خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فناوری نانو یا نانوتکنولوژی رشتهای از دانش کاربردی و فناوری است که جستارهای گستردهای را پوشش میدهد. موضوع اصلی آن نیز مهار ماده یا دستگاههای در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود ۱ تا ۱۰۰ نانومتر است. ایران از جمله کشورهایی است که در سالهای اخیر رشد چشمگیری در حوزه فناوری نانو کسب کرده است.
بنابراین گزارش، بر اساس دادههای بانک اطلاعاتی استت نانو در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۳۰ هزار و ۶۲۳ مقاله در حوزه فناوری نانو به چاپ رسیده که ۱٫۶ درصد نسبت به سال ۲۰۱۴ درصد رشد داشته است و به طور کلی، مقالات با موضوع فناوری نانو ۹٫۶ درصد از کل مقالات سال ۲۰۱۵ را به خود اختصاص داده است. بانک اطلاعاتی استت نانو اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران با انتشار ۶ هزار و ۱۶۰ مقاله در حوزه فناوری نانو در سال ۲۰۱۵، رتبه هفتم جهان در حوزه تولید علم نانو را به دست آورد و از فرانسه، انگلیس و روسیه پیشی گرفت.
این گزارش می افزاید: در حال حاضر برای بهره برداری بیشتر در حوزه نفت و گاز؛ فناوریهای جدید نانو در خدمت افزایش ضریب بازیافت نفت قرار گرفته است. شانا در این زمینه خبر داده است: "محققان دانشگاه هوستون و دانشگاه صنعت نفت چین، ماده شیمیایی جدیدی را با هدف استفاده در پروژه های ازدیاد برداشت از میدان های خشکی و دریایی معرفی کردند. این ماده شیمیایی با نام «نانو سیال آمفیفیلیک» بر پایه گرافن معرفی شده است.
بر اساس اعلام پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز، بکارگیری این ماده شیمیایی در روش های ثالثیه ازدیاد برداشت با غلظت کم (در حدود یک درصد)، افزایش ضریب بازیافت ١٥ درصدی را به همراه داشته است. دلیل اصلی عملکرد مثبت این ماده در ازدیاد برداشت، تشکیل فیلمی جامدگونه از آب و نفت است که در عین برخورداری از قدرت هیدرودینامیکی بالا در انتقال مایعات، تنش میان رویه آب و نفت را نیز کاهش می دهد. از مزایای نانوسیال جدید می توان به سازگاری با محیط زیست و مقرون به صرفه تر بودن آن اشاره کرد. بررسی ها نشان می دهد استفاده از سایر نانوسیال ها در غلظت مشابه (یک درصد) به افزایش پنج درصدی ضریب بازیافت نفت می انجامد و حال آنکه استفاده از این نانوسیال جدید، افزایش ١٥ درصدی ضریب بازیافت را به دنبال دارد و از این رو نقش موثری در کاهش هزینه های ازدیاد برداشت ثالثیه ایفا می کند."
نظر شما