به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان: بی بی سی ترکی در تحلیلی با اشاره به اشتیاق فراوان شهروندان ترکیه به تازه ترین فیلم مجید مجیدی نوشت: با وجود انتقادات در ترکیه، عربستان و مصر به فیلم محمد رسول الله (ص) که لزوما ربطی به محتوای فیلم ندارد و عمدتا سیاسی است، در ترکیه ظرف سه روز ۱۸۳ هزار و ۵۲۴ نفر به تماشای فیلم رفتند.
این تحلیل را با اندکی تلخیص در زیر می خوانید: فیلم محمد رسول الله، تولید ایران، که زندگی پیامبر را روایت میکند پس از آنکه در سال ۲۰۱۵ در برخی کشورها به نمایش در آمد، جمعه گذشته در ترکیه هم روی پرده رفت.
این فیلم که با بودجه چهل میلیون دلاریاش، پرهزینهترین فیلم تاریخ ایران است، امضای مجید مجیدی را بر خود دارد که سینماگری است با شهرت جهانی و کارگردان فیلمهایی همچون بچههای آسمان، رنگ خدا، آواز گنجشکها و باران.
فیلم محمد رسول الله بخش نخست یک سه گانه است و مرحله کودکی محمد پیامبر را روایت میکند.
ساخت فیلم هفت سال به طول انجامیده است و همه مراجع دینی ایران از آن حمایت کردهاند، حتی رهبر دینی این کشور، آیت الله خامنهای از صحنه ساخت فیلم بازدید کرده است.
پس از فیلم رسالت، ساخته مصطفی عقاد در سال ۱۹۷۷ که آنتونی کویین در آن نقش ایفا کرده بود، این فیلم پرهزینهترین فیلم درباره پیامبر است. نخستین نمایش آن، همزمان با ایران در جشنواره فیلم مونترال در کانادا انجام گرفت و اظهارنظرهای مثبت و منفی بخش مهمی از منتقدان غربی را به همراه داشت. در جهان اسلام نیز در عین اینکه به نسبت زیادی مقبول افتاد اما واکنشهای متفاوتی نیز برانگیخت.
انتقاد: نشان ندادن چهرهاش کافی نیست
هیئت پژوهشهای اسلامی دانشگاه الازهر در مصر از ایران خواست که فیلم را روی پرده نبرد. این روحانیون ادعا کردند که فقط نشان ندادن چهره محمد پیامبر کافی نیست بلکه هیچ بخشی از بدن او نباید به تصویر کشیده شود و همچنین صدای او نباید بازسازی شود.
روحانیون مصری همچنین به این نکته اشاره کردند که کسی که نقش پیامبر را بازی میکند بعدا ممکن است در نقش منفی و در قالب انسان بدی بازی کند.
شیخ عبدالعزیز آل شیخ مفتی اعظم عربستان سعودی هم گفت که پیامبر در این فیلم کوچک شمرده شده است.
رمضان بورسا، خبرنگار شبکه قدس تی وی در ایران و مدیر اخبار خارجی این شبکه که با مجیدی هم مصاحبه و از ساخت فیلم هم بازدید کرده است، انتقادهایی را که از فیلم میشود، سیاسی میداند.
بورسا به بیبیسی ترکی گفت: "مجید مجیدی هنگامی تصمیم به ساخت این فیلم گرفت که پخش کاریکاتورهای حضرت محمد واکنشهایی در جغرافیای جهان اسلام برانگیخته و در غرب، نوعی اسلام هراسی پدید آمده بود. از این رو بود که مجیدی به این نتیجه رسید که حضرت محمد در غرب شناخته نشده است و اعلام کرد که برای شناساندن حضرت محمد به غرب چنین فیلمی خواهد ساخت. به نظر من در عربستان سعودی و مصر چه به این فیلم اعتراض کنند و چه آن را ستایش کنند لزوما ربطی به محتوای فیلم ندارد. مساله روابط سیاسی ایران و عربستان سعودی و به همین شکل هم، ایران و مصر درمیان است و تنشهای سیاسی است که آنها را به رویکردی سیاسی در انتقاد از این فیلم کشانده است".
ابراز علاقه شدید در ترکیه
در ترکیه ظرف سه روز ۱۸۳ هزار و ۵۲۴ نفر به تماشای فیلم رفتند. البته وزارت اموردینی ترکیه علیه این فیلم موضع منفی اتخاذ کرده است.
ستایش مجیدی در روزنامه ترک
ضمیمه روزنامه صباح به اسم "صبح بخیر (گون آیدین)" فیلم را با تیتر "آقا ما را به گریه انداختید (آغلاتدینیز بیزی افندیمیز)" ستود و روزنامه قرار درباره فیلم نوشت: "محمد رسول الله فیلمنامهای دارد که بیننده را تحت تاثیر قرار میدهد".
نهال بنگی سو قرجه درباره فیلم در سایت خبرترک چنین نظر داد: "به نظر من هدف فیلم بیش از اینکه استقبال در غرب باشد، تحت تاثیر قرار دادن بینندگان زن است. مجیدی فیلمی درباره حضرت محمد ساخته است که زنان را خطاب قرار میدهد و این تماما چیز تازهای است. اینکه این فیلم بد فهمیده شده به همین دلیل است و شاید هم به همین دلیل باشد که از این فیلم خوشم نمیآید اما دوستش دارم. با تمام کاستیهایش دوستش دارم".
در شبکههای اجتماعی هم نوشتههای فراوانی از کسانی که فیلم را پسندیدهاند همرسانی شد.
"بنمایه مذهبی در انتقادها"
رمضان بورسا مدیر اخبار خارجی شبکه قدس تی وی اشاره میکند که برخی انتقادهایی که به فیلم شده، بن مایه مذهبی دارد: "انتقادهایی که در ترکیه به فیلم شده، بیشتر به سبب اینکه خاستگاه فیلم ایران است، روی بن مایه مذهبی حرکت میکند. از دید ما، برخی کسانی که در ترکیه به فیلم انتقاد کردند، همانهاییاند که علیه عملیات موصل یا حلب جنجال مذهبی بر پا کردهاند".
این فیلم قرار است در روزهای آینده در کشورهای دیگری هم به نمایش گذاشته شود. اینکه در کدام کشور بیشتر مورد استقبال قرار گیرد را نمیتوان به آسانی حدس زد اما به نظر میرسد جنجال بر سر آن همچنان ادامه یابد.
نظر شما