به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، مرتضی منطقی پیش از ظهر امروز (24 آبان) در همایش پیشگیری از آسیب های فضای مجازی که در سالن اجتماعات دانشگاه فرهنگیان قزوین برگزار شد، بیان کرد: فضای مجازی، قسمتی از واقعیت امروز است ولی نباید به فرزندان مان اجازه دهیم بی حد و حصر وارد فضای مجازی شوند، حتی غربی ها هم به این نکته تأکید دارند که باید حداقل استفاده از فضای مجازی صورت گیرد.
وی ادامه داد: فضای مجازی آمیزه ای از فرصت ها و تهدیدها است و باید با بسترسازی فرهنگی، فرصت ها را بیشتر و تهدیدها را کمتر کنیم.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در سال 1373 وقتی بحث ماهواره مطرح شد، مسئولان گفتند باید در این خصوص فکری کنیم و الان هم می گویند باید فکر کنیم و در خصوص فضای مجازی هم همینطور، استفاده از این فضا دارد افزایش می یابد ولی هنوز وفاق وجود ندارد.
منطقی توضیح داد: تجربه بشری غرب به اینجا رسیده که فناورها هم فرصت و هم تهدید است و مدیریت اینها مهم است یعنی این نوع مدیریت است که موجب می شود به سمت تهدیدها یا فرصت ها برویم؛ آنچه باید در فضای مجازی مدنظر باشد این است که این فضا یک تحمیل است و باید آن قدر بسترسازی کرد که فرصت هایش بیشتر شده و تهدیدها کمتر شود.
وی با اشاره به استفاده دانش آموزان از فضای مجازی و تلفن همراه اظهار داشت: فناوری را نمی شود نفی کرد و در زندان اسیر کرد باید با بسترسازی کاری کنیم که فرزندان مان کمتر از این فضا استفاده کرده و در جهان واقعی بزرگ شوند و در واقع تمهیدات لازم برای این امر باید اندیشیده شود.
این محقق و پژوهشگر تأکید کرد: میزان کاربری در ما پنج برابر غربی ها است در حالی که استفاده از فضای مجازی و تلفن همراه تبعات زیستی هم به دنبال دارد که سردرد، چشم درد، کم خوابی، بلوغ زودرس و آسیب سلول های مغزی در اثر حرارتی که استفاده از تلفن همراه در مغز پدید می آورد از جمله این آسیب ها است.
وی اعلام کرد: علاوه بر موارد مذکور ابعاد روانی هم این فضای مجازی به دنبال دارد که پرخاشگری، اعتیاد به شبکه های اینترنتی و غیره از جمله این موارد است.
منطقی گفت: یکی از مشکلاتی که در جامعه ما وجود دارد و در مدارس هم هست، این است که به هیجان جویی توجه کافی نمی کنیم بنابراین جوان برای گریز از این خلا به سمت فضای مجازی رفته تا این هیجان جویی را ارضا کند.
وی تصریح کرد: افزایش یا کاهش عزت نفس از دیگر اثرات فضای مجازی است به طوری که فرد با مقایسه خود با عکسی که دیگران از خود و یا زندگی شان در فضای مجازی گذاشته اند دچار کاهش عزت نفس می شود.
استاد دانشگاه خوارزمی با اشاره به اعتیاد در فضای مجازی تأکید کرد: اعتیاد به شبکه های اجتماعی از دیگر آثار استفاده از فضای مجازی است باید توجه داشت که اعتیاد فقط به مواد مخدر نیست بلکه برخی به وب گردی، تبلت و غیره اعتیاد پیدا می کنند و در واقع حضور بی حد و حصر در فضای مجازی موجب این اعتیاد می شود.
وی افزود: با توجه به اینکه تمهیدات خاصی در جامعه دیده نشده و هنوز هم اما و اگر وجود دارد اعتیاد در بحث فضای مجازی دیده می شود و این امر هم گاهی نتیجه بی توجهی خانواده ها است به طوری که برخی خانواده ها به دلیل مشغله زیاد خود برای فرزندان شان تبلت خریداری کرده و در نتیجه فرزندشان هم در اثر استفاده زیاد از فضای مجازی اعتیاد می یابد.
منطقی اعلام کرد: یکی از آسیب های فضای محازی کاهش تعامل های اجتماعی است، فرد با حضور در شبکه های اجتماعی مراودات سطحی اش افزایش می یابد ولی این روابط عمیق نیست و حتی ممکن است روابط عمیقی که دوستان صمیمی خود داشته باشد را از دست بدهد.
وی خاطر نشان کرد: آسیب دیگر ایجاد مدارس پنهان در بطن مدارس رسمی است چراکه با توجه به ممنوعیت آوردن تلفن همراه به مدرسه، دانش آموزانی تلفن همراه خود را به مدرسه برده و این امر خود یک مدرسه پنهان را ایجاد می کند در حالی که باید در این خصوص بسترسازی صورت گیرد.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: افسردگی، رکیک شدن ادبیات در فضای مجازی، افت تحصیلی، بروز پدیده های جدیدی نظیر شکل گیری عشق بچه گانه- بزرگسال، تهدید بهداشت روانی کاربران خردسال و نوجوان، تعمیق گسست سنی ارزش های نسل جوان و گذشته، ایجاد هویت دوگانه، شکل گیری دوستی های مجازی و بدون شناخت، تغییر فرهنگ مکتوب به فرهنگ بصری و غیره از دیگر آسیب های فضای مجازی است.
وی یادآور شد: همچنین تبادل مطالب علمی، استفاده از دیکشنری، برنامه های علمی و آموزشی از جمله فرصت هایی است که در فضای مجازی وجود دارد.
نظر شما