آسیب های تهدید کننده دانش آموزان

خبرگزاری شبستان: یک پژوهشگر گفت: دانش آموزان با موضوعات مختلفي همچون گروه‌هاي خلافكار، خشونت، مصرف الكل، دارو و مواد مخدر، مشكلات جنسي، ديگر رفتارهاي پرخطر و بالقوه آسيب‌زا درگير هستند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، نشست ارايه يافته‌هاي پژوهشي پژوهشكده تعليم و تربيت با عنوان "ارزشيابي اثربخشي طرح‌هاي آموزش پيشگيري در مدارس دوره ابتدايي و متوسطه اول" توسط مجري پژوهش دكتر مسلم برگزار شد. اين پژوهش به سفارش معاونت سلامت و تربيت بدني و ستاد مبارزه با مواد مخدر و با نظارت دکتر حميد پورشريفي در سال 1394 اجرا شده است. جمعي از مخاطبان اصلي اين نشست شامل، كارشناسان معاونت‌ تربيت بدني و سلامت وزارت متبوع، دفتر مراقبت در برابر آسيب‌هاي اجتماعي، شوراي عالي آموزش و پرورش، مديران و كارشناسان دفتر برنامه‌ريزي و تأليف كتب درسي، مديران و اعضاي هيأت علمي پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در اين نشست حضور داشتند.

 

دكتر مسلم درباره ی این طرح گفت: دانش آموزان با موضوعات مختلفي همچون گروه‌هاي خلافكار، خشونت، مصرف الكل، دارو و مواد مخدر، مشكلات جنسي، ديگر رفتارهاي پرخطر و بالقوه آسيبزا درگير هستند. علاوه بر اين، دانش آموزان در زندگي روزمره با استرس‌زاهاي محيطي از قبيل از دست دادن والدين يا يكي از والدين در اثر طلاق، خشونت خانواده، مصرف يا سوء مصرف الكل و دارو و مواد مخدر توسط والدين يا يكي از اعضاي خانواده، آزار جسمي و جنسي و طردشدگي مواجه هستند.

 

وی ادامه داد: هدف عمدة مداخله‌هاي مبتني بر مدرسه، فراهم آوردن موقعيت و تجاربي است که در بستر آن، توانايي‌ها و شايستگي‌هاي مقابله‌اي و مديريتي کودکان در رويارويي با تنيدگي‌هاي محيطي و شرايط نامساعد و چالش‌هاي زندگي روزمره تحول پيدا کرده و غني شوند.

 

مجري این پژوهش بیان کرد: برنامه‌هاي نوين و جامع بهداشت رواني و مداخلات پيشگيرانه مدرسه‌محور به نتايج متنوعي از قبيل افزايش حضور در مدرسه، بهبود عملکرد تحصيلي، کاهش ترک تحصيل و نيز کاهش رفتارهاي ضد اجتماعي و مصرف دارو، الکل و مواد منجر مي‌شوند.

 

وی یاد آور شد: مسأله‌ي پژوهش حاضر ارزشيابي اثربخشي طرح‌هاي آموزش پيشگيري در مدارس كشور، طرح "آموزش مهارت‌هاي مراقبت از خود"، ويژه دوره‌ي ابتدايي، طرح "آموزش مهارت‌هاي مقابله با رفتارهاي پرخطر"، ويژه دوره متوسطه اول، از طريق سنجش تحقق اهداف طرح‌ها، و بررسي روايي، مناسب بودن و قابليت دسترسي مقاصد بيان شده در برنامه بر اساس محتواي پيش‌بيني شده طرح‌ها، لوازم، امكانات، فضا و زمان مورد نياز براي اجراي قابل قبول طرح‌ها، و وضعيت صلاحيت‌هاي حرفه‌اي و توانايي‌ها و مهارت‌هاي معلمان يا مجريان طرح‌ها است.

 

وی با اشاره به  اهم يافته‌هاي پژوهش گفت: بر اساس نتايج آزمون آماري، طرح آموزش پيشگيري مهارت‌هاي مراقبت از خود بر بهبود حرمت خود تأثير معني‌دار ندارد. بر اساس نتايج آزمون آماري، طرح آموزش پيشگيري مقابله با رفتارهاي پرخطر بر بهبود وضعيت کلي کنترل عواطف دانش آموزان تأثير معني‌دار دارد. هم‌چنين، طرح آموزش پيشگيري مقابله با رفتارهاي پرخطر بر بهبود حل مسئله سازنده و حل مسئله ناکارآمد در دانش آموزان تأثير معني‌دار ندارد.

 

وی تصریح کرد: در زمینه صلاحیت‌های حرفه‌ای معلمان و برنامه اجرا شده، به‌طور خلاصه، كاستي‌هايي در زمينه رشته تحصيلي معلمان مجري طرح‌هاي آموزش پيشگيري، برگزاري دوره آموزش ضمن خدمت براي معلمان تدارك کتاب راهنماي معلم و محتوا و منبع آموزشي یا محتوای مربوطه وجود داشته است. هم‌چنين، نداشتن ساعت مناسب برای تدریس و اجراي طرح‌ها، نبودن امکانات و وقت کافی و زمان لازم برای اجراي آنها از مشكلات اساسي طرح‌هاست.

 

 

 

کد خبر 588217

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha