر میکنم تئاتر رضوی با توجه به محتوایی که باید ارائه دهد، برای رشد مفید است.
معاون هنری وزیر ارشاد افزود: متأسفانه امکانات زیرساختی ما در حوزه تئاتر بسیار ضعیف است. در تهران هر شب بین 90 تا 110 اجرا داریم اما در شهرستانها به دلیل کمبود امکانات زیرساختی هنرمندان یا امکان اجرا نمییابند یا در صف طولانی انتظار میایستند و این نقیصه باید با اضافهکردن سالنها رفع شود. الحمدلله در بندرعباس شهرداری اقداماتی را کلید زده که جای تشکر دارد.
وی در پایان سخنان خود سلام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را ابلاغ کرد و گفت: از هنرمندانی که با رغبت شرکت کردند و از مردم خونگرم هرمزگان ممنون هستم که جشنوارهای به غایت خوب و در نهایت شکوه برگزار شد.
* اگر کودکان را با معنویت رضوی آشنا نکنیم، باختهایم
مهدی فقیه به عنوان نماینده هیأت داوران در سخنانی گفت: من هم در ایران تحصیلات داشتهام هم فرانسه، اما به جرئت میگویم حداقل یک دهه در کارهای عروسکی از آنها جلوتر هستیم. باید این ظرفیت را قدر بدانیم و حفظ کنیم.
وی ادامه داد: کسانی که این روزها برای تئاتر رضوی کار میکنند، آنها را از صالحین میدانم. من بیش از آنکه فیلم و سریال کار کرده باشم، سالها تئاتر عروسکی کار کردهام. یک زمانی به یکی از دوستان مطلبی را گفتم که امروز به عزیزان تئاتر عروسکی میگویم:ما آمدهایم بچهها را تربیت کردهایم که بیایند خوب تئاتر را ببینند؟ ما در این باب چه وظیفهای داریم؟
فقیه تأکید کرد: هیچ جای ایران تماشاچی مثل بندرعباس ندیدم و چه خوب آقای مرادخانی فرمودند که دبیرخانه دائمی این جشنواره باید تأسیس شود.
این هنرپیشه پیشکسوت در پایان سخنان خود اظهار داشت: ما درباره فیلم و سریال گول خوردیم و بعضا سراغ نمایش شمشیر رفتیم، در حالی که این معنویت امامان بوده که ماندگار شده است. باید کودکان را با مسأله معنویت رضوی آشنا کنیم؛ اگر این کار را نکنیم باختهایم! باور داشته باشیم که رزق و روزی مردم ایران را امام رضا(ع) میدهد.
در ادامه،برگزیدگان هر دو بخش تئاتر عروسکی و تئاتر کودک و نوجوان رضوی معرفی شدند.
** بخش تئاتر عروسکی
طراحی بروشور: برگزیده:اینجا خانه من است / تقدیر: قصه کفشهای کوچولو
طراحی صحنه: برگزیده:اینجا خانه من است / تقدیر: مسافر شهر فیروزه و یکی بود، یکی نبود
طراحی و دوخت لباس: برگزیده: اینجا خانه من است
موسیقی: برگزیده: یکی بود، یکی نبود
عروسکگردانی: رتبه اول:گرداننده عروسک «نازموش» در نمایش «مسافر شهر فیروزه»، رتبه دوم: گرداننده عروسک «رادیو» در اینجا خانه من است، رتبه سوم: گرداننده عروسک «مادر» در «یکی بود، یکی نبود» / تقدیر:گرداننده عروسک «گنجشک» در «اینجا خانه من است»
طراحی و ساخت عروسک: رتبه اول: ندارد، رتبه دوم: مسافر شهر فیروزه، رتبه سوم: اینجا خانه من است
نمایشنامه عروسکی: هیأت داوران در این بخش هیچ انتخابی ندارد.
