وقت سحر، مورد اهتمام ویژه اولیای خدا در مسیر سلوک الهی است

علامه جوادی آملی می فرماید: با مرکب روز نمی شود این سفر سنگین را طی کرد؛ آن مرکب که هم پرتو آن است و هم راه را در تاریکی و تنهایی بهتر می بیند و بهتر می پیماید همانا شب زنده داری و سحرخیزی است.

خبرگزاری شبستان//کرمان

 

مقدمه:


درک اوقات سحر همواره در مسیر سیر و سلوک الهی برای اولیای خدا بشدت مورد اهتمام بوده است، فضیلت ها و برکاتی که در پرتو سحرخیزی از آیات و روایات استخراج می شود گواه آن است که اوقات سحر جایگاه ویژه ای در کسب درجات عالی انسانی دارد.


"هیچکس نمیداند که چه نعمت و لذتهای بی نهایت که روشنی بخش دیده هاست در عالم غیب برای او ذخیره شده است " "سجده آیه 17"


و این درباره کسانی است که "تتجافی بجنوبهم عن المضاجع" " پهلو از بستر بر می دارند و با پروردگار خود به رازو نیاز می پردازند" " سجده آیه 16 "


"و فی ذلک فلیتنافس المتنافسون" "مطففین آیه 26 "وعاقلان بر این نعمت و شادمانی ابدی باید به شوق و رغبت بکوشند. 

 
اهمیت سحر و شب زنده داری
 

 

علامه جوادی آملی در تفسیر موضوعی قرآن مجید جلد دوم چنین می فرماید: با مرکب روز نمی شود این سفر سنگین را طی کرد؛ آن مرکب که هم پرتو آن است و هم راه را در تاریکی و تنهایی بهتر می بیند و بهتر می پیماید همانا شب زنده داری و سحر خیزی است.


تلاوت قرآن در سحر و خضوع در حضور خدا در سحر وهمین محاسبه اعمال خویش در شب و گذشته ها را قاطعانه جبران کردن و تصمیم قطعی نسبت به آینده گرفته در دل شب تار میسر است.


پرواز به ملکوت الهی برای سالک الی الله موقعی میسر است که مردانه پای بر امیال شیطانی و سرکش خود نهاده و در لحظه های سکوت و تاریکی شب از بستر گرم و نرم جدا شده و خدای خویش را ندا دهد. در بحار الانوار آمده است: "خیر وقت دعوتم الله فیه الاسحار"بهترین وقتی که شما خدا را در آن وقت می خوانید سحرگاهان است.
 

اهمیت سحر در میان دیگر اوقات شبانه روز:

 

خداوند به تمام قطعات زمان سوگند یاد کرده است. مثلاً : وَالفجر (فجر-1)، وَ الصُّبح (مدّثّر-34)، وَالنَّهار (شمس-3)، وَالعَصر (عصر-1)، اما به سحر 3 بار سوگند یاد شده است: واللَّیل اذا یسر (فجر-4)، واللَّیل اذا عسعس (تکویر-17)، واللَّیل اذ اَدبر (مدّثّر-33). یعنی سوگند به شب هنگام تمتم شدنش.


درباره استغفار در سحر 2 آیه آمده است: وَ بِالاَسحار هُم یَستَغفِرون (ذاریات- 18) والمُستَغفِرین بالاَسحار (آل عمران- 17)

 

برکات شب در فرهنگ قرآنی:

 

از آیات قرانی و احادیث معصومین (ع) در می یابیم که اگر خدا به بنده حقیر مقام و رتبه بخشیده است اگر ضعیف فراموش شده ای را عزیز داشته است و اگر عزیزی را در مرتبه خود حفظ نموده است همه و همه از برکات اعجاز انگیز شب می باشد لذا می بینیم که خداوند رحمان و رحیم قران را در شب نازل می نماید و رسول اطهرش را در شبانگاه به معراج می برد "سبحان الذی اسری بعبده لیلا" ضیافت و مهمانی حضرت موسی (ع) در محضر ربوبی در شب به وقوع می پیوندد "و واعدنا موسی ثلاثین لیله" کلمه لیل و مشتقات آن حدود (90 ) بار در قران آمده است که نشان از اهمیتی است که قران و صاحب آن برای شب قایل شده است.


از امام حسن عسگری روایت شده است که می فرماید: رسیدن و واصل گذشتن به (قرب ولقا) خداوند عزوجل سفری است که جز با مرکب شب، پیمودن راه و به مقصد ممکن نیست.


اوقات سحر و بلکه همه لحظه ها و ساعت های ماه مبارک رمضان نسبت به دیگر ایام سال رجحان و برتری ویژه ای دارد لذا تأمل در ادعیه و اعمالی که برای سحرگاهان ماه مبارک رمضان وارد شده است، تلاوت قرآن و استغفار در سحرگاهان این ماه عزیز، جان را صفائی تازه بخشیده و دریچه ای از نور و رحمت به سوی انسان می گشاید.


شب خیز که عاشقان به شب راز کنند/ گرد در و بام دوست پرواز کنند

هر جا که دری بود به شب در بندد/  الا در دوست را که شب باز کنند

 

 
پایان پیام/

کد خبر 59146

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha