به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان،
متن زندگی نامه مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی به شرح زیر است:
آیت الله العظمى عبدالکریم موسوى اردبیلى، سحرگاه سیزدهم رجب ۱۳۴۴ هجری قمری برابر با ۸ بهمن ۱۳۰۴ ه ش در شهر اردبیل، در خانوادهاى روحانى متولد شد .
هجرت به قم
موسوى اردبیلى در ماه رمضان 1322 تصمیم گرفت به شهر مقدس قم مهاجرت کرده و تحصیلات سطح عالی را در آن شهر مقدس ادامه دهد و در آخر همان ماه از اردبیل خارج و در نهم شوال وارد شهر مقدس قم شد و در یکى از حجره های فیضیه اقامت کرد. وی در این مدت از محضر استادان بزرگى استفاده برد از جمله مقدارى از دروس مکاسب و جلد اول کفایه را نزد آیت الله العظمى سید محمّد رضا گلپایگانى، بیع مکاسب و جلد دوم کفایه و شرح هدایه میبدى را نزد آیت الله العظمى حاج سید احمد خوانسارى، رسائل را نزد آیت الله حاج شیخ مرتضى حائرى و آیت الله سلطانى، منظومه را نزد آیت الله حاج میرزا مهدى مازندرانى و اسفار را نزد آیت الله سید محمد حسین طباطبائى، به تحصیل پرداخت.
فعالیت قرآنى
یکى دیگر از فعالیت هاى حضرت آیت الله العظمى موسوى اردبیلى در مدت اقامت در قم، فعالیت هاى قرآنى و بحث تفسیر قرآن بود که دو روز در هفته با حضور برخى از فضلاء حوزه برگزار مىشد، این جلسه در تمام مدت اقامت وی در قم به طور منظم و مستمر ادامه داشت و پس از مهاجرت این عالم دینی از قم نیز، توسط سایر اعضای آن ادامه یافت و تا به امروز ادامه دارد.
پژوهش عمیق در علوم قرآن نیازمند مکان مناسب و نیز کتابخانهاى غنى بود، براى این منظور محلى در نزدیکی مسجد امیرالمؤمنین (ع) تهیه شد و در آنجا، کتابخانهاى اختصاصى جهت استفاده تحقیقاتى شکل گرفت. علاوه بر آن، جلسات تفسیر قرآن پس از اقامه نماز مغرب و عشاء، به طور مرتب در مسجد امیرالمؤمنین (ع) توسط مرحوم موسوی اردبیلی برگزار مىشد.
با توجه به تفکرات الحادى که در آن زمان در ایران شایع و رایج بود، ضرورت تأسیس مرکزى جهت برگزارى جلسات سخنرانى، کلاس هاى تبیین و بررسى معارف دینى و مسائل عقیدتى و فرهنگى، روز به روز بیشتر احساس مىشد، به همین منظور، «مسجد و کانون توحید» توسط وی در خیابان پرچم احداث شد که کلاس هاى متعددى توسط سخنرانان و متفکران مذهبى ایران در آنجا برگزار می شد، به علاوه، در راستاى همین اهداف، مدارس راهنمایى و دبیرستان مفید را نیز در تهران احداث کرد، تمام این مراکز تحت پوشش موسسهاى به نام خیریه مکتب امیرالمؤمنین (ع) قرار داشت و به فعالیت خود ادامه مىدهند.
فعالیت هاى علمى و فرهنگى
تدریس دروس خارج فقه و اصول، جلد اول منظومه براى طلاب و روحانیون، کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم، سلسله بحث هاى تکامل، فلسفه تاریخ و دیگر مباحث مهم فلسفى ضرورى براى دانشجویان، برگزارى جلسات تفسیر، بحث و گفتگو پیرامون مبانى فلسفى و تحقیق در مسائل علوم قرآنى با گروه هاى مختلف از متفکران، از جمله اشتغالات علمى و فرهنگى وی در مدت اقامت در تهران بود. دامنه این فعالیت ها به حدى گسترش یافت که حساسیت رژیم را برانگیخت و در نهایت با یورش ماموران ساواک به مرکز تحقیقات، کلیه وسایل و دستگاه هاى آنجا به یغما رفت و کتابخانه نیز تاراج شد.
تأسیس مؤسسه خیریه مکتب امیرالمؤمنین (ع)
در سال 1348 برای منسجم کردن اقدامات فرهنگى، این عالم دینی به همراه چند نفر از دوستان خود، مؤسسه خیریه مکتب امیرالمؤمنین (ع) را تأسیس کرد به گونهاى که 3 باب مسجد، یک مرکز فرهنگى، 4 مدرسه راهنمایى و دبیرستان و دانشگاه، تاکنون توسط این موسسه تأسیس شده و در حال فعالیت هستند.
مرحوم موسوی اردبیلی از ابتداى اقامت مجدد خود در شهر قم، آغاز به تدریس خارج فقه و اصول کرد که در این مدت (تا سال 1379) یک دوره خارج اصول و نیز یک دوره فقه جزائى اسلام شامل قضاء، حدود، قصاص، دیات و شهادات را تدریس کرد و آن ها را به رشته تحریر در آورد که تاکنون کتاب هاى فقهالقضاء، فقه الحدود و التعزیرات، فقه الدیات و فقهالقصاص منتشر شده و کتاب فقه الشهادات آماده انتشار است.
همچنین در این مدت در ایام تعطیل حوزه علمیه قم، اقدام به تدریس کتاب شرکت و مباحث اجتهاد و تقلید و بیمه کرد که از آن میان کتاب فقه الشرکة و کتاب التأمین در یک جلد چاپ شده است، پس از پایان بردن مباحث مهم کیفرى، تدریس مباحث حقوقى و مدنى اسلام را در دستور کار خود قرار داد که به جهت اهمیّت مضاربه و ابتلاء شدید جامعه به آن، آن را در اولویت قرار داد و تدریس آن را به پایان رساند.
تأسیس و اداره دانشگاه مفید
هنگامى که وی تصمیم به اقامت مجدد در قم گرفت، اقدام به تأسیس مؤسسهاى به نام دانشگاهعلومانسانى (دارالعلم) مفید کرد که در حال حاضر رشتههاى حقوق، اقتصاد، فلسفه، علوم سیاسى و علوم قرآن در این مؤسسه در سطح کارشناسى و کارشناسى ارشد تدریس مىشود و در نظر است مقطع دکترى نیز در دانشگاه ایجاد شده و افزون بر آن به تعداد رشتههاى تحصیلى نیز اضافه شود، اینک قریب به ششصد دانشجو در این دانشگاه مطابق مقررات آموزش عالى کشور مشغول به تحصیل هستند و همزمان به طور مستقل به تحصیلات و پژوهش هاى عالى حوزوى نیز مىپردازند.
نظر شما