کارگردانی:اول: ندارد، دوم: ندارد، سوم: اینجا خانه من است
** بخش تئاتر کودک و نوجوان
طراحی بروشور: برگزیده: عمو سیبیلو / تقدیر: پیتزا مخلوط و بیبی دریا
طراحی لباس: برگزیده: بهار برای بهار نمیآید / تقدیر: شهر پرندهها
طراحی صحنه: برگزیده: عمو سیبیلو/ تقدیر: گم
موسیقی: برگزیده: زیر گنبد طلا / تقدیر: بهار برای بهار نمیآید،گم، شهر پرنده
بازیگری خردسال: برگزیده: بایار فرجزاده (پیتزا مخلوط و ننه دریا)/ تقدیر: ستایش مولوی (پیتزا مخلوط و ننه دریا)، شهرزاد عزتآبادی (بهار برای بهار نمیآید)، شیده یزدانی و آدرینا فاضلی (گم)
بازیگری زن: رتبه اول: راضیه رفیعزاده (زیر گنبد طلا)، رتبه دوم: بهاره میزراپور (زیر گنبد طلا)، رتبه سوم: مشترکاً عذرا رمضانزاده (ماهور) و سارا ساربانی (بهار برای بهار نمیآید) / تقدیر: زهرا ناوشکی (عمو سیبیلو)
بازیگری مرد: رتبه اول: ندارد، رتبه دوم: حسین طاهری (عمو سیبیلو)، مجتبی شفیعی (شهر پرندهها)، رتبه سوم:سامان فرشیدنیا (زیر گنبد طلا) و یوسف سلطانی (شهر پرندهها) / تقدیر: میلاد صفایی دهبارز (بهار برای بهار نمی آید)، احمد طاهونچی و علیرضا ضیاءچمنی (گم)
نمایشنامهنویسی: رتبه اول: زیر گنبد طلا، رتبه دوم: عمو سیبیلو، رتبه سوم: مشترکاً شهر پرندهها و بهار برای بهار نمیآید
کارگردانی: رتبه اول: زیر گنبد طلا، رتبه دوم: مشترکاً عمو سیبیلو، شهر پرندهها، رتبه سوم:بهار برای بهار نمیآید
پس از این مرحله، نوبت به معرفی آثار برگزیده رسید. در این بخش، مجری مراسم با دعوت از خانواده شهید سالاری (شهید مدافع حرم استان هرمزگان) تقاضا کرد روی سن حاضر شوند و جایزه آثار برگزیده را اعطا کنند. حاضران در سالن به صورت ممتد و ایستاده خانواده این شهید بزرگوار را تشویق کردند.
**آثار برگزیده
بخش عروسکی: هیأت داوران در این بخش انتخابی ندارد.
بخش صحنهای: هیأت داوران در این بخش دو انتخاب دارد:زیر گنبد طلا (از تهران) و عمو سیبیلو (از خراسان رضوی). این دو اثر به عنوان نمایشهای برگزیده به بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) معرفی میشوند تا در صورت امکان در طول سال در شهرهای مختلف روی صحنه بروند.
گروه «عمو سیبیلو» لوح تقدیر و جایزه 10 میلیون ریالی خود در این بخش را به خانواده شهید مدافع حرم اهدا کرد. فرزندان خردسال این خانواه شهید در پایان مراسم مورد تفقد معاون هنری وزیر ارشاد و مدیرعامل بنیاد امام رضا(ع) قرار گرفتند.
* افتتاح گالری آثار تجسمی رضوی
بر اساس این گزارش، آثار بخش مسابقه دهمین جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان و نمایش عروسکی رضوی با حضور «رحمت امینی»، «فریبا رئیسی» و «مهدی فقیه» داوری شد. در این دوره از جشنواره و طی سه روز ، 12 نمایش از استانهای هرمزگان ، خراسان رضوی، تهران ، اصفهان و همدان روی صحنه رفتند.
دهمین جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان و نمایش عروسکی رضوی از مجموعه برنامههای چهاردهمین جشنواره فرهنگی هنری امام رضا(ع)، از 13 تا 16 آذر در دو سالن فرهنگسرای طوبی و تماشاخانه آفتاب واقع در شهر بندرعباس برگزار شد.
در حاشیه این مراسم، نمایشگاهی از آثار برگزیده ادوار مختلف جشنواره بین الملللی امام رضا(ع) در حوزه تجسمی در گالری کوروش گرمساری واقع در طبقه فوقانی فرهنگسرای طوبی با حضور سیدجواد جعفری و علی مرادخانی گشایش یافت.
نظر شما