به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان٬ دوره اخلاق اساتید با محوریت «آشنایی با رسالت ها و روش تدریس ایده آل» با سخنرانی حجت السلام روح الله فیاض، استاد حوزه و دانشگاه در مدرسه علمیه حضرت فاطمه محدثه (س) اصفهان برگزار شد.
حجت الاسلام فیاض ضمن تاکید بر توسعه اخلاق، به ایراد سخنان خود در دو بخش پرداخت و با استناد به آیه قرآن کریم «هو الذی بعث فی الامیین رسولا منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه...» اظهار داشت: شأن استاد و مبلغ دین، شأن انبیاء است.
وی افزود: همان طور که شأن نبی، تزکیه و تعلیم است، شأن مبلغ دینی هم به همین نحو است و علماء، وارثان انبیاء در علم الهی و علوم دینی هستند که در کنار تعلیم وظیفه تزکیه را به عهده دارند.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به آسیب های تدریس در حوزه پرداخت و گفت: امروزه در بین دروس حوزوی درسی به نام اخلاق هم هست اما در شیوه سنتی تدریس حوزه ها، اساتید دروس مختلف درس فقه و.... می دادند و استاد اخلاق نیز بودند.
حجت الاسلام فیاض افزود: اساتید در نظر داشته باشند که تعلیم و تزکیه توأم با یکدیگر هستند و نباید نظام حوزه به سمت انزوای اخلاق برود.
وی تاکید کرد: در این راستا غفلت نشود و هر درسی که تدریس می شود در کنارش اخلاق هم باشد، چون جایگاه علم و اخلاق بسیار مهم است و تزکیه نقش مهمی در تحصیل و تدریس علم دارد، شاخصه تزکیه این است که همان موقع درمان می کند با این تبیین که علم بدون تزکیه آفت است و تفکیک آن تامل برانگیز است.
وی در بخش دوم سخنان خود در رابطه با کیفیت تدریس اساتید و اهمیت روش های تدریس، اذعان داشت: روش و اهمیت تفهیم مطالب و بهتر کردن روش تفهیم مطالب به مخاطب دو نکته ای است که حائز اهمیت است، چرا که اگر در جهت علمی عالِم متبحر باشد ولی مهارت تفهیم مطالب نداشته باشد، استاد موفقی محسوب نمی شود، استاد موفق استادی است که در عین مطالعه زیاد، مهارت انتقال و تفهیم مطالب را داشته باشد.
استاد فیاض به نکته پایانی پرداخت و گفت: مخاطب ما در تدریس علم سه گروه است: گروهی که سراپاگوش هستند و زمینه مستعدی دارند، گروه دوم، انگیزه کافی برای تحصیل علم ندارند و یا بحران های روحی و مشکلات عدیده ای دارند و گروه سوم گروهی هستند که در زمینه علمی متوسط هستند.
وی تصریح کرد: وظیفه استاد این است که در قبال گروه اول در آخر کلاس تکلیف و راهنمایی فراتر از کلاس به آن ها بدهد، توجه ویژه در آخر کلاس می خواهند و در قبال گروه دوم با آنان دوست شود، انگیزه سازی کند و بحران های آنان را حل کند و در قبال گروه سوم که اساس استراتژیک کلاس هستند و بیشترین اعضاء را تشکیل می دهند، آنان را در بحث وارد کند.
حجت الاسلام فیاض افزود: استاد مواظب باشد که وقت کلاس به صورت تمام وقت صرف مسائل و سوالات گروه اول و دوم نشود.
این استاد به جایگاه استاد اخلاق با عنوان عالم ربانی از منظر امام خمینی(ره) و با اشاره به کتاب شرح جنود عقل و جهل، اهمیت و ظرایف روش های فنون تدریس و مطرح شدن این مطالب به صورت تخصصی پرداخت.
نظر شما