به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد،ماشاالله شیرازی، مسئول گنجینه قرآن و نفایس آستان قدس رضوی گفت: قرآن معروف بایسنقری، بزرگترین قرآن خطی جهان است که به خط زیبای محقق با ابعاد 180 در 105 سانتیمتر بر روی کاغذ "خانبالغ" نگارش شده و از جمله آثار نفیس گنجینه قرآن و بخش مخطوطات آستان قدس رضوی به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه این قرآن را بایسنقر میرزا فرزند شاهرخ و نوهی تیمور گورکانی نوشته است، آن را از عجایب خطوط عالم دانست و گفت: به نظر میرسد که این قرآن کامل بوده، ولی اکنون در دنیا حدود 70 برگ از آن موجود است که 57 برگ آن در گنجینهی خطی کتابخانهی مرکزی آستان قدس رضوی و هشت برگ در گنجینهی قرآن و نفایس این مجموعه نگهداری میشود.
شیرازی خاطرنشان ساخت: بیشترین اوراق باقیمانده از این قرآن در اختیار آستان قدس رضوی است و هرساله کارشناسان خبره اداره حفاظت و مرمت آستان قدس رضوی در ایام ماه مبارک رمضان، به منظور بهسازی، مرمت و حفاظت از این اثر نفیس نکات آفتی، قارچها و کپکهای این اثر را ترمیم کرده و چیدمان کاغذها در گنجینه تعویض میشود.
وی در خصوص نحوه بازنگری این اثر ارزشمند اذعان داشت: هر کدام از اوراق این قرآن نفیس به صورت جداگانه از داخل محفظه چوبی تهیه شده خارج و آلودگی احتمالی به عوامل مخرب بیولوژی وشیمیایی قرار گرفت که خوشبختانه هیچگونه آلودگی در آنها مشاهده نشد.
به گزارش روابط عمومی آستان قدس رضوی، شیرازی همچنین با تأکید بر نکات فنی مرمت آثار فرهنگی در آستان قدس رضوی اذعان داشت: در این بازنگری لابهلای هر کدام از اوراق این قرآن از کاغذهای ضد اسید استفاده شده و برای نمایش بهتر و استفاده بازدیدکنندگان در محفظههای چوبی پوشیده شده با همین کاغذها نگهداری میشود.
پس از اتمام گردگیری محفظه ذکر شده و پوشاندن سطح زیرین محفظه با کاغذهای مخصوص تیشو، اوراق مذکور مجددا به صورت ورق به ورق که ما بین هر ورق کاغذ مومی تیشو قرار گرفته توسط کارشناسان به محفظه چوبی برگشت داده شده و در انتها تمام سطح قرآن به وسیله کاغذ و پارچه نخی پوشانده شد.
پایان پیام/
نظر شما