حجت الاسلام صادق گلزاده، معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی های پیامبر اکرم(ص) نسبت به سایر انبیاء اظهار کرد: این مساله دلایل مختلفی دارد. اولا بر اساس آنچه که خداوند در قرآن در رابطه با حضرت رسول(ص) فرموده است، دوم توصیفاتی که در روایات ذکر شده است. حضرت(ص) بنا بر آیات قرآن «اسوه حسنه» معرفی شده است. از سوی دیگر توجه داشته باشیم که بسیاری از ویژگی هایی که برای پیامبر(ص) ذکر شده و حکایت از برتری حضرت رسول(ص) دارد از زبان خداوند متعال مطرح شده است.
وی ادامه داد: فرایند و سیر بعثت انبیاء و ادیان الهی نشان می دهد که مرحله به مرحله دین کامل تر شده است و نهایتا این روند به اوج کمال خود در اسلام رسیده است، بنابراین، طبیعی است که برجستگی را در پیامبر خاتم(ص) و دین او بدانیم چرا که دستورات الهی در قالب دین به کامل ترین شکل خود رسیده است.
معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تاکید کرد: آخرین پیامبر یعنی فرستاده ای که تمامی کمالات انبیای پیش از خود، دستورات ادیان گذشته در دین او جمع شده باشد و اساسا خاتم بودن این اقتضاء را دارد که تمام ویژگی های انبیا گذشته باید در وجود پیامبر(ص) جمع می بود. پس حضرت رسول(ص)، پیامبر خاتم و برگزیده است. از سوی دیگر آنچه که در مورد حضرت محمد(ص) قابل توجه است وجود مقام امامت و نبوت است. برخی انبیا مثل حضرت ابراهیم(ع) مقام امامت را داشته اند. نبی مکرم اسلام(ص) مجموع ویژگی های حوزه امامت و نبوت را توامان داشت و از این نظر می توانیم حضرت رسول(ص) را گل سرسبد نظام آفرینش بدانیم.
حجت الاسلام گلزاده در بخش دیگری از مباحث خود به ویژگی های برجسته اخلاقی حضرت رسول(ص) اشاره کرد و افزود: صبر و تحمل از خصلت هایی است که در حضرت محمد(ص) به اوج رسیده است. گرچه که عمدتا معروف است که هر شخص صبور را با ایوب مقایسه می کنند و می گویند او صبر ایوب را دارد اما صبر و تحمل پیامبر اسلام(ص) از صبر ایوب نبی ممتازتر بود و از این جهت حضرت(ص) مورد ستایش باری تعالی قرار گرفت.
وی تصریح کرد: پیامبر اسلام(ص) حتی برای مشرکان نیز دلسوز بود تا حدی که خداوند لب به تحسین پیامبر(ص) گشود. همچنین از دیگر ویژگی های برجسته حضرت امانت داری ایشان بود که پیامبر(ص) را به محمد امین معروف کرده بود، حتی مشرکان نیز اشیا گرانبهای خود را به حضرت(ص) می سپردند.
این محقق در ادامه به جریان رحلت پیامبر (ص) اشاره کرد و گفت: به هر صورت حتی اگر بگوییم پیامبر(ص) به شکل طبیعی وفات کردند باز هم شهید هستند. حضرت(ص) در راس شهدا قرار دارند و تمام کسانی هم که به مقام شهادت رسیدند در واقع از حیث مقام و جایگاه یکی از مقامات برجسته حضرت رسول(ص) را کسب کرده اند. از سوی دیگر حضرت شهید هستند چراکه در روایات داریم که هیچ کدام از معصومین(علیهم السلام) از دنیا نرفته اند جز به شهادت، پس پیامبر اسلام(ص) نیز شهید شدند اما در مورد این مساله روایاتی وجود دارد از جمله مسموم شدن حضرت از طریق غذای مسموم زن یهودی.
حجت الاسلام گلزاده تصریح کرد: در برخی متون آمده است که گروهی یکی از زنان اشراف یهود به نام زینب را فریب دادند که پیامبر(ص) را با غذا مسوم کند. او نیز نقشه ای به این قرار طراحی کرد و شخصی را خدمت یکی از یاران پیامبر(ص) فرستاد و از او سوال کرد که حضرت(ص) کدام عضو از گوسفند را بیشتر دوست دارد که آن شخص پاسخ گفت: ذراع گوسفند مطبوع ترین عضو برای پیامبر(ص) است. در نتیجه آن زن گوسفندی را بریان کرد و آن را مسموم ساخت و بیش از همه در ذراع آن سم ریخت.
وی خاطرنشان کرد: وقتی حضرت رسول(ص) اولین لقمه را در دهان گذاشتند احساس کردند غذا مسموم است لذا فورا آن را از دهان خارج ساختند. ولی «بشر بن براء معرور» کسی که با حضرت(ص) هم غذا بود از روی غفلت چند لقمه خورده بود و پس از مدتی بر اثر این سم درگذشت. پیامبر اکرم(ص) دستور دادند تا زینب را احضار کردند. وقتی او رسید حضرت(ص) فرمودند: «چرا چنین جفایی بر من روا داشتی؟» او در پاسخ گفت: تو اوضاع قبیله ما را هم بر هم زدی، من با خود فکر کردم که اگر فرمانروا باشی، با خوردن این سم از بین خواهی رفت، و اگر پیامبر خدا باشی، قطعا از آن اطلاع یافته و از خوردن آن خودداری خواهی کرد. ابن اسحاق گزارش می دهد: «رسول خدا(ص) در معرض وفات خود به «امّ بشر» دختر «براء بن معرور» که برای عیادت وی آمده بود، گفت: از همان خوراکی که با برادرت در «خیبر» خوردم، اکنون رگ دلم قطع می شود. لذا مسلمین معتقدند که پیامبر(ص) را شهید کرده اند.
نظر شما