به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، فرهاد توحیدی در کارگاه فیلمنامه نویسی جشنواره فیلم کوتاه تهران با بیان اینکه طرح یک ایده اولیه است و ساختار آن زیاد مطرح نیست، گفت: البته انرژی ساختار در طرح قابل مشاهده است و حتی نحوه روایت را می توان بر اساس طرح احساس کرد.
به گفته وی، تازگی ایده، نحوه برخورد با سوژه و پرورش آن از جمله ملاک ها و معیارهایش در انتخاب هنرجویان است.
توحیدی در مورد طرح های ارائه شده به کارگاه فیلمنامه نویسی نیز توضیح داد: مساله اصلی سنجیدن یک اثر در مقایسه با آثار همان جشنواره است. شما از بین آثار موجود دست به انتخاب بهترین ها میزنید. هدف اصلی من مقایسه این آثار با یکدیگر بود تا بتوانم به انتخاب بهترین ها برسم. هنرجویان فرصت دارند از این کلاس هایی که معمولا برگزار می کنم برای آشنایی بیشتر با فیلمنامهنویسی استفاده کنند.
هیچ مدرسه ای نمی تواند هنرمند تربیت کند
وی با تاکید بر اهمیت استعداد نویسندگی در فیلمنامه نویسی در این باره گفت: در نظر داشته باشید که هیچ مدرسه ای نمی تواند هنرمند تربیت کند، بلکه تکنسین پرورش می دهد. در واقع با اصول و روش های کلی آشنا می شوید؛ من هم در کلاس هایم آموزش کلی و اصول تکنیک فیلمنامهنویسی را آموزش می دهم.
این فیلمنامه نویس تصریح کرد: شرط لازم برای نویسنده شدن، شخصی است؛ وقتی شما شم فیلمنامه نویسی داشته باشید میتوانید با پرورش و آموزش نویسنده بهتری شوید و پیشرفت کنید و مدرسان در هیچ کلاسی شرط لازم را نمیتوانند تدریس کنند.
نمی توان مخاطب را از لذت کشف در سینما محروم کرد
وی در ادامه به بحث لذت کشف در سینما و اینکه تماشاگر را نباید از این لذت محروم کرد، اشاره کرد و گفت: آقای کیارستمی به همذات پنداری مخاطب با شخصیت های داستان تاکید داشت و اینکه به تعقیب سرنوشت شخصیت ها ترغیب شود. لذت کشف در فیلمنامه نویسی مثلثی است که اضلاع آن با عنوان هایی چون کنجکاوی، تعلیق و همدردی تشکیل شده است.
توحیدی، یکی از اضلاع لذت کشف را «تعلیق» خواند و توضیح داد: تعلیق در فیلمنامه نویسی امری کلاسیک است به معنی آن که در تعویق انداختن پاسخ بمانیم تا بتوانیم ماجرا را دنبال کنیم. عباس کیارستمی در جایی گفت "سینما، جعل واقعیت است"؛ حتی فیلم های مستند که به نظر واقعی می رسند، واقعی نیستند. بنابراین نفی آن چیزهایی که ارسطو یا بازتولیدکنندگان هنرنمایش میگویند واجب است.
فرهاد توحیدی همچنین درباره پایان بندی، استفاده از ابزارها در فیلمنامه نویسی، شخصیت پردازی و استفاده از زندگی نامه شخصیت ها صحبت کرد.
نظر شما