موقوفات آستان قدس رضوی با کاهش شدید درآمد مواجه است

خبرگزاری شبستان: معاون امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی اظهار داشت: موقوفات آستان قدس رضوی با کاهش شدید درآمد مواجه است فلذا نیازمند تأمین منابع مالی ست و این مشکل زمانی مرتفع می شود که موقوفات جدید وارد شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت‌الاسلام ‌و‌المسلمین دکتر رضا دانشورثانی، معاون امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی امروز (12 آذر) به عنوان سخنران پیش از خطبه نماز جمعه این هفته مشهد ابزارهای اجرای عدالت اجتماعی را زکات، صدقه و وقف دانست و افزود: کارکرد وقف در حقیقت در راستای اجرای عدالت اجتماعی است چرا که برخی به خاطر موقعیت اجتماعی شان ثروت را به سمت خود می کشند و بر همین اساس مسلماً بایستی یک سری از نهادهای اقتصادی بوجود آید تا خلأهای این عرصه را پر کند، برای نمونه پیامبر اکرم(صلوات الله علیه) در اولین حضور خود در مدینه اموال شخصی شان را وقف کردند زیرا که بدین موضوع اشراف و آگاهی کامل داشتند.

 

حجت‌الاسلام دانشورثانی در تشریح موقوفات پیامبر اکرم(صلوات الله علیه) افزود: یکی از موقوفات ایشان قطعاتی از باغ ها و نخلستان های آبادی بود که توسط یک یهودی محب رسول خدا(صلوات الله علیه) به ایشان اهدا شده بود، این نخلستان تا آخرین روزهای حیات ایشان در اختیارشان بود.

 

وی در ادامه به نقل از کتاب صحیح بخاری گفت: وقتی که پیامبر اکرم(صلوات الله علیه) قبل از آنکه از دنیا بروند لیستی موقوفات خود را در اختیار امیرالمومنین(علیه السلام) قرار دادند تا در آمد این موقوفات هزینه شود، علاوه بر شخص رسول الله(صلوات الله علیه) حضرت علی(علیه السلام) نیز ید طولایی در وقف کردن اموال خود داشتند که نمونه هایش تا الان هم مشهود است.

 

معاون امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی با بیان اینکه اولیای دین همواره به کارکردهای مثبت وقف توجه داشته اند، سه موضوع را عامل تقدس وقف دانست و افزود: نخست، خیرخواهی و حس نوع دوستی واقفان مورد توجه است دوم، حس نیازسنجی واقف در جامعه که به خاطر نبود ان مسئله زندگی اجتماعی افراد مختل شده است و سوم، بر اساس تعالیمی که از امیرالمومنین(علیه السلام) به مار سیده است وقف برای خدا انجام می گرفته است.

 

وی در ادمه به نقل از امام باقر(علیه السلام) یادآور شد: «وقتی که امام علی(علیه السلام) اقدام به وقف می کردند در وقف نامه خود فقط خشنودی خداوند و نجات از آتش جهنم را مدنظر داشتند»؛ من استنباطم از حدیث مذکور این است که اگر کسی در جامعه اموالی داشته باشد که مازاد نیازش باشد باید بدانیم که آن فرد مستحق آتش جهنم است فلذا نباید در جامعه عده ای در تکاثر طلبی باشند و عده ای دیگر در آتش نیازهای خود بسوزند.

 

حجت‌الاسلام دانشورثانی با بیان اینکه سرنوشت موقوفات آستان قدس رضوی به سرنوشت زائران گره خورده است گفت: امر زیارت در جامعه شیعی نباید دسته کم گرفته شود چرا که در فرهنگ ناب شیعه هر چه ارتباط با امامان معصوم(علیهم السلام) بیشتر باشد آسیب پذیری جامعه نیز کمتر خواهد بود بر همین اساس در آستان قدس رضوی هم درآمد موقوفاتش در امر زیارت هزینه می شود که این موضوع یکی از اهداف این مجموعه از گذشته تا به امروز بوده است.

 

وی همچنین بیان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران آیت الله عباس واعظ طبسی، تولیت سابق آستان قدس رضوی اقدامات چشم گیری در زمینه در راستای ترویج خدمت به زائران، همچون توسعه حریم رضوی صورت گرفته است اما همان طور که در حکم رهبر معظم انقلاب به تولیت فعلی، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی آمده است وظیف توجه به موقوفات خطیرتر شده است.

 

معاون امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی با اشاره به شبهه برخی پیرامون بند موقوفات و سرنوشت آنها در حکم ابلاغی رهبر معظم انقلاب به تولیت آستان قدس رضوی گفت: فرمان ایشان به اندازه سر سوزنی با وقف نامه تفاوت ندارد به طوری که گویا ایشان تمامی وقف نامه ها را مطالعه کرده اند و سپس این حکم را صادر کرده اند.

 

وی درباره حفاظت از موقوفات و نیز ساماندهی بنگاههای اقتصادی آستان قدس گفت: در سیاستهای ابلاغی آستان قدس رضوی که توسط حجت الاسلام رئیسی طی 30 بند ابلاغ شده است یکی از آنها شفاف سازی مالی این تولیت است، بر این اساس در سال 96 باید تمامی مردم و زائران بدانند که آستان قدس رضوی بودجه اش چقدر است و کجا هزینه می شود.

 

حجت‌الاسلام دانشورثانی برای تقویت دو نهاد زیارت و زائر در آستان قدس رضوی گفت: دست اندرکاران این تولیت حق کوچک ترین خلاف و بی توجهی یا تصرف در اموال موقوفی را ندارند چرا که اگر کوچک ترین اتفاقی بیفتد مدیون تمام زائران هستند، از آن طرف نیز اگر افرادی به صورت شرعی و قانونی و یا غیرقانونی و غیرشرعی در زمینهای متعلق به این آستان فعالیت اقتصادی انجام دهند و در پرداخت موقوفات تعلل کنند مسئول هستند.

 

وی در پایان خطاب به حضار در نمازجمعه و نیز زائران و مجاوران حریم رضوی اظهار داشت: موقوفات آستان قدس رضوی با کاهش شدید درآمد مواجه است فلذا نیازمند تأمین منابع مالی ست و این مشکل زمانی مرتفع می شود که موقوفات جدید وارد شود.

 

کد خبر 590938

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha