سهم ١٣ درصدی ایران از صادرات فرآورده های نفتی در خاورمیانه پس از برجام

خبرگزاری شبستان:در راستای افزایش مشتریان نفتی باید گفت که کشورهای حوزه پاسفیک از جمله چین، ژاپن و همچنین برخی کشورهای اروپایی، مشتری فرآورده‌های نفتی ایران هستند و ایران سهم ١٣ درصدی از صادرات فرآورده های نفتی در خاورمیانه پس از برجام راکسب کرده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقیانوسیه و آسیای جنوب شرقی در منطقه واحدی قرار دارند که به آن پاسیفیک می گویند. منطقه آسیا-آرام یا آس-پَک یا آسیا-اقیانوسیه، شامل بخشی از جهان واقع در اقیانوس آرام یا در مجاورت آن می‌باشد. این ناحیه شامل بخش عمده آسیای شرقی، آسیای جنوب شرق و اقیانوسیه است. گاهی اوقات آسیای شمالی را نیز جزیی از آسیا-آرام محسوب می‌دارند، با همه اینکه کشور هند و همسایگانش در منطقهٔاقیانوس هند و نه اقیانوس آرام واقع‌اند. این عنوان همچنین می‌تواند شامل کشور روسیه (واقع در اقیانوس آرام شمالی) و کشورهای امریکای شمالی و جنوبی که در کرانه شرقی اقیانوس آرام واقع شده‌اند، باشد.

 

اصطلاح آسیا-آرام از اواخر دهه ۸۰ میلادی، همزمان با شکوفایی اقتصادی آن نواحی ناهمگن به سبب رشد منطقه‌ای بازارهای سرمایه، معاملات تجاری و دیگر اقسام تعاملات اقتصادی و سیاسی، باب گشت. اگرچه از لحاظ جغرافیایی این اصطلاح، توصیفی نادرست به‌شمار می‌رود. در برخی از متون، این منطقه ممکن است وسیع‌تر درنظر گرفته شده باشد و شامل کشورهای عمده آسیایی و کشورهای حاشیه اقیانوس آرام که از اقیانوسیه تا به روسیه و از پایین تا سواحل غربی قاره امریکا گسترش یافته‌اند نیز شود. به عنوان مثال سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا-اقیانوسیه (آپِک)، شامل کشورهای کانادا، شیلی، روسیه، مکزیک، پرو و ایالات متحده امریکا نیز می‌شود.

 

این گزارش می افزاید: در راستای افزایش مشتریان نفتی باید گفت که کشورهای حوزه پاسفیک از جمله چین، ژاپن و همچنین برخی کشورهای اروپایی، مشتری فرآورده‌های نفتی ایران هستند. عباس کاظمی، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی در این زمینه به شانا گفته است: "امسال برای اولین بار در تاریخ صنعت نفت به صادرات پایدار روزانه ٤٠٠ هزار بشکه فرآورده دست پیدا کردیم. با وجود این دستاورد بزرگ به دلیل محدودیت بنادر نتوانستیم صادرات این میزان فرآورده را افزایش دهیم، در حالی که امکان صادرات روزانه ٥٠٠ هزار بشکه فرآورده نفتی در کشور وجود دارد. با برنامه ریزی‌های صورت گرفته و توسعه بندر ماهشهر تا پایان امسال به صادرات روزانه ٥٠٠ هزار بشکه فرآورده نفتی دست پیدا خواهیم کرد.

 

ایران سهم ١٣ درصدی از صادرات فرآورده های نفتی در خاورمیانه پس از برجام را کسب کرده است. امروز شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با حضوری پررنگ در بازارهای منطقه‌ای فرآورده‌های نفتی، ضمن صادرات روزانه بیش از ٦٠ میلیون لیتر فرآورده‌های نفت‌گاز و نفت کوره، سهمی معادل ١٣,٥ درصد از مجموع صادرات فرآورده در منطقه خاورمیانه - که در سال ٢٠١٥ به عدد ٢.٩ میلیون بشکه در روز رسیده است - را به خود اختصاص داده است. در این رقم، صادرات گاز مایع این شرکت لحاظ نشده است.

 

به طور قطع بدون برخورداری از دستاوردهای برجام در حوزه روابط خارجی و تجارت بین‌المللی، به هیچ عنوان امکان کسب سهمی ١٣ درصدی از مجموع تجارت فرآورده در منطقه خاورمیانه متصور نبود. دستیابی به این رکورد عملکردی در شرایطی تحقق یافته است که ظرفیت موجود شرکت برای توسعه صادرات، رقمی معادل ٥٠٠ هزار بشکه (روزانه ٨٠ میلیون لیتر فرآورده‌های نفتی) است که در شرایط فعلی به دلیل رشد سریع صادرات و محدودیت‌های موجود در حوزه بارگیری و صادرات هنوز امکان تحقق نیافته است. برنامه‌ریزی‌های لازم  برای رسیدن این رقم به حدود ٦٠٠ هزار بشکه در روز تا سال آینده انجام شده است."

 

یادآور می شود: گاز، مازوت، سوخت هواپیما و گاز مایع از فرآورده های نفتی صادراتی ایران است که امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران مسئولیت این صادرات را برعهده دارد و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تامین و تسهیل کننده این صادرات و انتقال دهنده آن به بنادر است.

 

 

کد خبر 584998

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha