خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ولید پسته در ایران در سال ۲۰۰۵ معادل ۱۹۰٬۰۰۰ تن بوده که ایران را در مقام یکم در جهان قرار میدهد. بعد از ایران آمریکا با تولید ۱۴۰٬۰۰۰ و ترکیه با تولید ۶۰٬۰۰۰ تن در مقام دوم و سوم قرار داشتهاند. تولید پسته اغلب در شهرهای شهرستان انار، رفسنجان، دامغان، قزوین، یزد، سیرجان،شهربابک کاشت میشود. تولید و صادرات پسته ایرانی، سالانه در حدود ۱٫۴ تا ۱٫۷ میلیارد دلار برای ایران، درآمدزایی میکند. استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران بهشمار میآیند و ۸۰ درصد پسته تولیدشده در ایران از این منطقه بهدست میآید.
بنابراین گزارش، در حالیکه در اواسط دهه ۸۰ خورشیدی، تولید پسته ایران بالغ بر ۲۵۰ هزارتن بوده است، این میزان در ابتدای دهه ۹۰ خورشیدی، به ۱۵۰ هزار تن کاهش یافته است. خشکسالیهای پیدرپی و عدم برنامهریزی برای تامین آب مورد نیاز باغهای پسته و نیز قوانین و مقررات دست و پاگیر صادراتی باعث شده که میزان صادرات پسته ایران، افت چشمگیری را در سالهای اخیر تجربه کند و در همین زمان با افزایش تولید پسته در ایالت کالیفرنیای آمریکا، این کشور در حال تبدیل شدن به اولین صادرکننده این محصول در سطح جهان شده است.
این گزارش می افزاید: صادرات کشورمان در این زمینه به میزان چشمگیری نبود لغو تحریم ها امکان رونق صادرات این محصول را فراهم کرد به طوری که در سال گذشته بیش از 250 میلیون دلار انواع پسته صادر شد و در در 6 ماه نخست امسال بیش از 40 هزار تن و به ارزش 381 میلیون و 647 هزار دلار صادرات داشته ایم.
بنابراین گزارش، پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهادکشاورزی در این زمینه نوشته است: "در سال 1394 از 407 هزار هکتار سطح بارور و غیربارور باغ های پسته کشور 261 هزار تن پسته برداشت و 130 هزار تن آن به صورت پسته خشک و با پوست تازه و مغز پسته به ارزش 1.2 میلیارد دلار به 70 کشور جهان صادر شد. هم اکنون پسته در 29 استان کشور کشت می شود، استان کرمان با 212 هزار هکتار باغ بارور و غیربارور و 96 هزارتن تولید سالیانه، استان خراسان رضوی با 73 هزار هکتار باغ بارور و غیربارور و 50 هزارتن تولید سالیانه و استان یزد با 32 هزار هکتار باغ بارور و غیربارور و 42 هزارتن تولید سالیانه، بیشترین میزان سطح زیرکشت و تولید پسته را در کشور به خود اختصاص داده اند."
یادآور می شود: ایرنا در این زمینه نوشته است: "پیش از این، محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی در دهمین نشست ستاد عالی پسته بر ضرورت صادرات مدیریت شده و هماهنگ محصول پسته از سوی بازرگانان برای حفظ جایگاه پسته ایران در بازار جهانی تاکید کرده و گفته بود: در این زمینه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران می تواند نقش محوری ایفا کند. وی پایش رقبای ایران را در بازار پسته ضروری دانسته و با اشاره به پیگیری تجهیز و تامین منابع و سرمایه در گردش تشکل های تولیدی و صادراتی پسته، بر لزوم تسریع در خرید محصول کشاورزان و و تامین بازار داخلی با قیمت مناسب و توسعه بازار صادراتی این محصول تاکید کرده بود."
نظر شما