به گزارش خبرنگار شبستان، رحمانی فضلی، وزیر کشور و دبیر کل ستاد مبارزه امروز در نخستین همایش ملی صیانت و گفتمان سازی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر گفت: بحث مواد مخدر و مبارزه با آن اکنون یک بحث بین المللی و بلیه ای است که همه کشورهای دنیا با آن مواجه هستند به همین دلیل است که معاونتی در این خصوص تعریف شده است و دفتر YNDC متولی پیگیری روش های مبارزه با مواد مخدر در جهان است.
وی در ادامه بیان کرد: همه کشورها با مسئله مبارزه با مواد مخدر درگیر هستند و شدت و ضعف آن بستگی به عوامل مختلف جغرافیایی، اعتقادی، سیاسی و امنیتی دارد و کشور ما با توجه به اینکه در همسایگی بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر در جهان (افغانستان) قرار دارد به همین دلیل با آسیب های زیادی مواجه هستیم و هزینه های انسانی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زیادی را متوجه کشور ما کرده است.
رحمانی فضلی تصریح کرد: خوشبختانه ما در بحث شیوع شناسی اعتیاد از متوسط سطح جهانی پایین تر هستیم و این نشان می دهد اعتقادات و باورهای مردم ایران و خانواده به عنوان یک اصل پیشگیری کننده نقش مهمی را در راستای مبارزه با مواد مخدر و کاهش آسیب به ویژه اعتیاد ایفا می کند.
وزیر کشور ادامه داد: ما در اینجا گردهم جمع شدیم به عنوان یک موضوع کاملا انسانی و اعتقادی ذهن ها، اندیشه ها و روش ها و شیوه هایی که می توانیم در این مقطع مهم به وسیله آن در امر مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد پیش ببریم با هم به شور و مشورت بگذاریم و بهترین و مهمترین راهی که بتواند در این راستا تاثیرگذار باشد را اتخاذ کنیم.
رحمانی فضلی در ادامه افزود: مقام معظم رهبری در حوزه آسیب های اجتماعی 4 جلسه مهم را با مسئولان مربوطه و تصمیم ساز کشور برگزار کردند و نتیجه جلسه این بود که 5 اولویت را تعیین کردند که نخستین آن مواد مخدر بود به دلیل اینکه مبارزه با مواد مخدر می تواند در کنترل سایر آسیب های اجتماعی موثر واقع شود.
وی با بیان اینکه بیش از 50 درصد زندانیان را زندانیان مربوط به مواد مخدر تشکیل می دهند، افزود: در حوزه سرقت بیش از 60 درصد سارقان به دلیل اعتیاد به امر سرقت مبادرت کردند و در بحث طلاق 50 درصد طلاق ها نیز به دلیل مسایل اعتیاد و مواد مخدر می باشد و در سایر موضوعات و بزهکاری هایی که ما با آنها مواجه هستیم عمده مسایل به مواد مخدر مربوط می شود لذا ساماندهی بحث اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر می تواند در کاهش بقیه آسیب های اجتماعی تاثیرگذار باشد.
وزیر کشور اذعان کرد: دولت تدبیر و امید و شخص رییس جمهور با توجه به اینکه نسبت به این موضوع به تناسب مسئولیت هایی که به عنوان دبیر شورای امنیت ملی داشتند کاملا مسلط به موضوع بوده و در ابتدای دولت وقتی بنده مسئولیت ستاد مبارزه با مواد مخدر را بر عهده گرفتم اولین توصیه و تاکید ایشان این بوده که شما باید در دو حوزه پیشگیری و صیانت بیشترین اقدامات را انجام دهید.
رحمانی فضلی ادامه داد: بحث پیشگیری، درمان، مقابله و صیانت از جمله عواملی بودند که ما در ستاد آنها را سرلوحه خود قرار دادیم و با توجه به تجربیات جهانی در بهترین شرایط افرادی که مبادرت به ترک اعتیاد می کنند فقط 20 درصد آنها پاک و سالم می مانند و مابقی به چرخه اعتیاد برمی گردند که این امر هزینه های اقتصادی، اجتماعی و انسانی به جامعه تحمیل می شود و موجب می شود ما نتوانیم آنچنان که باید و شاید به نسبت هزینه هایی که در این حوزه داریم به موفقیت دست یابیم.
وزیر کشور در ادامه افزود: لذا پیشگیری کاملا یک موضوع عقلانی، علمی و تجربی است و ما برای اینکه بتوانیم این موضوع را پیگیری و عملیاتی کنیم با این شعار شروع کردیم که مبارزه با مواد مخدر باید با همکاری مردم صورت پذیرد، از این رو رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر را در ستاد سرلوحه کار خود قرار دادیم و با هماهنگی دستگاه ها، تشکل ها، سازمان ها، اصناف و هیئات مختلف اقداماتی را در این زمینه انجام دادیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 2 هزار سمن در حوزه مبارزه با مواد مخدر فعال هستند، خاطرنشان کرد: و همچنین ما از بخش های مختلف مانند سینماگران، ورزشکاران، مداحان و روحانیون کمک گرفتیم و در حال حاضر همه اقشار به ما در این زمینه کمک می کنند.
