شبکه‌های اجتماعی می‌توانند امتداد و ارتقادهنده کاغذ باشند

خبرگزاری شبستان: یک روزنامه‌نگار با بیان اینکه نمی‌توان روزنامه‌نگاری و فناوری رسانه را بدون یکدیگر تصور کرد، گفت: وب ۲ روزنامه‌نگاران را وادار کرد که سریع‌تر، دقیق‌تر و عمیق‌تر به موضوع بپردازند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر حسن نمک‌دوست، روزنامه‌نگار و استاد دانشگاه عصر دیروز در نشست مطبوعات و شبکه‌ های اجتماعی، فرصت یا تهدید که در تالار گفت‌وگوی شماره یک در نمایشگاه مطبوعات برگزار شد، گفت: در جهان امروز سرعت تحولات آنقدر زیاد است که 7-8 سال با دوره های تاریخی برابری می کند. بحث فضای مجازی حدود 8 سال است که مطرح است. وقتی بحث شبکه های مجازی مطرح شد، سوالی پیش می آید که حضور ما روزنامه نگاران در فضای مجازی ممکن است برای رفتار حرفه ای مان مشکل ایجاد کند یا خیر.

 

دکتر نمک‌دوست ادامه داد: یک پزشک وقتی وارد فضای مجازی می شود، مباحثی که مطرح می کند خیلی نگران کننده نیست اما وقتی ما روزنامه نگاران در فضای مجازی تولید اخبار می کنیم این سوال مطرح است که آیا به حرفه ما آسیب زده می شود یا خیر. به عنوان مثال اگر دکتر شکرخواه که سردبیر همشهری آنلاین هستند، مطلبی در فضای مجازی بگذارند ممکن است به همشهری آنلاین ربط داده شود. شبکه های اجتماعی یک امکان خوب برای نهادهای روزنامه نگاری هستند که می توانند امتداد و ارتقادهنده کاغذ باشن.، پس چرا ما حرفه ای ها از آن استفاده نکنیم؟

 

این استاد دانشگاه و مترجم با بیان اینکه ما یک چالش اختصاصی داریم، عنوان کرد: در مورد فضای مجازی به خصوص در سطوح دانشگاهی تصویر دقیقی وجود ندارد. در نظام دانشگاهی به جز معدود افرادی خیلی خوب به مباحث شبکه های اجتماعی مسلط نیستند و برای همین خیلی خوب هم از این شبکه ها بهره نمی گیرند. شبکه های اجتماعی می توانند به امکانات ما عمق و اطلاع ببخشند اما نظام آموزشی ما به طور جدی درگیر این قضیه نشده است.

 

وی با اشاره به اینکه تولد روزنامه نگاری با چاپ بوده است، بیان کرد: روزنامه نگاری از 1/1 تولدش با فناوری رسانه آمیخته بوده است. نمی توان فناوری رسانه را بدون روزنامه نگاری تصور کرد و از طرفی نمی توان روزنامه نگاری را بدون فناوری رسانه تصور کرد. یکی از عرصه های تعمیق چاپ، روزنامه نگاری بوده است، تلفن هیموندو در دوران گراهام بل اختراع شد. مردم اخبار را توسط این تلفن دریافت می کردند. در ساعت مشخصی که فرد تلفن را برمی داشت برایش موعظه، شعر، موسیقی و از این قبیل پخش می کردند. اساسا روزنامه نگاری را نمی توان بدون فناوری فرض کرد. آمدن هر فناوری به روزنامه نگاری کمک می کند و روزنامه نگاری هم مدافع فناوری است.

 

دکتر نمک‌دوست خاطرنشان کرد: افزون بر همه دستاوردهای اینترنت برای روزنامه نگاری، اینترنت ما رونامه نگاران را  چند رسانه ای کرد. ما روزنامه نگاران مسلط به فضای وب شدیم. وب 2 ما روزنامه نگاران را وادار کرده که سریع تر، دقیق تر و عمیق تر به موضوعات بپردازیم. اساسا وب 2 فشار مثبت رو به جلویی به ما روزنامه نگاران آورده است که کارهایمان را بهتر انجام دهیم.

 

این روزنامه نگار و مترجم با بیان اینکه تلگرام شبکه نیست، اظهار داشت: تلگرام یک مسنجر و یک گروه بسته است اما فیسبوک شبکه است. شما بر اساس پروفایل تان، ارتباطاتان بازتعریف می شود. همه ادله می گوید که اینترنت یک اتفاق نظامی بوده است. اگر می توانستم زبانی اختراع کنم می گفتم " اینترنت یک اختراع نظامی بوده بود".

 

وی با اشاره به اینک دهه 60 و 70 میلادی با اعتراض، انقلاب و تمایلات استقلال طلبه آمیخته، گفت: دهه 80 میلادی دهه فروپاشی ها بود. در دهه 70 و 80 میلادی گویا مرزهای از قبل تعیین شده ذهنی متلاشی شدند.  سوالی مطرح است که نسبت اخلاق روزنامه نگاری با شبکه های اجتماعی چیست؟ هیچی. ما حرفه ای هستیم و باید پایبند موازین اخلاقی و حرفه ای باشیم.

 

دکتر نمک‌دوست اظهار داشت: در شبکه های اجتماعی قرار نیست، همه فرهیخته و عصا قورت داده باشند. همان مردم که در بیرون شبکه ها هستند، در شبکه ها هم هستند. مردم جوک می گویند، دروغ می گویند، غیبت می کنند برای هم خالی می بندند و حالا همین مردم در شبکه های اجتماعی هستند و ما شاهد همین جوک ها و دروغ ها هستیم. حرفه ای گری یک قلمرو دیگر است. مهمترین چالش روزنامه نگاری ما دقت است. خود ما در مقام روزنامه نگار باید پایبند اخلاق حرفه ای باشیم و موازین اخلاقی را رعایت کنیم.

 

 

 

کد خبر 586515

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha