به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری سوره مهر، تاکنون هفت جلد از این مجلد پژوهشی منتشر شده و مجلدهای هشتم،نهم و دهم هم به زودی منتشر خواهد شد.
در این سه مجلد سیر نمایشهای ایرانی از آیین میترا تا انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته است.
عاشورپور درباره جلد دهم این اثر پژوهشی اظهار داشت: جلد دهم از 1320 تا انقلاب اسلامی در بهمن 1357 است، در اصل در این مجلد تئاتر در دوران پهلوی دوم مورد بررسی قرار گرفته است.
این پژوهشگر همچنین به تحلیل تئاتر در این دوره پرداخته گفت: در دوره دکتر مصدق تئاتر از یک آزادی عمل بهتری نسبت به دوران رضاخان برخوردار است اما تئاتر و کلاً هنر در این دوره در حیطه گروههای چپ قرار میگیرد که خیلی از بزرگان تئاتر نیز خواسته یا ناخواسته به این سمت کشیده شدند.
وی ادامه داد: در واقع در زمان مصدق تئاتر یک شکل انسجام یافتهای پیدا میکند؛ ما در آن دوره شاهد آن هستیم که متولیان تئاتر نه دولت بلکه اقشار مختلف مردم هستند. بعد از کودتای 28 مرداد عوامل قدرت به دنبال آن بودند تا در عالم هنر و ادبیات برای خود مشروعیتی را دست و پا کنند. متاسفانه در این دوره تئاتر رنگ و بوی دولتی به خود میگیرد که نظارت دولتی بر تئاتر بسیار مشهود است. این روند تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه پیدا میکند.
گفتنی است جلد نخست این مجموعه، شامل نمایشهایی است که مربوط به آیین میترا بوده و به دو بخش 'عهد میترا' و 'عهد زروان' تقسیم میشود. جلد دوم کتاب شامل معرفی و بررسی تعزیه است و به دو بخش تعزیه قبل و بعد از اسلام تقسیم میشود.
همچنین جلد سوم شامل نمایشهای عصر مزدا یسنا(آیین زرتشت)، جلد چهارم نقالی در ایران، جلد پنجم شامل نمایشنامههای عامیانهای که در مجالس اجرا میشده و جلد ششم درباره نمایشهای بعد از اسلام تا دفاع مقدس است.
جلد هفتم این مجموعه به بررسی و تحلیل نمایشهای عامیانه میپردازد و در سه بخش تدوین شده است. در بخش اول نمایشنامههای عامیانه، در بخش دوم نمایش در کوچه و در بخش سوم نمایشنامههای زنانه گنجانده شده است.
نظر شما