وزیر کشور گفت: ما امروز می توانیم نتیجه سه سال عملکرد و اقدامات خود را اینگونه مطرح کنیم که ما توانستیم جلوی رشد اعتیاد در کشور را بگیریم و با شتابی که اعتیاد در کشور داشت در حال حاضر کنترل شده است و طبق آمارهای ارایه شده اشخاص و نهادهای زیادی هستند که به صورت خودجوش در امر ترک و ساماندهی جامعه معتادان به ما کمک می کنند.
وزیر کشور در ادامه افزود: در حوزه مقابله با توجه به روش های جدیدی که اتخاذ شد با اولویت بندی مناطق و تامین و تجهیز منابع و امکانات لازم برای این مناطق ما توانستیم سال 92 و 94 بیش از دو هزار تن مواد مخدر را در کشور کشف کنیم و همیشه مورد توجه تشویق جهانیان بودیم هرچند شهدای زیادی هم در این راه تقدیم کردیم.
رحمانی فضلی با بیان اینکه بیش از 80 درصد درمان در حوزه مواد مخدر به وسیله مردم و سازمان های مردم نهاد انجام می شود، تصریح کرد: موضوع دیگری که ما به دنبال آن بودیم که ما در مجامع بین المللی و منطقه ای حضور فعال داشته باشیم و در این راستا همکاری های زیادی را به سمت خود جلب کردیم، در حال حاضر روابط چندجانبه با آنها در راستای مبارزه با مواد مخدر داریم و اقدامات خوب، مثبت و موثری در این زمینه صورت گرفته است.
وی با اشاره به بحث صیانت به عنوان یکی دیگر از اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر در راستای کاهش آسیب افزود: حداقل 80 درصد معتادانی که پاک می شوند دوباره به چرخه اعتیاد بازمی گردند و تحقیقات علمی زیادی که صورت گرفته مشخص شده است که خانواده ها و جامعه آنها را نمی پذیرفتند و آنها گله داشتند که حتی ادارات دولتی و خصوصی نیز حاضر به استخدام آنها نمی شوند لذا صیانت را در دستور کار خود قرار دادیم و اقدامات خوبی را برای اشتغال معتادان انجام دادیم.
وی با بیان اینکه اشتغال یکی از مهمترین مسایل بهبودیافتگان است، تصریح کرد: به همین دلیل با بسیاری از کارخانجات و واحدهای تولیدی تفاهم نامه ای را امضا کردیم و توانستیم بهبودیافتگان را وارد چرخه اشتغال کنیم.
وی ادامه داد: همچنین در مراکز ماده 16 بعد از یک مرحله یک ماده ای که برای درمان و سم زدایی معتادان انجام می شود تلاش کردیم واحدهای تولیدی بخشی از کارهای خود را در این مکان ها بیاورند و برای بهبودیافتگان اشتغالزایی کنند.
رحمانی فضلی تصریح کرد: تنها راه مطمئن و موثر برای صیانت و ساماندهی معتادان مسئله پیشگیری است و برای حل این مسئله مردم می توانند نقش موثری داشته باشند و با توجه به اینکه بیش از 23 میلیون خانواده در کشور وجود دارد با افزایش آگاهی های خود می توانند در راستای پیشگیری گام های موثری را بردارند. یکی از معضلات مهم جامعه ما عدم توجه خانواده ها به فرزندان و کنترل آنها می باشد.
وی بر نقش وزارت آموزش و پرورش در راستای پیشگیری از مواد مخدر تاکید کرد و افزود: آموزش و پرورش نقش بسیار مهمی می تواند در این راستا داشته باشد به همین دلیل اولیا و مربیان مدارس و اساتید دانشگاه ها تحت آموزش قرار گرفتند و این رسالت مهم را قبول کردند که تلاش های خود را برای پیشگیری از اعتیاد در جامعه انجام دهند.
وی با بیان اینکه نقش مردم در حوزه درمان، پیشگیری و صیانت بسیار مهم و تاثیرگذار است، افزود: ما می توانیم یک الگوی مناسب و موثر به جهانیان در این راستا ارایه دهیم از همین روز در سازمان ملل بیان شده است که ایران در کاهش رشد اعتیاد گام های بلندی برداشته است و این برای ما یک امتیاز محسوب می شود.
وی ادامه داد: جوانان ما در کوچه، خیابان و پارک در معرض تهدید مواد مخدر قرار دارند لذا می طلبد در این زمینه در امر پیشگیری اقدامات موثری انجام دهیم و لذا ما باید هم به خاطر فطرت پاک مان هم به خاطر اعتقادات دینی و هم به خاطر ایران دوستی خود با همکاری یکدیگر اقدامات مهمی را در این زمینه انجام دهیم.
نظر شما