حجت الاسلام والمسلمین علیرضا قائمی نیا، استاد حوزه و دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به مناسبت فرا رسیدن شانزدهم آذرماه، روز دانشجو با اشاره به اینکه دانشگاه امروز چندان که باید در زمینه علوم انسانی پیشرفت نداشته است، اظهار کرد: البته می توان گفت تا حدی ورود به حوزه های جدید را در عرصه علوم انسانی شاهدیم و این اقبال در دانشجویان دیده می شود اما واقعیت آن است که در مرتبه عمل نگرش ها به چیزی فراتر از تقریر و گاهی نقد و ترجمه نرفته است.
وی ادامه داد: مشکلی که در حوزه علوم انسانی با آن مواجهیم در واقع مشکلی است که به زعم من از سیستم دانشگاهی ماست. این سیستم پژوهش محور شکل گرفته و در نتیجه نوآوری های چندانی ندارد و بیشتر یک حالت انفعالی دارد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به وضعیت پایان نامه های دانشجویی گفت: واقعیت آن است که پایان نامه ها اکنون چندان در تولید علم نقشی ندارند. از سوی دیگر مشکل دیگر در این حیطه آن است که به سبب شرایط زندگی امروز شاید اصلا بسیاری از اساتید فرصت نداشته باشند که این متون را به دقت مطالعه کنند. این مشکلی است که در سیستم دانشگاهی ما وجود دارد و حتی ضعیف ترین پایان نامه ها را دانشجو دفاع می کند و نمره می گیرد و کمتر پیش می آید که رساله ای رد شود.
حجت الاسلام قائمی نیا افزود: متاسفانه، افرادی که توانایی و نوآوری ندارند در مناصب مختلف علمی حضور دارند و همین امر سبب شده تا افراد مدارک و مدارج بالایی در ظاهر گرفته باشند ولی دارای سواد چندانی نباشند. از سوی دیگر کتاب خواندن دانشجویان به حداقل رسیده است. کمتر دانشجویی را پیدا می کنیم که آثار غیردرسی بخواند.
حجت الاسلام قائمی نیا با بیان اینکه دانشجویان به زبان های زنده دنیا آشنا نیستند و این یک آسیب محسوب می شود، گفت: آشنایی با زبان های خارجی سبب می شود تا افراد با اندیشه دیگران آشنا شوند و به نسبت آن تفکر کنند. اندیشیدن و تفکر در مورد یک موضوع باید ارزش باشد نه اینکه صرفا به نقل اکتفا شود. به بیان بهتر تعالی را در میان دانشجویان شاهد باشیم.
وی تصریح کرد: امروز باید در نظام آموزش عالی تغییر ایجاد شود و نگاه ها به علوم انسانی تغییر کند. در حالی که از عمر پوزیتیویسیم گذشته اما در دانشگاه های ما تفکر پوزیتیوستی حاکم است.
این پژوهشگر با بیان اینکه در کشورهای غربی علوم انسانی حتی علوم فنی را مدیریت می کند، گفت: طبیعتا وزیری که در رشته مهندسی تحصیل کرده است نمی تواند تصور درستی از علوم انسانی داشته باشد و تا ذهنیت او عوض شود دوره وزارتش به پایان رسیده است.
حجت الاسلام قائمی نیا گفت: اگر قرار است که در نظام آموزشی ما تغییر و تحولی صورت پذیرد باید از نهادهایی که قانونگذار هستند این اقدام آغاز شود. خود دانشجویان نیز باید نسبت به علوم انسانی نگاه عمیق تری داشته باشند. شاید یکی از علل اینکه در حوزه علوم انسانی به توفیق شایسته نرسیده ایم این باشد که به دانشجویان این رشته بهایی داده نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: دانشجویان رشته های علوم انسانی عمدتا شغل درست و حسابی برایشان تعریف نشده است، از سوی دیگر می گویند که این مباحث در جامعه خریدار ندارد در نتیجه دانشجو دلزده می شود و این در حالی است که در ممالک دیگر از جمله کشورهای غربی برای دانشجویان علوم انسانی سرمایه گذاری می شود و این علوم جامعه را مدیریت می کند.
نظر شما